Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záplavy v Austrálii: 18 obetí a 72 nezvestných

Záplavy v Austrálii
Záplavy v Austrálii

BRISBANE - Najmenej 18 mŕtvych a 72 nezvestných je zatiaľ posledná bilancia katastrofálnych záplav vyvolaných mohutnými lejakmi v austrálskom štáte Queensland. Pod vodou je stále niekoľko miest, živel strhával autá i domy, informuje dnes agentúra AP. Na juhozápade sa naopak stretávajú hasiči s požiarom.

Záchranárom sa podarilo vyslobodiť viac ako 40 ľudí z domov, ktoré voda izolovala. Ďalší nespresnený počet ľudí ale zostáva v nebezpečnej situácii, pretože búrky a neustávajúci dážď bráni vrtulníkom sa dostať k postihnutým oblastiam.  
    
Queeensland trpia katastrofálnymi záplavami fakticky už od novembra, pod vodou sa ocitli celé mestá, okolo 200 tisíc obyvateľov je postihnutých. Až do pondelka záplavy začali pomaly ustupovať, voda zo zaplavených miest i z vyliatych riečnych korýt smerovala pomaly do oceánu.
    
Avšak pondelňajšie záplavové lejaky zasiahli bez varovania predovšetkým v meste Toowoomba s 90 tisíc obyvateľmi a ďalších obciach údolia vklíněného v pahorkatine vysoké 700 metrov. Voda tu vystúpila až do osemmetrovej výšky, ale rovnako rýchlo ako sa objavila, tiež začala odtekať, napísala AP. Zostali po nej trosky a autá "naskladané" na sebe.
    

Práve v Toowoomba bolo zaznamenaných zatiaľ posledných osem obetí na životoch vrátane dvoch detí.
    
Počas dneška boli evakuované stovky ľudí z dedín, kadiaľ podľa predpokladov mala prúdiť záplavová voda. Aj obyvatelia nízko položených častí Queenslandskej metropoly Brisbane už po výzvach obložili svoje domy vrecami s pieskom.
    

Teraz sa ale dvojmiliónove Brisbane musí pripraviť na záplavu, ktorá by vo štvrtok mala ohroziť okolo 6500 domov, obchodov i iných stavieb.
Polícia už nariadila evakuáciu obyvateľov centra mesta.
    

Meteorológovia varovali, že búrky a lejaky budú pokračovať ešte počas dneška.
Hrozia tak ďalší bleskové povodne.
    

Voda poškodila cesty a prerušila železničnú dopravu po celom štáte.
Zastavila tým fakticky aj vývoz uhlia, rovnako tak sú postihnuté ranče a poľnohospodárske dvory po celom Queenslande.
    

Škody, ktoré počítajú okrem iného s nutnou výstavbou nových domov, obnovou infraštruktúry a obchodov, sa odhadujú na päť miliárd austrálskych dolárov.
    

V juhozápadnej časti Austrálie asi 110 kilometrov južne od prístavného mesta Perthe bojuje 150 hasičov s požiarom, ktorý od pondelka spálil už 2 tisíc hektárov pôdy.
Nikto neutrpel zranenia, ale plamene zničili štyri domy. Hasičom sa síce podarilo živel dostať pod kontrolu, ale silný vietor stále hrozí opätovným rozdýcháním plameňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu