Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tisícky hadov unikajú pred povodňami, ohrozujú obyvateľov!

Pakobra východná
Pakobra východná

SYDNEY - Ničivé záplavy nie sú jedinou vecou, ktorá v týchto dňoch robí starosti obyvateľom severovýchodnej Austrálie. Na útek pred veľkou vodou sa k nim pridali aj hady. V pondelok o tom napísal server miestneho denníka The Courier-Mail.

"Hady tam sú všade," tvrdí Kylie Alexanderová (32), ktorú minulý týždeň poštípala pakobra východná (Pseudonaja textilis). "Počas povodní sa ich objavili tisícky. Snažia sa dostať na vyvýšené miesta, niektorí skončili v dome," povedala. Po uštipnutí ju vraj pálila paža a do hodiny jej opuchli lymfatické uzliny, aj keď použila dlahu a tlakový obväz.

"Bol to menší had a myslím, že do mňa dostal len jeden tesák, našťastie pre mňa," povedala. Do nemocnice v meste Mackay vzdialenom stovky kilometrov od jej bydliska v austrálskom vnútrozemí sa dostala po asi 12 hodinách. Záchranný vrtuľník kvôli zlému počasiu nemohol vzlietnuť. Alexanderovú tak k lekárom cez zaplavené územie dopravil nákladným vozidlom jej manžel.

Do nemocnice v Clermonte, kde dostala injekciu s protijedom, prešli za tmy 140 kilometrov. Povodne odrezali Clermont od okolitého sveta a manželia museli prekonať dve ramená rozvodnenej riečky Mistake Creek. Z Clermontu ženu letecky prepravili do 280 kilometrov vzdialeného Mackay. Jej stav je stabilizovaný. Austrálskym úradom vraj trvalo hodiny, než manželom oznámili, že vrtuľník nemôžu poskytnúť a že sa pre pomoc majú vydať cez zaplavené územie.

Záplavy vo zväzovom štáte Queensland na severovýchode Austrálie vyvolali prívalové dažde, ktoré do oblasti minulý víkend priniesol tajfún Tasha. Veľká voda zatiaľ zasiahla 200.000 obyvateľov oblasti o rozlohe viac ako Nemecko a Francúzsko dohromady. Úrady zatiaľ potvrdili jednu obeť. Podľa biológa Michaela O'Briena zo zoologickej záhrady v Cairns na severe Queenslandu je teraz v pohybe mnoho druhov hadov a pavúkov.

"Mieria k obydliam, na stromy, kamkoľvek ďaleko od vody, a preto sa dostávajú do kontaktu s ľuďmi a dochádza k nešťastiam," citoval ho server. Okrem hadov úrady minulý týždeň v zaplavených oblastiach varovali aj pred krokodílmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu