Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Päť bežných návykov, ktoré rapídne zvyšujú riziko cukrovky: Vyhýbajte sa im!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Proti cukrovke 2. typu sa dá bojovať rôznymi spôsobmi, napríklad zdravou stravou a fyzickou aktivitou. Riziko vzniku tohto ochorenia zvyšujú niektoré bežné návyky, ako je napríklad fajčenie či absencia spánku. Ak sa chcete diabetu úplne vyhnúť, mali by ste sa zbaviť týchto piatich nezdravých návykov.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa na Slovensku v minulom roku liečilo na cukrovku viac ako 355 000 pacientov. Ich počet oproti roku 2020 stúpol o takmer 4000. Toto ochorenie je rozšírené aj v globálnom meradle, najmä cukrovka 2. typu. Tú zapríčiňuje napríklad nezdravý životný štýl. Je preto dôležité zbaviť sa týchto piatich bežných, no nezdravých návykov

1. Zanedbávanie spánku

Nedostatok spánku môže viesť nielen k diabetu 2. typu, ale aj srdcovým ochoreniam, obezite či depresii. Ak už máte cukrovku, príliš málo spánku negatívne ovplyvňuje napríklad to, ako reagujete na inzulín, ale aj vaše duševné zdravie. Endokrinologička z kalifornského centra Providence Saint John's Health Center v Santa Monice Sarah Rettingerová radí, ako bojovať proti nespavosti. "Pokúste sa vstávať každé ráno v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy." Ak ale trpíte chronickou nespavosťou, mali by ste sa obrátiť na odborníka. 

Päť bežných návykov, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Príliš dlhé sedenie

Sedavý spôsob života môže predstavovať zdravotné riziká dokonca aj pre ľudí, ktorí cvičia. "Aj keď cvičíme, dlhé sedenia môžu spôsobiť metabolické zmeny v podobe zvýšenia hladiny cukru v krvi a zníženia svalovej sily a kardiovaskulárneho zdravia," varuje Rettingerová. Štúdia zverejnená v roku 2021 skúmala 475 000 ľudí a zistila, že keď denne nahradíte len tridsať minút sedavej aktivity fyzickou aktivitou, znížite riziko vzniku cukrovky 2. typu o šesť až 31 percent.  Stačí zapojiť jednoduché aktivity, ako je prechádzka, chôdza po schodoch alebo skákanie. Čokoľvek, aby sa vám trochu zrýchlil tep alebo aby ste sa trochu zadýchali. 

3. Fajčenie

Fajčiari majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, konkrétne o 30 až 40 percent. Čím viac cigariet vyfajčíte, tým vyššie je riziko. U ľudí s cukrovkou, ktorí fajčia, je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy s dávkovaním inzulínu a so zvládaním svojho stavu. Fajčenie spôsobuje aj ďalšie závažné ochorenia, ako je rakovina, srdcové choroby, mŕtvica či chronická bronchitída. 

Päť bežných návykov, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Nedostatok socializácie

Rettingerová vysvetlila, že pozitívne sociálne interakcie znižujú hladinu stresového hormónu kortizol a tiež znižujú riziko úzkosti a depresie. Socializácia taktiež potenciálne znižuje riziko demencie. Autori štúdie zverejnenej v časopise Diabetologia vysvetlili, že depresia je najviac skúmaným psychosociálnym rizikovým faktorom cukrovky. Predpokladajú, že osamelosť a depresia majú vzájomný vzťah. 

Päť bežných návykov, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Nadmerné pitie

Pitie alkoholu ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Takisto má potenciálne negatívne účinky na zdravie srdca a mozgu. Intenzívne pitie má priamy aj nepriamy vplyv na inzulínovú rezistenciu, ktorá je charakteristickým znakom cukrovky 2. typu. Ľudia, ktorí pijú veľa alkoholických nápojov, majú tendenciu konzumovať veľa kalórií, čo môže spôsobiť priberanie. Nadváha alebo obezita zvyšuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu. Alkohol môže tiež priamo zvýšiť odolnosť vášho tela voči inzulínu, čo telu sťaží spracovanie cukru v krvi. 

Viac o téme: CukrovkaDiabetes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu