Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlas kritizuje demisiu Korčoka: Toto je vynášanie vnútropolitických problémov do zahraničia

Teraz už bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Teraz už bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Demisiu Ivana Korčoka (nominant SaS) na post ministra zahraničných vecí vníma nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a člen strany Hlas-SD Peter Kmec ako vývoz vnútropolitického konfliktu a politickej nestability do zahraničia. Súčasný kabinet podľa Kmeca od začiatku vládnutia rezignoval na nadrezortný a integrovaný prístup riadenia v oblasti domácich, európskych a globálnych politík. Poznamenal, že nebude ľahké opäť naštartovať dôveru partnerov ani napraviť škody napáchané na dobrom mene Slovenska v zahraničí.

"Slovenská zahraničná politika sa stala rukojemníkom politických zápasov medzi OĽANO a SaS, výsledkom čoho sme sa stali nepredvídateľnou a nevypočítateľnou krajinou pre partnerov v zahraničí. Po úspešnom období premiéra Petra Pellegriniho, keď si SR získala rešpekt a zahraničnopolitické renomé, za rok pôsobenia tejto koalície došlo k zásadnému obratu," skonštatoval Kmec.

Štát, v ktorom na jednej strane robí politiku ministerstvo zahraničných vecí a na druhej šíri hanbu predseda vlády nemôže podľa neho presadzovať dôveryhodnú politiku. Tvrdí, že správanie sa vládnej koalície išlo často proti zahranično-politickým a bezpečnostným záujmom Slovenska. Poznamenal, že vláda Igora Matoviča (OĽANO) bola vytvorená na "zotrvačnom modeli, ktorého prioritou bolo od začiatku rozdeľovanie stoličiek a nie zohľadnenie prioritných záujmov Slovenska".

Peter Kmec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Demeš)

Dodal, že vládna koalícia útokmi na opozíciu a vnútornými spormi výrazne prispela k rozdeľovaniu slovenskej spoločnosti. "Bez spoločenského konsenzu sa nedá vybudovať ani zahranično-politický konsenzus," dodal s tým, že Slovensko sa v zahraničnej politike ocitlo na bode nula.

Ivan Korčok podal vo štvrtok demisiu v súvislosti s vládnou krízou. Skonštatoval, že pre konflikty na domácej politickej scéne sa Slovensko dostalo na tenký ľad v zahraničnej politike. Napriek tomu ale podľa neho zahraničie vníma Slovensko dobre. Apeloval však, aby sa Slovensko z tohto dostalo. Nechcel povedať, či sa na ministerstvo po rekonštrukcii vlády vráti. Nateraz sa podľa jeho slov končí jeho etapa a ostatné je v rukách koaličných partnerov. Korčok kritizoval, že premiér Matovič podporil v dôležitej situácii iného ministra zahraničných vecí a verí, že sa to v budúcnosti viac nestane.

Viac o téme: DemisiaIvan KorčokPeter KmecHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu