Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čakajú na katastrofu, voda ohrozuje 20 tisíc domov

Záplavy v Austrálii
Záplavy v Austrálii

BRISBANE - V austrálskom Brisbane by mohli záplavy zasiahnuť až 20 tisíc domov. V stredu to povedala premiérka štátu Queensland Anna Blighová.

"Voda môže v Brisbane zasiahnuť do dvadsaťtisíc domov. To je obrovský počet," uviedla. Zároveň varovala obyvateľov, aby tieto odhady brali vážne.

Záplavová vlna už zasiahla 6 500 domovov a firiem, pričom sa dostala aj do centrálnej, obchodnej časti mesta, informoval v utorok starosta Campbell Newman. Ak rieka Brisbane stúpne podľa odhadov, dažde v meste spôsobia rozsiahlu katastrofu, uviedol Newman a rovnako zdôraznil vážnosť situácie. Miestnemu krízovému výboru nariadil pripraviť ubytovanie pre asi 3 500 ľudí.  

Prudké lejaky, ktoré za tri hodiny priniesli 150 milimetrov zrážok, spôsobili vyliatie rieky Brisbane z koryta a ohrozujú 30 nízko položených okrajových štvrtí mesta s dvoma miliónmi obyvateľov. Záplavy podľa Blighovej v Brisbane zrejme v nasledujúcich dňoch prekročia rozsah tragických povodní z roku 1974, keďže sa dvíhajú už aj tak vysoké hladiny. "Žiaľ, mám niekoľko veľmi zlých správ. Ipswich a Brisbane stoja pred najväčšou hrozbou a najväčšou skúškou za vyše 35 rokov," vyhlásila.

Povodne spred 37 rokov v tejto metropole zasiahli vyše 6700 domov a vyžiadali si 14 životov. Priehrada Wivenhoe, vybudovaná po záplavách z roku 1974 na ochranu mesta, je plná.  "Voda sa dostane do rieky v meste Brisbane a technickí pracovníci priehrady s tým už nemôžu veľa urobiť," dodal Newman.

Posledné povodne v Austrálii už zabili najmenej deviatich ľudí, zatiaľ čo 66 ďalších je stále nezvestných.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu