Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Zlomový deň pre Britániu: Európski lídri schválili dohodu o brexite

Sebastian Kurz, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predseda Európskej rady Donald Tusk. Zobraziť galériu (4)
Sebastian Kurz, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predseda Európskej rady Donald Tusk. (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Lídri EÚ schválili v nedeľu na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou. Oznámil to predseda Európskej rady Donald Tusk, informovala agentúra AP.

Mayová bije na poplach: Ak sa stane TOTO, k brexitu ani nemusí dôjsť

Lídri 27 členských krajín EÚ schválili dohodu po menej ako hodine diskusií, poznamenala spravodajská stanica BBC. Dokument musia ešte odobriť aj v Európskom parlamente a v britskom zákonodarnom zbore. Európsky parlament by ho mohol podľa predbežného vyhlásenia jeho šéfa Antonia Tajaniho odhlasovať v januári.

Za "najlepšie možné" označil v nedeľu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker znenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, o ktorej krátko nato začali rokovať hlavy štátov a šéfov vlád Únie v Bruseli. Podľa Junckera však summit nie je "dôvodom na oslavu, sú to naopak smutné chvíle, je to tragédia".

MIMORIADNE Zlomový deň pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

Holandský premiér Mark Rutte pred rokovaním vyhlásil, že odchodom Británie z EÚ nikto nezíska. "V danom kontexte sme však dospeli k vyváženému výsledku, ktorý nemá politických víťazov," povedal na margo dohody. Britská premiérka Theresa Mayová naopak ocenila dohodu ako začiatok novej kapitoly pre jej krajinu.

Bojovali o ňu 17 mesiacov

Dohoda, ktorá vznikla po 17 mesiacoch rokovaní medzi EÚ a Britániou, pokrýva finančné a obchodné záležitosti, občianske práva, vzťahy Severného Írska s Írskom či bezpečnostné otázky. Dokument po očakávanom schválení na nedeľnom summite EÚ musia ešte odobriť aj v Európskom parlamente a v britskom zákonodarnom zbore. Európsky parlament by ho mohol podľa predbežného vyhlásenia jeho šéfa Antonia Tajaniho odhlasovať v januári. 

MIMORIADNE Zlomový deň pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

Neisté je však schválenie dohody v britskej Dolnej snemovni už v decembri, pričom podľa denníka The Telegraph až 91 poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany a mnohí ďalší hodlajú hlasovať proti súčasnému textu. Londýnsky denník ďalej informoval, že britská vláda v tajnom režime rokuje o "pláne B" v prípade, že súčasná dohoda v snemovni neprejde.

Jedným z navrhovaných riešení je v tom prípade usporiadanie vzťahov Británie s EÚ na podobnom základe, ako fungujú medzi Nórskom a EÚ. Podľa ďalšieho britského denníka Sunday Times sa minister financií Philip Hammond snaží spolu s ďalšími ministrami presvedčiť Mayovú, aby v prípade neúspechu pôvodnej dohody v britskom parlamente predložila návrh "mäkšej" rozluky.

Hlasovanie v decembri

Očakáva sa, že britský parlament bude hlasovať o dohode začiatkom decembra, pričom podľa denníka The Telegraph až 91 poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany a mnohí ďalší hodlajú hlasovať proti súčasnému textu. Londýnsky denník ďalej informoval, že britská vláda v tajnom režime rokuje o "pláne B" v prípade, že súčasná dohoda v snemovni neprejde. Jedným z navrhovaných riešení je v tom prípade usporiadanie vzťahov Británie s EÚ na podobnom základe, ako fungujú medzi Nórskom a EÚ.

Vyjednávači EÚ a Londýna sa dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu minulý týždeň. Sprievodná politická deklarácia, ktorú predstavili zúčastnené strany vo štvrtok, stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

Z návrhu deklarácie vyplýva, že prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, počas ktorého sa bude Británia naďalej riadiť legislatívou EÚ, by mohlo trvať do konca roku 2022.

Pellegrini: Deklarácia o brexite obsahuje aj pripomienky SR

Ani SR, ani EU-27 neteší, že ju opúšťa jeden z jej členov, avšak naďalej Británia ostáva strategickým partnerom pre Európsku úniu. Po nedeľňajšom summite EÚ o brexite v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Zdôraznil, že do politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou sa podarilo presadiť aj pripomienky SR o hľadaní možností spolupráce v oblasti rodinného práva a zosúlaďovania sociálnych systémov.  

MIMORIADNE Zlomový deň pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Merkelová: Dohoda o brexite pripravila pôdu pre riadený rozvod

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda o brexite schválená Európskou úniou na nedeľňajšom summite pripravila pôdu pre "riadený rozvod" medzi EÚ a Britániou. Zároveň vyjadrila smútok nad rozhodnutím Británie opustiť toto spoločenstvo po 45 rokoch, informovala agentúra DPA. Merkelová to uviedla na tlačovej konferencii po mimoriadnom summite EÚ o brexite v Bruseli, na ktorom lídri 27 členských krajín EÚ schválili dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou.

Podľa Merkelovej umenie diplomacie splnilo svoju úlohu, odkazujúc tým na schválenie dohody o brexite, ktorá podľa nej zachová "veľmi blízky vzťah" medzi zostávajúcimi 27 členskými krajinami EÚ a Britániou.  Kancelárka tiež pripustila, že po jej schválení "cíti istú úľavu". Odmietla sa však vyjadriť, či Únia obnoví s Britániou rokovania, ak britský parlament dohodu o brexite neschváli. Podľa Merkelovej dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie síce "vyvažuje záujmy oboch strán", zároveň však varovala, že sa v tejto záležitosti "musí toho ešte veľa urobiť". 

Španielsky premiér Pedro Sánchez po summite povedal, že Španielsko je teraz na rokovaniach ohľadom Gibraltáru "v silnej pozícii". Predstavitelia Španielska predtým totiž naznačili, že sú pripravení blokovať dohodu o odchode Británie z EÚ, pokiaľ im Londýn nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyhlásil, že ak britský parlament dohodu o brexite odmietne prijať, Británia bude musieť predložiť ďalšie návrhy dohody o vystúpení z Únie. 

"Nemôžem špekulovať o hlasovaní v britskom parlamente. Avšak v tomto prípade (neschválenia dohody) je úplne jasné, že bude na Británii, aby predložila (ďalšie) návrhy. Je však našou zodpovednosťou, aby sme na všetky možnosti boli pripravení," dodal podľa agentúry Reuters Macron.

Viac o téme: DohodaSchválenieBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu