Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sociológ Gabal: Slovensko vyťažilo z rozdelenia federácie viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dvadsať rokov po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa ukazuje, že Slovensko z neho vyťažilo viac. Povedal v rozhovore sociológ Ivan Gabal.

„Paradoxne, že kým v prvom období po rozdelení ťahalo za kratší koniec Slovensko, vrátane pozastavenia prístupových rokovaní do Európskej únie (EÚ) a NATO, tak v súčasnosti sa karta obrátila. Slovensko ekonomicky rýchlo dobieha svojho suseda“, konštatoval Gabal.

Slovenská republika je ďalej aj v rámci EÚ, pretože je členom eurozóny. Naopak Česko sa podľa Gabala stáva z európskej perspektívy problematickým štátom. "Ekonomicky takisto je Česká republika v stagnácii, najmä pre vnútornú politiku a mieru korupcie," povedal známy sociológ, ktorý pôsobil aj ako poradca bývalého prezidenta Václava Havla.

Po takmer 20 rokoch od vyhlásenia samostatnosti oboch republík ostávajú vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi tesné. Najmä počet Slovákov študujúcich a pracujúcich za riekou Moravou rastie. Rovnako blízka je spolupráca a záujmy na medzinárodnom poli.

"V NATO a OSN vystupujeme ako jeden štát, vybavený dvomi hlasmi. Vo vzájomných vzťahoch nevidím nejaké trecie plochy, no to je dané aj tým, že sme geopoliticky klesli na význame a dôležitosti," zdôraznil Gabal s tým, že hoci oba národy si ostávajú blízke, v niečom sa aj vzájomne vzďaľujú. "Dcéry sa ma pri sporadickom sledovaní slovenských televíznych kanálov občas pýtajú na niektoré slová. To bolo pri mojej generácii nepredstaviteľné," uzavrel Gabal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu