Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká Británia na nohách: Mayovej kabinet sa rozpadá ako domček z karát

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/PA via AP)

LONDÝN - Zo svojej funkcie odstúpil v piatok štátny tajomník britského ministerstva školstva Sam Gyimah. Ako dôvod svojej rezignácie uviedol nesúhlas s plánom premiérky Theresy Mayovej na odchod Británie z EÚ, ktorý označil za "naivný". Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Gyimah, ktorý je vychádzajúcou hviezdou Konzervatívnej strany a podľa Sky News aj veľkým favoritom na post jej budúceho lídra, v rozhovore pre denník Independent uviedol, že vládny plán na odchod krajiny z EÚ "nie je v národnom záujme Británie" a hlasovať zaň by znamenalo vydať sa na cestu neúspechu. Predbežná dohoda o brexite, ktorú Británia uzavrela s EÚ, predstavuje "deficit demokracie a stratu zvrchovanosti, ktorú verejnosť nikdy neprijme," napísal na Facebooku Gyimah.

Na znak nesúhlasu s plánom premiérky Mayovej na odchod Británie z EÚ už odstúpil minister pre brexit Dominic Raab, ministerka práce Esther McVeyová, ako aj päť štátnych tajomníkov. Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu by mali o predbežnej dohode s EÚ o brexite hlasovať 11. decembra.

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováSam Gyimah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu