Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Škandál kolosálnych rozmerov: Matovič prinútil nášho veľvyslanca k neštandardnému kroku!

Tlačová beseda ministra financií Igora Matoviča Zobraziť galériu (5)
Tlačová beseda ministra financií Igora Matoviča (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Tak toto tu ešte nebolo! Po mysterióznej ceste do Moskvy je expremiér a minister financií Igor Matovič na rokovaniach v Maďarsku. Pri dohadovaní stretnutia nielenže obišiel ministerstvo zahraničia a jeho šéfa Ivana Korčoka, ale do trápnej situácie dostal aj diplomata a nášho veľvyslanca v Maďarsku Pavla Hamžíka. Po tom, čo ho z celého procesu vynechal, musel veľvyslanec pristúpiť k mimoriadne ponižujúcemu kroku.

Kauza Sputnik pokračuje

O tom, že Igor Matovič si ide svoje, niet najmenších pochýb. O jeho ceste do Moskvy sa minister zahraničných vecí dozvedel od nášho veľvyslanca v Rusku a z druhej ruky mu prišla informácia aj o Matovičovej ceste do Maďarska. Z celkového procesu nebola vynechaná "iba vláda", ale aj naša diplomacia.  Zatiaľ čo na rokovaní v Maďarsku, kde má byť podľa všetkého prítomný aj premiér Viktor Orbán, je náš veľvyslanec persona non grata, mimoriadne vítaný má byť poslanec Národnej rady Gyorgy Gyimesi. Je to ten istý poslanec, ktorý ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka označil za žoldniera.

Škandál kolosálnych rozmerov: Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Zúfalý krok veľvyslanca

Pavla Hamžíka, ktorý je naším veľvyslancom a najvyšším reprezentantom Slovenskej republiky v Maďarsku, prinútila situácia k zúfalému činu. Poslal otvorený list, možno až sťažnosť, nielen kancelárii prezidentky Slovenskej republiky, ale na vedomie ho dal Úradu vlády a Národnej rade. "Neštandardným spôsobom, len z požiadavky Úradu na ochranu ústavných činiteľov SR, ktorý požiadal o notifikáciu priepustnosti zbraní ochranky MiF SR, sme sa dozvedeli o rokovaní ministra I. Matoviča v Budapešti 9. 4. 2021," napísal veľvyslanec v liste s tým, že hoci štandardne požiadal o zaslanie programu ministerstvá financií oboch strán, dodnes netuší, kto sa stretnutia zúčastní a ani o čom presne rokovanie bude. "Požiadali sme o moje zaradenie ako najvyššieho predstaviteľa SR v Maďarsku," oznámil Hamžík s tým, že mu zrejme nebolo vyhovené. Dozvedel sa len, že pôjde o súkromné rokovanie medzi šiestimi očami. "Ministerstvo financií odmietlo účasť veľvyslanca na rokovaní," poznamenal veľvyslanec. 

Škandál kolosálnych rozmerov: Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PH)

Trapas odobrený premiérom Hegerom?

Medzitým agentúra TASR informovala, že premiér Eduard Heger poveril ministra financií Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského preverením aktuálnej dostupnosti vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V. Súčasne poveril Matoviča, aby v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik. "Premiér Eduard Heger v záujme ochrany života a zdravia občanov má eminentný záujem na masívnej vakcinácii občanov, ktorá je podmienkou získania kolektívnej imunity. Rovnako vníma záujem občanov o očkovanie vakcínou Sputnik V," uviedol Úrad vlády s tým, že je preto povinnosťou štátu túto vakcínu zabezpečiť v požadovanom množstve a kvalite.

K piatkovému rokovaniu s maďarskými partnermi úrad uviedol, že Matovič má prerokovať možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti a odbornosti testovania vakcíny. Úrad vlády hovorí o snahe čím skôr zastaviť pandémiu a jej negatívne dôsledky na verejné financie SR. Heger zároveň ubezpečuje, že na Slovensku sa budú povoľovať iba tie vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne budú mať povolenie Európskej liekovej agentúry (EMA).

O vysvetlenie celej situácie sme požiadali aj premiéra Eduarda Hegera aj predsedu NR SR Borisa Kollára. Správu budeme aktualizovať.

Škandál kolosálnych rozmerov: Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Je to výsmech kritikom, tvrdí politológ Lenč

Podľa politológa Jozefa Lenča je cesta do Maďarska, kedy Igor Matovič obišiel protokol aj diplomaciu, výsmechom nielen ministrovi zahraničia, ale aj prezidentke Zuzane Čaputovej. "Takýto prístup je netransparentný a porušuje kompetenčný zákon. Je to poníženie koaličných partnerov, najmä ministra zahraničných vecí. Je to absolútna urážka, a to bez ohľadu na to, či tam berie alebo neberie poslanca Gyimesiho," reagoval Lenč pre Topky.sk a dodal, že je to rovnako urážkou prezidentky. "Veľvyslanec reprezentuje štát a ten zastupuje prezidentka," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že na skutočnosti, či premiér Heger Matoviča poveril, až tak nezáleží. "Obaja sa môžu tváriť, že je to v poriadku a, že s tým obaja súhlasia, ale v poriadku to nie je," uzavrel politológ. 

Ďalší koaličný konflikt?

Medzitým sa potvrdilo, že poslanec Gyimesi sa na rokovaní zúčastnil dokonca sa v televíznych novinách na Tv Markíza vyjadril, že vylúčenie diplomata považuje za úspech. Na jeho výroky reagoval minister Korčok. "Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na dnešnom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR  zároveň potvrdzuje, že minister financií SR Igor Matovič rozhodol, že na jeho rokovaniach s maďarskými partnermi sa nezúčastní zástupca Veľvyslanectva SR v Budapešti. "Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je krajne netradičný postup, nakoľko ide o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru," uviedol minister I. Korčok.

Škandál kolosálnych rozmerov: Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Gyimesi označený za agenta

Podľa politického marketéra Adama Znášika je celá situácia minimálne zvláštna. "Pozoruhodné je, že sa tu deje niečo, čo by sa aj dalo pri troche snahy nazvať vlastizradou. Ale tradiční vlastenci majú problém, lebo ich pasie GRU a Sputnik je tak operácia ich sponzorov. Takže sa môžu ticho pozerať, ako Matovič s Orbánovym agentom Gyimesim idú úplne zbytočne robiť divadlo do Maďarska a klaňať sa Viktorovi Orbánovi, aby dostali nejakú pečiatku," napísal na sociálnej sieti s tým, že pečiatku nepotrebujú a pokračoval: "...len sú dosratí vydať pokyn na spustenie očkovania Sputnikom, pretože nič iné, ako ten pokyn, už vyše mesiaca netreba. Agent Gyimesi dnes narovinu povedal, že si u priateľa Viktora vybavili, že Sputnik pečiatku dostane, lebo o nič iné samozrejme nejde," pokračoval Znášik ďalej. "Možno by stálo za rozsiahlejšiu analýzu, aký je reálne vzťah Matoviča s Orbánom, lebo s jeho agentami spolupracuje dlhodobo, rozbitie umierneného Mostu bolo jeho agendou niekoľko rokov a investoval do toho aj nemalé peniaze. Sústredený trolling našej zahraničnej politiky s Gyimesim po boku už očividne nie je náhodný výstrel do náhodného nepriateľa, ale normálna programová vec,"  uzavrel Znášik svoj príspevok. 

Poslanec Gyimesi obvinenie z toho, že by bol Orbánovým agentom poprel. "Pani redaktorka, to je úplný blud," povedal pre Topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu