Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PAS: Na úplatok ide v priemere 13 % z vysúťaženej ceny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Priemerná výška úplatku pri udeľovaní zákaziek alebo dotácií na Slovensku je 13 % z ich celkovej hodnoty. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), do ktorého sa v priebehu uplynulých štyroch týždňov zapojilo 425 podnikateľov z celého Slovenska.

Z údajov, ktoré PAS získala v anonymnom prieskume ďalej vyplýva, že pravdepodobnosť výskytu korupcie je vyššia v tých prípadoch, ak je predmetom obstarávania sofistikovanejší produkt. "Do komplikovaných produktov, ktoré sú navyše často prispôsobované individuálnym požiadavkám obstarávateľov, je totiž jednoduchšie extra platby skryť a ťažšie sa odhaľujú," zdôvodnil výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina.

Od účasti vo verejnom obstarávaní odrádza mnohých podnikateľov najmä všeobecné presvedčenie, že vo verejných súťažiach sa pred najkvalitnejšími uchádzačmi uprednostňujú firmy, ktoré majú najlepšie kontakty na verejných funkcionárov. Myslia si to až dvaja podnikatelia z troch, pričom len 12 % respondentov verí, že kvalita ponuky vyhráva pred dobrými kontaktmi.

"Najvyššie riziko výskytu korupcie je podľa respondentov na ministerstvách, v inštitúciách poskytujúcich peniaze zo štrukturálnych fondov, ostatných ústredných orgánoch štátnej správy, orgánoch vyšších územných celkov a na súdoch a prokuratúre. Naopak, najmenší výskyt korupcie je podľa podnikateľov vo vzťahoch so súkromnými podnikmi, súkromnými zdravotníckymi zariadeniami, súkromnými školami a súkromnými zdravotnými poisťovňami," dodal Kičina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu