Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

HRÔZA na juhu Slovenska! Policajti tam vykopali 12 zavraždených ľudí

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu ani v európskom ponímaní, súvisí s vraždami mafiánskeho gangu prezývaného sátorovci. Zobraziť galériu (5)
Vyšetrovanie, aké nemá obdobu ani v európskom ponímaní, súvisí s vraždami mafiánskeho gangu prezývaného sátorovci.

DUNAJSKÁ STREDA - Niečo také ešte Slovensko nezažilo! Sériové vraždenie ľudí na juhu Slovenska, o ktorom sa doteraz len rozprávalo, sa pre policajtov Národnej kriminálnej agentúry stalo skutočnosťou. Informáciu, ktorá nemá v našich končinách obdoby, pre Topky.sk potvrdil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdan Čelovský. Podľa jeho slov len za posledné mesiace vykopali policajti v okolí Dunajskej Stredy 12 zavraždených ľudí a ani zďaleka tam s vykopávaním tiel nekončia.

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu ani v európskom ponímaní, súvisí s vraždami mafiánskeho gangu prezývaného sátorovci. Obávaná skupina zabijakov, jeho členovia, alebo ľudia, ktorí využívali ich služby, operovali v okolí Dunajskej Stredy od roku 1999 až do minulého roku. Vražedný gang, oproti ktorému sú aj muži bossa Mikuláša Černáka len amatéri, dostal meno po svojom bossovi Ľudovítovi Sátorovi, ktorého mali v roku 2010 zavraždiť jeho vlastní podriadení.

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu
Zobraziť galériu (5)

Prokurátor Čelovský, ktorý prípad dozoruje, v rozhovore poďakoval policajtom za skvelú prácu, ktorá, podľa jeho slov, ani po náleze viac ako desiatich zavraždených tiel ani zďaleka nekončí. „Len za minulý rok vykopali policajti 12 tiel. Stále sa kope, stále sa hľadajú ďalšie telá, je to dlhodobá práca. Podľa výpovedí tam zavraždili viac ako 80 ľudí,“ prezradil prokurátor.

Hrôza na juhu Slovenska! Policajti tam vykopali 12 zavraždených ľudí (Zdroj: Ivan Mego)

V dôsledku vykopávania množstva zavraždených ľudí má ťažkosti aj Ústav súdneho lekárstva, ktorý zisťuje, akým spôsobom boli ľudia povraždení, kedy a o koho vlastne ide. Pre množstvo nájdených tiel sa podľa Čelovského naťahuje aj vyšetrovanie. „Pri vyšetrovaní čakáme na posudky od Ústavu súdneho lekárstva, ktoré stále nemáme. Predstavte si, že tam majú 12 tiel, pri ktorých musia urobiť znalecké skúmania,“ vysvetľoval prokurátor okolnosti, s ktorými sa potýkajú policajti aj špecialisti z Ústavu súdneho lekárstva.

Jednou z dvanástich obetí, ktoré policajti vykopali, je aj Csaba Karika. Motívom vraždy bola podľa polície skutočnosť, že ukradol peniaze z bezpečnostnej schránky iného muža spájaného s kauzou Olejári. Motívom vraždy mala byť obava, že by mohol vypovedať pred políciou. Obvineným z tejto vraždy je Léhel Horváth.

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu
Zobraziť galériu (5)

Najbrutálnejší gang v histórii Slovenska

Skupina pod vedením Tibora Pápaya zavraždila podľa informácií z prostredia polície asi 113 ľudí, takzvaných bielych koní. Tých vraj nechal zlikvidovať priamo boss pápayovcov Tibor Pápay pre obavu, že by mohli usvedčiť gang z rôznych podvodov. Skupina okolo Ľudovíta Sátora si po likvidácii Pápayovcov a ovládnutí juhu Slovenska tieto praktiky osvojila.

Gang sátorovcov totiž stojí podľa obvinenia aj za desaťnásobnou vraždou členov gangu pápayovcov v Dunajskej Strede. Zatiaľ čo prokurátor hovorí o viac ako 80-tich zavraždených gangom sátorovcov, ľudia blízki skupine hovoria až o viac ako stovke zavraždených, ktorí sú v policajnej databáze evidovaní ako nezvestní alebo hľadaní pre ekonomickú, či inú trestnú činnosť.

Po zrátaní týchto čísiel sa dá hovoriť o stovkách nezvestných a zavraždených ľuďoch a o juhu Slovenska ako o jednom veľkom pohrebisku doslova posiatom ilegálnymi hrobmi. Sátorovci sa týmito zisteniami stali najvražednejším gangom, aký kedy na Slovensku pôsobil. Vraždili sa medzi sebou, na objednávku, likvidovali potenciálnych svedkov a hlavne zabíjali takzvané „biele kone“, v tomto prípade išlo o ľudí, ktorých použili na podvody s DPH.

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu
Zobraziť galériu (5)

Ich praktiky boli skutočne brutálne. Ľudí zväčša uškrtili, niektorých zastrelili a zakopávali v jamách, ktoré boli hlboké aj päť metrov. Pri likvidácii tiel však používali aj praktiky ako nikto predtým. Jedného z najvyšších predstaviteľov gangu, Andreja Reisza, zastrelil boss Ľudovít Sátor. Telo potom v areáli, ktorý patril Léhelovi Horváthovi prezývanému Hrobár, spolu s Kristiánom Kádarom a Zsolzom Nagym, prezývaným Čonty, zlikvidovali spôsobom, aký nemá v podsvetí obdobu.

Vyšetrovanie, aké nemá obdobu
Zobraziť galériu (5)

Podľa výpovedí hlavných aktérov to bol práve Léhel Horváth, ktorý Reisza vyvesil za nohy a rozporcioval na kusy – kosti išli podľa opisov z výpovedí do jednej debničky, kusy mäsa do druhej. To ale nebolo všetko. Kusy mäsa potom pomleli v mlynčeku a spoločne vysypali do Malého Dunaja. Kosti, ktoré sa nepodarilo pomlieť, zakopali.

Problém s prekopávaním mŕtvol

Na juhu Slovenska sa po veľkom zatýkaní členov gangu Sátorovcov v roku 2016 rozšíril nevídaný problém. Začali tam úradovať takzvaní „prekopávači“. Povraždení ľudia zakopaní v ilegálnych hroboch začali postupne miznúť. Policajti vraj už idú skupine ľudí, ktorá telá zavraždených ľudí vykopáva a prenáša na iné miesta, po krku.

„Nevieme zatiaľ, kto to robí, ale niekto tie telá skutočne vykopáva, aby zmaril vyšetrovanie. Urobili sa už aj nejaké výsluchy, tak uvidíme, či sa nám ich podarí zadržať,“ prezradil náš zdroj z prostredia blízkeho vyšetrovaniu.

Rozsudok pre Sátorovcov

Zsolta Nagya prezývaného Čonty a Juraja Bugára, ktorí začali s políciou spolupracovať, odsúdili na 22 rokov a 21 rokov. Rovnaký trest 21 rokov uložil senát Pavlovi Vlčkovi. Najvyššie tresty, po 25 rokov, dostali Kristián Kádar a František Zákal, prezývaný Šrek. Po sedemnásť rokov vymeral súd Ronaldovi Szamaranszkemu, Andorovi Márikovi a expolicajtovi Borisovi Drevenákovi. 

Ten je od rozsudku na úteku. Na slobode chvíľu pobudol aj ďalší člen gangu, ktorý sa priznáva priamo k poprave bossa Sátora. Jeho meno je Léhel Horváth, prezývaný Hrobár, na ktorého pozemku našli viacero zavraždených ľudí. Najvyšší súd ho vo štvrtok poslal pre obvinenie z piatich vrážd do väzby.

Viac o téme: MafiaMŕtvolyVraždyNajvyšší súdSátorovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu