Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odhalili ďalšie tajomstvo slávneho umelca? Da Vinci sa pri maľovaní nakoniec trápil, dôkaz na obraze

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (3)
Leonardo da Vinci (Zdroj: YouTube)

RÍM - Renesančný umelec Leonardo da Vinci si mohol pri páde poraniť nerv, čo mu mohlo v neskoršom období života brániť v maľovaní. Talianski lekári v článku v časopise Journal of the Royal Society of Medicine uviedli, že Leonardo možno trpel ochrnutím lakťového nervu. Jedným zo symptómov je pazúrovité zahnutie prstov, ktoré je znázornené na dvoch Leonardových portrétoch. Ako uvádza server BBC, vysvetľovalo by to, prečo Leonardo, ktorý zomrel pred 500 rokmi, niektoré svoje diela nechal nedokončené.

Záhada okolo pozostatkov: Vedci čakajú na odhalenie 200-ročného tajomstva slávneho Da Vinciho

Predtým sa predpokladalo, že Leonardove ťažkosti mohli byť následkom mŕtvice. Nová lekárska štúdia ale uvádza, že mohlo ísť o poškodenie nervu, ktoré maliarovi znemožnilo držať paletu a štetec.

Odhalili ďalšie tajomstvo slávneho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Leonardo sa venoval nielen maliarstvu, ale aj architektúre, anatómii, technike a sochárstvu. Historici debatujú o tom, ktorou rukou maľoval. Pri skúmaní jeho diel sa zistili tiene mieriace na plátnach od ľavej hornej časti smerom nadol doprava, čo by naznačovalo ľaváctvo. Dokumenty týkajúce sa iných jeho prác, ale poukazujú skôr na to, že Leonardo tvoril pravou rukou.

Odborníci analyzovali dva portréty zachytávajúce slávneho Taliana vo vyššom veku. Jeden z nich - kriedová kresba - sa pripisuje lombardskému umelcovi Giovannimu Ambrogiu Figinovi. Leonardo na ňom má pravú ruku ohnutú v lakti a skrytú čiastočne v odeve. Vidieť na ňom dlaň v stuhnutej pozícii. Chirurg Davide Lazzeri z Ríma sa domnieva, že zrejme nejde o stuhnutosť, akú je možné pozorovať u ľudí po mŕtvici, ale skôr o ochrnutie lakťového nervu.

Proti mŕtvici v prípade Leonarda svedčí aj to, že neexistujú žiadne informácie o inom jeho motorickom alebo mentálnom postihnutí. "Môže to vysvetľovať, prečo niekoľko jeho malieb, vrátane Mony Lisy, z posledných rokov jeho kariéry zostalo nedokončených. Pritom ďalej vyučoval a kreslil," povedal Lazzeri.

Mona Lisa
Zobraziť galériu (3)

Teóriu o nervovom poškodení môže podporiť aj zápis z denníka jedného z kardinálových asistentov, ktorý Leonardov dom navštívil v roku 1517. "Nemožno očakávať, že vytvorí ďalšie kvalitné dielo, pretože jeho pravá ruka je postihnutá určitým druhom paralýzy. Aj keď už majster Leonardo nemôže maľovať, ako pre neho bolo typické, môže stále kresliť a učiť ostatných," zapísal si asistent Antonio de Beatis.

Viac o téme: RukaChorobaOchorenieLeonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu