Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA KRÍZA vrcholí! Po Sulíkovi končí aj Kolíková, odchodom z koalície hrozí aj Kollár

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: SITA/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Niekoľkotýždňový kolotoč výziev, podmienok, demisií a vyhlásení ešte stále nekončil. Odstúpili už traja ministri a premiér je stále premiérom. Igor Matovič zrejme vo vláde ostane na poste, ktorý sám chce. Richard Sulík dnes podal demisiu a čaká sa na tlačovku Za ľudí, na ktorej by mali oznámiť ďalší postup. SaS je ešte stále otvorená rokovaniam o rekonštrukcii vlády.


Kollárovo ultimátum: VLÁDNA KRÍZA musí skončiť do týždňa! Sme rodina inak odíde z vlády a vyzve na predčasné voľby


VIDEO Prezidentka vyzvala Matoviča k demisii

Prezidentka Čaputová vyzvala premiéra Matoviča k demisii, vláda nie je eseročka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Boris Kollár prvýkrát pohrozil odchodom z vlády, ale aj predčasnými voľbami

Šéf hnutia Sme rodina uviedol že vládna kríza musí skončiť, inak odíde z vlády a vyzve na predčasné voľby (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náš ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. S novinkami sa vám prihlásime zajtra. 

16:40 Prezidentka mala po demisii Kolíkovej vyhlásenie, Matoviča vyzvala k demisii

Pred týždňom požiadala premiéra, aby ukončil krízu. "Ako sa ukázalo, čas nepomohol," povedala prezidentka. "Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil uzavretie dohody na rekonštrukcii vlády," uviedla prezidentka, že tieto slová povedala premiérovi aj medzi štyroma očami minulý týždeň.

16:20 Kolíková verí, že demisia môže pomôcť k vyriešeniu koaličnej krízy. Rezort odovzdáva v dobrej kondícii. 

Vyhlásenie Kolíkovej po podaní demisie, rezort odovzdáva v dobrej kondícii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:19 Igor Matovič nepoďakoval ani Kolíkovej a odišiel z paláca. 

16:14 "Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si zo zverenými úlohami nevedeli rady, práve naopak. Rezort pod vašim vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády. Za to vám, pani Kolíková, patrí plný rešpekt a vďaka," povedala prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Kolíkovej a poďakovala jej za vykonanú prácu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:07 Čaputová poďakovala Kolíkovej za prácu, ktorú na rezorte vykonala. "Zoznam vami zrealizovaných krokov za rok vo funkcii ministerky je úctyhodný a chcem sa vám zaň úprimne poďakovať. Svedčí o tom, že do vládnej funkcie ste vstúpili pripravená, s jasnou víziou, aj s plánom zmien," povedala prezidentka a ocenila viaceré zmeny, ktoré zaviedla. 

16:02 Prezidentka prijala demisiu Márie Kolíkovej, rezort dočasne povedie Veronika Remišová.

VIDEO Za ľudí k aktuálnej situácii 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podala demisiu, odchod zvažuje aj Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:25 Všetci to berieme tak, že premiérom bude Heger, nikto to podľa Naďa nespochybnil

Hnutie OĽaNO ráta s ministrom financií a vicepremiérom Eduardom Hegerom na poste predsedu vlády. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo plus to v utorok povedal minister obrany Jaroslav Naď. Minister zároveň zopakoval, že nemá záujem o pozíciu premiéra. "Ak by došlo k výmene predsedu vlády, bol by Heger vynikajúci kandidát," skonštatoval Naď. "Všetci to automaticky berieme tak, že to bude Eduard Heger a nikto to nespochybnil," doplnil.

15:15 Z demisii ministrov sa stáva divadlo, uviedla strana Hlas

Výsledkom rekonštrukcie vlády bude len to, že vo vláde pribudne jedno nové kreslo ministra navyše pre súčasného premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásili poslanci parlamentu a predstavitelia mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši a Erik Tomáš.

13:45 Prezidentka prijme demisiu Kolíkovej o 16-ej.  

13:30 Remišová povedala, že z ich strany si už nevie predstaviť väčšiu snahu, aby vláda vydržala. "Keby som ja podala demisiu, to znamená, že by sme odišli z vládnej koalície. Je to tak závažné rozhodnutie, že nejaký čas si môžeme nechať," vysvetlila šéfka najmenšej strany to, prečo nepodala teraz demisiu aj ona. 

13:19 Kolíkova nechce komentovať narážky Matoviča na to, že je prepojená na vlády Smeru. "Nechám si to na koaličné rokovania," povedala. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:18 Šeliga tvrdí, že jeho funkcia je k dispozícii. Ak dôjde k tomu, že Remišová podá demisiu, podá ju aj podpredseda parlamentu.

13:15 Remišová pripustila, že oznámi svoju demisiu v prípade, že bude vidieť, že koaličné rokovania nikam nevedú. Deadline je pondelok, v utorok má pokračovať schôdza. "Dúfam, že sa to nestane," povedala. Dodala, ž koalíciu štyroch strán považuje za najlepšie riešenie vládnej krízy.

13:12 Končí aj Kolíková

Veronika Remišová oznámila, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková končí ako šéfka rezortu. S týmto rozhodnutím však šéfka Za ľudí nesúhlasí. "Je to jej osobné rozhodnutie," uviedla Remišová, ktorá takisto pripustila svoj odchod. Demisiu podala Kolíková dnes ráno, verí, že kríza sa skončí a je pripravená sa na rezort v prípade rekonštrukcie vrátiť. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:50 Nadácia Zastavme korupciu považuje prípadné vytvorenie postu vicepremiéra pre boj s korupciou za nadbytočné. Uviedla to riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

12:13 Kollár pripustil odchod z vlády

Boris Kollár uviedol, že ak sa do týždňa situácia nevyrieši, z vlády odíde aj hnutie Sme rodina a vyzve aj na predčasné voľby. "Predstúpim pred ľudí, poviem, že nebudem sa tohto cirkusu zúčastňovať a odchádzam preč. A nebudem ľuďom klamať, poviem, že poďme do predčasných volieb Aj naďalej však verí, že sa situácia vyrieši," povedal Kollár na tlačovke k prerušenej schôdzi parlamentu. 

VIDEO Vyjadrenie Richarda Sulíka po podaní demisie

Richard Sulík chcel svojou demisiou otvoriť cestu pre odchod Igora Matoviča z postu premiéra (Zdroj: Topky/Maarty)

11:57 V súvislosti s koaličnou krízou poznamenal šéf poslaneckého klubu Šipoš, že SaS konečne pochopila potrebu prijať nejakú mieru sebareflexie. Uvidí sa podľa neho, či tak urobí aj strana Za ľudí. Pripomenul, že premiér už avizoval ochotu pozvať partnerov za rokovací stôl. "Základ je, aby partneri pochopili, že každý musí urobiť nejaký ústupok," poznamenal.

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Na otázku, či je v hre vytvorenie postu vicepremiéra pre boj s korupciou, ktorý by mal Matovič zastávať, neodpovedal. "Nechcel by som nič vylučovať ani potvrdzovať. Všetko je súčasťou rokovaní," uviedol. Nepovedal ani to, či premiér podá demisiu už v stredu (24. 3.), keď vyprší ultimátum zo strany SaS. Tá podmienila jeho demisiou zotrvanie v koalícii. Pripustil, že ak by SaS odišla, dvere na rokovania by jej v budúcnosti nezavreli.

Šéf klubu OĽANO by preferoval pokračovanie podľa výsledkov parlamentných volieb. "Všetky veci sú podľa mňa otvorené, malo by sa nastaviť spravodlivé prerozdelenie aj rezortov, aj pozícií. Každý by si mal uvedomiť, koľko percent a aký mandát získal," reagoval na otázku, či sa bude otvárať koaličná zmluva a meniť rozdelenie ministerstiev.

11:49 "Venovať sa vlastným egám a vlastným preferenciám je luxus, ktorý si počas pandémie nemôžu dovoliť zodpovední politici," napísala Nicholsonová na sociálnej sieti. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ď. Nicholsonová)

11:15 Prerušenie aktuálnej schôdze je potvrdením, že nielen vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu sú v totálnom rozklade. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru Robert Fico. Nerozumie, prečo sa do pléna predložili návrhy legislatívy, ktoré mali riešiť pandemickú situáciu a mali sa prebrať v zrýchlenom režime. Smer sa preto obracia na troch najvyšších ústavných činiteľov, aby ľuďom vysvetlili, čo sa deje.

11:13 Pomoc ľuďom sa pre vládnu krízu odkladá, štát nie je schopný pomôcť občanom len preto, že koaličné strany ani po mesiaci vládnej krízy nie sú schopné dohody. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini v súvislosti s týždňovým prerušením aktuálnej schôdze parlamentu.

11:04 Na ťahu je premiér

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

10:54 O jednej ohlásilo talčovku Za ľudí.

10:45 Sulík podal demisiu preto, aby som otvoril cestu pre odchod Matoviča z vlády. "Toto bola jeho podmienka. Vyvodzujem aj ja politickú zodpovednosť za stav, v akom sa vláda nachádza," povedal Sulík. Dúfa, že čoskoro vládu povedie nový premiér. "Nemôžeme si dovoliť prešľapovať na mieste. Potrebujeme sa posunúť vpred," hovorí Sulík.

10:35 Igor Matovič nemal ďakovný prejav tak, ako pri Marekovi Krajčím alebo Milanovi Krajniakovi. Z paláca odišiel skôr.

10:23 "Podanie demisie chápem ako vyvodenie vlastnej politickej zodpovednosti za situáciu v rezorte alebo ako politické gesto adresované ostatným partnerom vo vláde," uviedla prezidentka s tým, že verí, že jeho gesto urýchli ukončenie krízy. 

VIDEO Sulík podal demisiu

Richard Sulík podal demisiu, rezort hospodárstva dočasne povedie Andrej Doležal (Zdroj: Topky/Maarty)

10:21 Ocenila aj Sulíkov nadrezortný prístup a prijatie tzv. Sulíkovho kilečka. "Pomohlo podnikateľom ušetriť na nákladoch viac ako sto miliónov eur. Považujem preto za nevyužitú príležitosť, že viaceré vaše ďalšie iniciatívy ako napríklad odškodňovací zákon pre podnikateľov nedostali takú podporu, aby mohli priniesť reálny prspech podnikateľov a celej našej spoločnosti," povedala prezidentka. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:18 "Boli ste pri tom, keď vláda po vypuknutí koronakrízy prijala sedem základných opatrení na pomoc slovenskej ekonomike. Ekonómovia s odstupom času skonštatovali, že išlo o správne opatrenia prijaté v správnom čase, lebo vďaka nim nedošlo k nenapraviteľným ekonomickým a ľudským škodám," skonštatovala prezidentka. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:09 Čaputová poďakovala Sulíkovi za vedenie ministerstva hospodárstva a uviedla, že aj podľa ekonómov bol rezort vedený dobre a prijaté boli dobré opatrenia. "Vážim sa, že ste sa výrazným osobným nasadením venovali tomu, aby váš rezort vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave," uviedla. 

10:00 Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Richarda Sulíka. Ministerstvo hospodárstva dočasne povedie minister dopravy Andrej Doležal. Ten v súčasnosti dočasne vedie aj ministerstvo práce. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

9:55 Kollár prerušil schôdzu

Vládna kríza paralyzuje aj parlament. Boris Kollár prerušil v úvode piateho dňa 25. chôdzu. "Prerušil som schôdzu kvôli tomu, aby som cirkus z vlády nepreniesol do parlamentu. Chyba je na našej strane, musíme to upratať alebo sa slušne rozísť," Pokračovať by mala o týždeň v utorok, teda 30. marca. Budúci týždeň by podľa jeho slov mali postupovať v zmysle schváleného programu.

"Radšej, nech je týždeň pokoj. Môžete povedať čokoľvek na našu koalíciu, ale nebudete môcť povedať, že v tomto pléne má Kollár neporiadok," dodal.

9:50 Dobre bude

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil tajomný status s odkazom "nebojte sa, dobre bude". Či narážal na vládnu krízu, alebo pandémiu, nie je jasné. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

9:45 V hre je stále rekonštrukcia vlády, možné je otvorenie koaličnej zmluvy či vláda bez SaS.

Matovič chce nový post

Šéf ministerstva životného prostredia Ján Budaj za OĽANO v pondelok večer v relácii televízie TA3 potvrdil, že premiér Igor Matovič chce vo vláde zotrvať a má záujem o funkciu podpredsedu vlády pre boj s korupciou. Richard Sulík v stanovisku uviedol, že ak by Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽaNO, ponuka na jeho demisiu je bezpredmetná. Demisiu však už podal a nie je jasné, či by bol Matovičov prípadný nový post dôvodom na odchod SaS z vlády. 

Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Korčok sa už zrejme lúči

Ultimátum Sulíka však trvá do zajtra. Šéf liberálov už odstúpil, teraz je rad na Matovičovi. Ak však vo vláde ostane, SaS zrejme odíde. Pomaly sa lúči aj šéf diplomacie. "Dobré ráno Vám želám domov z Bruselu. Vyčistiť hlavu v týchto dňoch ozaj pomáha. V tomto parku "Cerquaintaire" som behával počas mojich bruselských čias a vzhľadom na vládnu krízu to vyzerá tak, že doma som dobehal. Som na to pripravený," uviedol Korčok na sociálnej sieti. 

Vládna kríza

Premiér v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienil to odchodom vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) z vlády, odstúpením Márie Kolíkovej i Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, aj odchodom šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). OĽaNO chce, aby mu SaS vrátila jeden ministerský post, ktorý strane po voľbách prenechalo, no s tým SaS nesúhlasí. 

Sulíkovou demisiou SaS podľa neho splnila premiérove personálne požiadavky a môže dôjsť k rekonštrukcii vlády. SaS a Za ľudí naďalej trvajú na výmene premiéra. Za ľudí ešte neoznámila svoj ďalší postup. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová vyzvala partnerov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí a Milan Krajniak. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

Viac o téme: DemisiaRichard SulíkZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu