Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci potvrdili pôvod záhadného vesmírneho telesa: Prvý jasný dôkaz, že existujú!

1I / 2017 U1 alebo tiež Oumuamua.
1I / 2017 U1 alebo tiež Oumuamua. (Zdroj: YouTube/European Southern Observatory (ESO))

WASHINGTON - Astronómovia potvrdili, že záhadné vesmírne teleso, ktoré minulý mesiac preletelo okolo nášho Slnka, skutočne pochádza z inej slnečnej sústavy. Podľa denníka The Guardian vedci k tomuto záveru dospeli po analýze obežnej dráhy objektu, ktorú takmer s istotou nemožno dosiahnuť v našej slnečnej sústave.

Astronómovia teleso pomenovali 1I / 2017 U1, alebo tiež Oumuamua, čo je havajský termín pre posla. Podľa expertov putovala Oumuamua Mliečnou dráhou stámilióny rokov, než sa nakrátko dostala do našej slnečnej sústavy.

Spomínané teleso, pravdepodobne asteroid, objavil 19. októbra teleskop Pan-Starrs 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré uskutočňuje pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Vedcov pritom upútala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa, ktoré je tvarom prirovnávané k cigare alebo protipožiarnemu prístroju. Následne teleso začali sledovať aj ďalšie teleskopy zo Zeme.

Vo svojej analýze vedci uviedli, že Oumuamua je celkom podobná niektorým asteroidom našej slnečnej sústavy. To je dôležité, pretože to naznačuje, že zloženie planét, ako sú tie naše, by mohlo byť typické aj pre iné miesta našej galaxie.

Na analýze telesa pracovali dve nezávislé skupiny astronómov. Prvá skupina, pod vedením Karen Meechovej z Havajskej univerzity, zistila, že Oumuamua meria na dĺžku asi 400 metrov, šírka predstavuje približne desatinu dĺžky. Teleso, ktoré je svojím tvarom podľa astronómov veľmi neobvyklé, sa otáča okolo vlastnej osi, pričom jedno otočenie trvá 7,3 hodiny. Novoobjavené teleso má červenkastú farbu, čo podľa Meechovej môže naznačovať, že obsahuje organické látky bohaté na uhlík. Ľudskému oku by sa ale teleso javilo pravdepodobne tmavo hnedé.

Druhá skupina astronómov vedená Davidom Jewittom z Kalifornskej univerzity v Los Angeles sa zase snažila odhadnúť, koľko medzihviezdnych návštevníkov ako Oumuamua sa môže v našej slnečnej sústave pohybovať. Podľa nich ich môže byť ďalších 10.000. Tieto objekty však zatiaľ neboli odhalené.

Vedci uviedli, že každý z týchto medzihviezdnych návštevníkov našej slnečnej sústavou len prelieta. Trvá im pritom asi desať rokov, než prekonajú našu slnečnú sústavu a zmiznú späť v medzihviezdnom priestore. Pokiaľ je tento odhad správny, znamenalo by to, že každý rok do našej slnečnej sústavy vletí zhruba 1000 takých telies a ďalších 1000 ju opustí.

Podľa skorších vyjadrení astronómov Oumuamua priletela zo smeru od súhvezdia Lýry a z našej sústavy mieri k súhvezdiu Pegasa. Teleso 14. októbra minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 miliónov kilometrov (približne šesťdesiatnásobnú vzdialenosť Zeme od Mesiaca).

"Desiatky rokov sme si mysleli, že takéto objekty z iného sveta sa môžu vyskytovať v blízkosti našej slnečnej sústavy, a teraz máme prvýkrát jasný dôkaz, že existujú," povedal Thomas Zurbuchen z NASA. "Tento objav otvára nové možnosti štúdia utvárania slnečných sústav mimo tej našej," dodal.

Viac o téme: VesmírAsteroidSlnečná sústavaOumuamua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu