Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký predvolebný prehľad: Komunálky sú už tento víkend, zoznam kandidátov v jednotlivých mestách!

Alena Bašistová a bývalý kandidát na primátora mesta Košice Ján Dečo. Zobraziť galériu (7)
Alena Bašistová a bývalý kandidát na primátora mesta Košice Ján Dečo. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Samosprávne orgány – starostov a primátorov ako aj poslancov zastupiteľstiev budú v Košickom kraji v sobotu voliť v 440 obciach a mestách.

O post primátora v krajskom meste Košice sa uchádzajú šiesti kandidáti. Pôvodne ich bolo osem, no v zákonnej lehote dvaja kandidáti – Ján Dečo (nezávislý) a Alena Bašistová (SIEŤ – MOST-HÍD) svoju kandidatúru stiahli.

Na post primátora kandiduje Rudolf Bauer za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s podporou strán SIEŤ a MOST-HÍD, Jaroslav Džunko (NEKA), Ivan Goňko (JEDNOTA- ĽSS), Jozef Holečko (nezávislý), Richard Raši (Smer-SD) a Boris Urbančík (TIP). 

Richard Raši
Zobraziť galériu (7)
Richard Raši  (Zdroj: SITA)

Ako informoval zapisovateľ mestskej volebnej komisie Stanislav Takáč, mestská volebná komisia zaregistrovala 329 kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva, no jedna kandidátka na poslankyňu kandidatúru stiahla. Košičania budú voliť 41 mestských poslancov. Voliť budú v 14 volebných obvodoch a 198 okrskoch. „Vo štvrtok mestská volebná komisia dostala dva podnety, ktorými sa bude zaoberať v sobotu ráno. Jeden podnet upozornil, že vo vestibule košického magistrátu boli uložené propagačné materiály jedného kandidáta. Ďalší namietal označenie volieb niektorými politikmi za referendum,“ informoval Takáč. 

Okrem toho budú obyvatelia voliť v 22 košických mestských častiach starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Dianie pred voľbami v košickej mestskej časti Luník IX poznačila tragická udalosť. Tamojší starosta Dionýz Slepčík, ktorý opäť kandidoval na tento post, pár dni pred voľbami spáchal samovraždu. 

O post primátora Nitry zabojujú siedmi kandidáti

Nitrania si v sobotu budú môcť vybrať pri voľbe primátora zo siedmich kandidátov. V meste pod Zoborom na post primátora kandidujú siedmi kandidáti. Podpisy od občanov ako nezávislí predložili Róbert Švec a Dušan Damašek, ostatných nominovali politické strany. Súčasného primátora Jozefa Dvonča podporuje koalícia SMER-SD, KDH a SNS a za Kresťanskú ľudovú stranu kandiduje stavebný inžinier Viliam Mokráň. Komunistická strana Slovenska podporí Pavla Leštinského. O primátorské kreslo má záujem aj Ján Kovarčík, bývalý mestský a parlamentný poslanec za HZDS, tentoraz ho nominovala strana Národ a spravodlivosť. Jedinou kandidujúcou ženou na post primátora v Nitre je Dominika Tekeliová za stranu Sieť.

Jozef Dvonč
Zobraziť galériu (7)
Jozef Dvonč  (Zdroj: SITA)

Do mestského zastupiteľstva by chcelo zasadnúť 127 kandidátov, poslaneckých mandátov je 31. Pre 69 671 oprávnených voličov v Nitre je zriadených 71 okrskov v siedmich volebných obvodoch. 

Prešov má osem kandidátov na primátora

V sobotňajších komunálnych voľbách si Prešovčania budú môcť vybrať primátora z ôsmich kandidátov. Mestská volebná komisia v Prešove pôvodne zaregistrovala deväť kandidátov, strana Sieť svojho kandidáta Martina Ďurišina stiahla a oficiálne podporila pravicovú kandidátku. V Prešove tak kandiduje na primátora jeden nominant za širokú koalíciu stredo-pravých strán, jedného kandidáta postavila politická strana a šiesti kandidujú ako nezávislí. V meste je 74 008 voličov, ktorí môžu prísť k urnám do 81 volebných miestností.

Pavel Hagyari
Zobraziť galériu (7)
Pavel Hagyari  (Zdroj: SITA)

V Prešove kandiduje na primátora 25-ročný občiansky aktivista Filip Antošovský (nezávislý), 72-ročný dôchodca Miroslav Bernik (KSS), 50-ročný hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst (nezávislý), 33-ročný riaditeľ Šarišskej galérie Rudolf Dupkala (nezávislý), súčasný primátor 57-ročný Pavel Hagyari (nezávislý s podporou Smeru-SD), 67-ročný živnostník Ondrej Chlebovec (nezávislý), 33-ročný predseda občianskeho združenia Martin Matejka (nezávislý) a stredo-pravá koalícia nominovala 47-ročnú riaditeľku domova sociálnych služieb Andreu Turčanovú (KDH - SDKÚ-DS - Most-Híd - OĽaNO – NOVA - OKS ), v prospech ktorej stiahla svojho kandidáta strana SIEŤ. 

Za poslancov kandiduje v Prešove 211 kandidátov, z toho je 69 nezávislých. Do volieb nominovalo svojich kandidátov 20 politických subjektov a vznikla jedna koalícia (KDH, SDKÚ-DS, MOST-HÍD). Voliči rozhodnú o počte 31 budúcich poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí ich budú zastupovať v siedmich volebných obvodoch. 

V Žiline kandidujú za primátora deviati, jeden sa vzdal

Žilinčania si v sobotňajších komunálnych voľbách budú nakoniec vyberať spomedzi deviatich kandidátov na primátora, nezávislý Róbert Kašša sa v pondelok vzdal. O primátorskú stoličku 84-tisícového mesta sa uchádzajú bývalý hovorca žilinskej radnice 41-ročný Martin Barčík (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS), 46-ročný podnikateľ Peter Belinský (KDH), 51-ročný podnikateľ Štefan Comorek (nezávislý), 50-ročný súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), 54-ročná ekonómka Eva Lajčiaková (Priama demokracia), 37-ročný policajt Peter Ondák (nezávislý), 31-ročná podnikateľka Zdenka Radolcová (nezávislá), 49-ročný manažér Igor Ryban (nezávislý) a 61-ročný niekdajší žilinský primátor Ján Slota (nezávislý).

Ján Slota
Zobraziť galériu (7)
Ján Slota  (Zdroj: SITA)

Hokejbalový majster sveta 39-ročný Róbert Kašša (nezávislý) sa vzdal v prospech pravicového kandidáta na primátora Martina Barčíka. „Svoje hlasy a podporu Žilinčanov ponúkam svojim kolegom zo zoskupenia Srdce pre Žilinu a pevne verím, že s nimi múdro a zodpovedne naložia. Na oplátku som dostal garanciu, že nová koalícia prijíma mojich Sto riešení pre Žilinu za svoje a budeme ich prezentovať ako spoločný program zmeny pomerov v Žiline,“ povedal Kašša. 

O 31 poslaneckých mandátov žilinského mestského zastupiteľstva sa uchádza 65 nezávislých kandidátov a 131 nominantov politických strán. Predvolebnú koalíciu vytvorili strana Smer-SD a Strana zelených a spoločnú kandidačnú listinu podala aj šesťkoalícia Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS. Samostatne nominovali kandidátov strany KDH, SNS, Kresťanská SNS, Európska demokratická strana, Priama demokracia, Strana demokratického Slovenska, Strana TIP, Komunistická strana Slovenska, Magnificat Slovakia, Slovenská ľudová strana a Nová demokracia. 

Žilinčania budú voliť v ôsmich obvodoch a 79 okrskoch. Mesto uvádza počet obyvateľov 83 855.

V B. Bystrici si budú vyberať z 15 kandidátov na primátora

Obyvatelia krajského mesta Banská Bystrica si budú v sobotných komunálnych voľbách vyberať primátora spomedzi 15 kandidátov a poslancov 31-členného mestského zastupiteľstva spomedzi 223 kandidátov. Kto z nich uspeje, má právo rozhodnúť takmer 66-tisíc oprávnených voličov, rozhodovať budú v 80 volebných miestnostiach, respektíve okrskoch.

Ako informoval predseda mestskej volebnej komisie Pevel Žitňan, na post primátora Banskej Bystrice kandiduje všetkých 15 záujemcov, ktorí podali kandidačné listiny, keďže komisia zaregistrovala všetkých uchádzačov a v priebehu kampane žiaden neodstúpil. Ako nezávislí kandidujú ôsmi, a to 60-ročný manažér Pavol Bielik, 46-ročný terajší primátor Peter Gogola, 41-ročný generálny riaditeľ Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka, 53-ročný riaditeľ detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko (s podporou strán Smer-SD, SNS a SDKÚ-DS), 42-ročný mediátor Ľubomír Piterka, 54-ročná manažérka Janka Slaná, 57-ročný režisér, scenárista, manažér Igor Šimeg a 61-ročná dôchodkyňa Jarmila Virostková.

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a primátor Košíc Richard Raši.
Zobraziť galériu (7)
Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a primátor Košíc Richard Raši.  (Zdroj: SITA)

Straníckymi kandidátmi sú 68-ročný podnikateľ Pavel Čupka za Hnutie za demokratické Slovensko, 36-ročný riaditeľ spoločnosti Ľubomír Hadvičák za Stranu TIP, 48-ročný manažér Miroslav Ivan za stranu Sloboda a Solidarita, 45-ročný vysokoškolský pedagóg Marian Korytiak za Sieť, 58-ročný stavebný inžinier Peter Lačný za koalíciu KDH - NOVA, 57-ročný advokát Peter Múkera za Demokratickú občiansku stranu a 56-ročný znalec lesníctva Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu. 

Poslancov mestského zastupiteľstva si budú Banskobystričania voliť v štyroch obvodoch. V prvom, kde sa volí sedem poslancov, majú na výber z 55 kandidátov, v druhom budú voliť dvoch poslancov spomedzi 13 kandidátov, v treťom 10 poslancov spomedzi 65 kandidátov a vo štvrtom 12 poslancov spomedzi 90 kandidátov. O miesta poslancov sa uchádzajú okrem nezávislých kandidátov aj nominanti 17 politických strán a dvoch koalícií (koalície strán Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS a koalície strán KDH a NOVA). Gogola, Nosko, Slaná a Virostková kandidujú len na post primátora, zvyšní 11 primátorskí kandidáti kandidujú aj na poslancov mestského zastupiteľstva. 

V obci Buzitka v okrese Lučenec budú občania v sobotu rozhodovať len o zložení nového zastupiteľstva. Voľby starostu sa tam konať nebudú na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Ten prijal sťažnosť záujemcu o post starostu, ktorého miestna volebná komisia nezaregistrovala pre neúplné petičné hárky a za pravdu jej následne dal aj okresný súd. Ústavný súd SR zatiaľ o jeho sťažnosti nerozhodol, prijal však predbežné opatrenie, ktorým sa voľby starostu v Buzitke pre neukončený proces registrácie odkladajú až do právoplatného rozhodnutia o sťažnosti.

V Trenčíne je päť kandidátov na primátora

V Trenčíne sa bude v sobotných komunálnych voľbách uchádzať o post primátora päť ľudí. Okrem súčasného primátora Richarda Rybníčka kandiduje aj 34-ročný manažér, súčasný mestský poslanec (kandidoval za ĽS-HZDS) a bývalý viceprimátor Tomáš Vaňo, 57-ročná advokátka Danica Bírošová, 60-ročný technik a exprimátor mesta Jozef Žiška a 41-ročný podnikateľ Martin Žáčik. Všetci okrem Žáčika, člena Kotlebovej ĽS-NS, kandidujú ako nezávislí. Rybníček má podporu pravicovej koalície v meste a aj strany Smer-SD.

Richard Rybníček
Zobraziť galériu (7)
Richard Rybníček  (Zdroj: SITA)

Mesto zaregistrovalo 145 kandidátov na post poslanca v 25-člennom mestskom zastupiteľstve. Kandidátky podala strana Smer-SD, koalícia siedmich pravicových strán KDH, NOVA, SDKÚ-DS, OKS, SaS, MOST-HÍD, OĽaNO, ďalej strany SNS, TIP, NÁŠ KRAJ, KSS, ĽS-NS, Sieť a koalícia SDS, Národ a Spravodlivosť a pôvodne Paliho kapurková veselá politická strana s novým názvom Nezávislý ako aj nezávislí kandidáti. 

Posledné komunálne voľby v roku 2010 vyhral s veľkým náskokom Richard Rybníček. Z 20 624 odovzdaných platných hlasov získal 14 706 (70,83 percenta). Druhý v poradí bol kandidát koalície KDH-ĽS-HZDS Ján Krátky, ktorý získal 2 491 hlasov (12,08 percenta), vtedajší primátor Branislav Celler (SDKÚ, Most-Híd) získal 2 328 hlasov (11,29 percenta). Tesnú väčšinu v zastupiteľstve získala strana Smer-SD, jej poslanecký klub sa však časom rozpadol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu