Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Záplavy v Austrálii už postihli vyše 200 tisíc ľudí

Záplavy v Queenslande Zobraziť galériu (7)
Záplavy v Queenslande

BRISBANE - Záplavy v severovýchodnej Austrálii už postihli viac ako 200 tisíc ľudí na oblasti rozľahlejšej ako Francúzsko a Nemecko dokopy. Tisíce domácností a podnikov v austrálskom štáte Queensland boli zaplavené po niekoľkodňových dažďoch, dve mestá museli úplne evakuovať, píše dnes agentúra AP.

Silné dažde aj záplavy sú na severovýchode Austrálie v tomto ročnom období pomerne bežné, ale tohtoročné zrážky sú podľa premiérky Queenslandu Anny Blighovej extrémne. "Je to bezpochyby tragédia nebývalých rozmerov. Máme 22 obcí a miest, ktoré sú buď z veľkej časti zaplavené alebo izolované, pretože cesty, ktoré do nich vedú, boli odrezané," uviedla Blighová.

Z domovov od začiatku týždňa evakuovali tisíce ľudí. Mesto Emerald v strednom Queenslande muselo len za posledných 24 hodín opustiť asi 1000 ľudí, pretože hrozilo, že sa v meste nedostanú k potravinám, čistej vode a elektrine.

Dnes je už na väčšine postihnutého územia menej zrážok, ale hladiny riek v niektorých oblastiach ešte stále stúpajú. Blighová varovala, že niektoré z postihnutých obcí zostanú pod vodou aj dlhšie ako týždeň. Náklady na likvidáciu škôd podľa nej pôjdu do miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu