Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S ozónovou dierou nad Antarktídou sa stalo niečo, čo sme nezažili už tridsať rokov

Ozónová diera je najmenšia za niekoľko desaťročí Zobraziť galériu (2)
Ozónová diera je najmenšia za niekoľko desaťročí (Zdroj: youtube/News, Science, Tech and Health)

WASHINGTON - Ozónová diera, ukážkový príklad ľudského zasahovania do životného prostredia, je v súčasnej dobe najmenšia za posledných tridsať rokov. To je predsa skvelá správa, určite si poviete, no nie je to až také jasné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Americký Letecký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Národný úrad pre podnebie a oceány (NOAA) v septembri tohto roku oznámili, že ozónová diera dosiahla doposiaľ najväčšie rozmery. V tom čase by dokázala pokryť územie celých Spojených štátov amerických až dvaapolkrát, presnejšie jej rozloha bola 19,6 milióna kilometrov štvorcových.  

S ozónovou dierou nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Climate Change News)

Odvtedy sa ale situácia zmenila. Ozónová diera sa podľa expertov zmenšila o 3,3 milióna kilometrov štvorcových. NASA a NOAA došli k týmto poznatkom na základe pravidelného monitorovania ozónovej diery, ktoré vykonávajú. Využívali kombináciu satelitných informácií, poveternostných balónov a pozorovania priamo zo zemského povrchu.

Dôkazy, ktoré už nikto nespochybní: Toto sú najväčšie príčiny globálneho otepľovania!

Napriek tejto správe nie je dôvod na prehnanú radosť. Životné prostredie je totiž aj napriek novým úkazom mimoriadne zdevastované. NASA uvádza: Zmenšenie ozónovej diery nie je dôsledok rýchlej regenerácie jej vrstvy, ale prirodzenej variability.” Scvrkávajúca sa diera je tiež následok teplého a nestabilného počasia v antarktických oblastiach, rovnako ako globálneho otepľovania. 

Viac o téme: Ozónová dieraGlobálne otepľovanieOzónová vrstvaNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu