Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Povodne v Austrálii si vyžiadali prvú obeť

Škody sa rátajú v miliardách dolárov Zobraziť galériu (6)
Škody sa rátajú v miliardách dolárov (Zdroj: SITA)

BRISBANE - Záplavy v Austrálii si vyžiadali prvú obeť. Jedna žena sa utopila po tom, čo sa pokúsila prejsť cez zaplavenú cestu a strhla ju voda. Informovala dnes o tom miestna polícia, ktorá dodala, že povodne v krajine začínajú nadobúdať "biblické rozmery".

Aj keď pršať medzičasom prestalo, rieky boli stále rozvodnené zaplavovali nižšie položené mestá na svojej ceste do oceánu. V noci nadnes strhla voda na zaplavenej ceste dve vozidlá do rieky v meste Burketown v štáte Queensland. Telo 41-ročnej ženy, ktorá cestovala v jednom z nich, našli dnes dva kilometre od miesta nešťastia, informovala polícia.

Prudký dážď, ktorý tento týždeň sužoval severovýchod Austrálie, skomplikoval život približne 200.000 obyvateľom na území väčšom ako je rozloha Francúzska a Nemecka dovedna, pripomenula agentúra Associated Press. Obyvatelia východného pobrežného mestečka Rockhampton sa pripravovali na záplavovú vlnu, v dôsledku ktorej hrozilo odrezanie niektorých jeho častí od sveta a zaplavenie domov.

Úrady museli pristúpiť k evakuácii obyvateľstva, dodala agentúra DPA. Rekonštrukcia zaplavených sídiel a infraštruktúry si podľa nej vyžiada niekoľko miliárd dolárov z federálnej pokladnice, ale i z fondov štátu, miestnych samospráv a poisťovní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu