Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zverstvá sýrskej armády: Hladných ľudí zabíjajú v rade na chlieb!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske letectvo a delostrelectvo počas minulých troch týždňov zasiahlo najmenej desať pekární v meste Aleppo a zabilo desiatky ľudí čakajúcich v radoch na chlieb, informovala dnes ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorá obviňuje armádu z cielených útokov na civilistov.

Nedostatok potravinových zdrojov viedol k zavretiu mnohých pekární v najväčšom sýrskom meste a ohnisku občianskej vojny. Pred zvyšnými prevádzkami sa preto tvoria dlhé rady. V minimálne desiatich prípadoch sa stali terčom útokov armády prezidenta Bašára Asada.

Podľa americkej mimovládnej organizácie schéma a počet "bezohľadných a nerozlišujúcich" útokov vládnych síl naznačuje, že sú úmyselne namierené na civilistov. Ide o vojnový zločin, uviedla HRW. V piatich prípadoch, ktoré HRW preskúmala, nebol v blízkosti napadnutých pekární okrem niekoľkých ozbrojencov dohliadajúcich na poriadok žiadny vojenský cieľ.

Tisíce rebelov sa od júla presúvajú z vidieckych častí mesta Aleppo smerom do centra. Mnohí bojovníci sa usadili v školách a iných budovách v obytných štvrtiach. Oblasti obsadené rebelmi sa stali terčom leteckých a delostreleckých útokov Asadových síl, čo viedlo k veľkým obetiam v radoch civilného obyvateľstva. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu