Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tento legendárny hit od QUEEN môže vyliečiť cukrovku: Koniec inzulínovým injekciám?!

Freddie Mercury Zobraziť galériu (3)
Freddie Mercury (Zdroj: Thinstock, Profimedia)

ZÜRICH - Počet diabetikov na Slovensku každým rokom stúpa. Experti po celom svete sa snažia nájsť inovatívne riešenia, ako toto ochorenie regulovať. Napríklad výskumníci zo Švajčiarska zistili, že populárny hit od kapely Queen pomáha produkovať inzulín.

Štúdia zverejnená v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology naznačila, že pieseň "We Will Rock You" od Queen by mohla potenciálne pomôcť pri liečbe cukrovky. Vedci vytvorili bunky, ktoré môžu uvoľňovať hormón inzulín v reakcii na hudbu. Dúfajú, že tieto bunky sa v budúcnosti budú dať implantovať pacientom s cukrovkou a budú slúžiť ako náhrada za inzulínové injekcie. 

Tento legendárny hit od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Inovatívne podávanie inzulínu

Inzulín je esenciálny hormón produkovaný pankreasom, ktorý pomáha telu premieňať jedlo na energiu a kontrolovať hladinu cukru v krvi. U pacientov s cukrovkou telo neprodukuje dostatok inzulínu a/alebo ho nevyužíva správne. Keď sa to stane, príliš veľa cukru zostáva v krvnom obehu, čo môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, strata zraku alebo ochorenie obličiek, informuje Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Tento legendárny hit od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

S nádejou, že nájdu spôsob, ako zvládnuť cukrovku bez pravidelných injekcií, vedci z ETH Zürich vo Švajčiarsku vytvorili implantovateľné bunky produkujúce inzulín, ktoré môžu pacienti kontrolovať mimo tela. Ľudské pankreatické beta bunky, ktoré produkujú a uvoľňujú inzulín, boli geneticky modifikované v laboratóriu, aby reagovali na zvukové vlny. Bunky potrebovali štyri hodiny na to, aby sa „naplnili“ inzulínom. Vedci vložili upravené bunky do kapsuly vyrobenej z materiálu určeného na implantáciu ľuďom a vložili ju do myší s cukrovkou.

Hit od Queenu fungoval najlepšie

Experti prehrali rôzne piesne na rôznych úrovniach hlasitosti, aby otestovali uvoľňovanie inzulínu v bunkách. Klasická a gitarová hudba boli trochu provokujúce, zatiaľ čo zvuky prostredia, ako sú kosačky na trávu, ako aj reč sotva pohli ihlou. Avšak pieseň We Will Rock You s hlasitosťou 85 decibelov vyvolala najsilnejšie uvoľnenie inzulínu.

Výskumníci pustili hit od Queen počas testov na myšiach, pričom ukázali, že bunky uvoľnili takmer 70 percent inzulínu do piatich minút a celú dávku do pätnástich minút. Podobnou rýchlosťou sa uvoľňuje inzulín aj v prirodzenom procese. Myši bez implantátu mali stále vysokú hladinu cukru v krvi. Hladina cukru v krvi zostala vysoká aj vtedy, keď bola hudba pustená príliš ďaleko. Vzhľadom na to, že štúdia je v počiatočnom štádiu a experti plánujú testovanie na ľuďoch, v súčasnosti nie je jasné, či sa im podarilo preskúmať dôsledky v reálnom svete.

Viac o téme: VýskumCukrovkaDiabetesQueenHudba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu