Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Infarkt oka: Zo dňa na deň takmer stratil zrak. Dnes opäť vidí

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Peter je v čakárni jedným z najmladších pacientov – má 45 rokov. Oklúzia centrálnej sietnicovej žily, ľudovo nazývaná aj infarkt oka, je totiž najmä doménou starších. U Petra sa všetko začalo, keď mu pri meraní dverí zrazu spred ľavého oka zmizol meter. Na obe oči dnes vidí len vďaka rýchle nasadenej liečbe.

Hrozba, ktorá prichádza bez varovania

„Stalo sa to bez varovania. V práci som potreboval zmerať dvere, som elektrotechnik. Díval som sa na meter zo strany a zrazu vidím, že nič nevidím,“ spomína dnes už s úsmevom na prvé varovné signály Peter. Situácia sa opakovala aj doma pri sledovaní televízie, Peter mal pocit, akoby mal na oku fľak, ktorý mu bráni vo výhľade. Oklúzia centrálnej sietnicovej žily (CRVO, z anglického Central Retinal Vein Occlusion) bola v Petrovom prípade spôsobená vysokým krvným tlakom, o ktorom nevedel. V ľavom oku sa mu zablokoval tok krvi zo sietnice a vznikol edém (opuch), ktorý spôsobil stratu videnia.

MUDr. Pavol Kusenda, FEBO, Očné oddelenie
Zobraziť galériu (5)
MUDr. Pavol Kusenda, FEBO, Očné oddelenie  (Zdroj: PR)

Hra o čas pri žiadaní o výnimku

„Vzhľadom na rozsah poškodenia oka sme sa rozhodli pre účinnú inovatívnu liečbu a požiadali o schválenie výnimky. Na schválenie žiadosti sme čakali približne mesiac, pričom je  známe, že oneskorenie liečby býva spojené s horšou výslednou ostrosťou zraku,“ vysvetľuje doktor Kusenda. Príčinou ochorenia oka bol vysoký krvný tlak, o ktorom sa pacient dozvedel až potom, ako bola stanovená diagnóza CRVO. Okrem injekcie na liečenie opuchu na oku sa dnes Peter lieči aj liekmi na vysoký tlak. „Absolvoval som aj laserové odstraňovanie edému, no nepomohlo mi to. Naozaj mi zabrala až biologická liečba, ktorej účinok bol takmer zázračný. Doteraz mám dosť veľký problém s aplikáciou lieku – predsa len, ihla v oku nie je nič príjemné. Ale za záchranu zraku to rozhodne stojí,“ konštatuje pacient.

INOVATÍVNA LIEČBA: ROVNAKÝ PRÍSTUP PRE KAŽDÉHO

Inovatívne lieky posúvajú hranice možností boja s chorobami. Zachraňujú, predlžujú a zlepšujú životy ľudí. Investície do zdravotníckych inovácií tak majú zásadný dopad na kvalitu života. Slovenskí pacienti si zaslúžia rovnaký, rýchly a transparentný prístup k inovatívnej liečbe, ktorá je dostupná aj v iných krajinách Európskej únie.

Liečba a šťastný koniec nie sú samozrejmosťou

„Peter mal naozaj veľké šťastie, že liečbu dostal a dobre na ňu zareagoval,“ hovorí doktor Kusenda. Dodáva, že  v prípade diagnózy CRVO by bolo najlepšie, ak by sa liečba nemusela schvaľovať vôbec. Petra postihla najvážnejšia forma ochorenia, pri ktorej viac ako 90 percent pacientov bez liečby skončí s centrálnou ostrosťou zraku horšou ako 20/200, ktorú odborníci hodnotia ako praktickú slepotu.

Infarkt oka: Zo dňa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

CRVO

CRVO je skratka pre oklúziu (uzavretie) centrálnej sietnicovej žily. Skratka pochádza z anglického prekladu názvu ochorenia: Central Retinal Vein Occlusion. Ide o ochorenie, ktoré postihuje centrálnu sietnicovú žilu v oku a poškodzuje zrak. Uzavretie žily spôsobuje zablokovanie odtoku krvi zo  sietnice, v ktorej sa hromadia splodiny metabolizmu. Tie postupne poškodzujú sietnicu, ktorá stráca schopnosť vnímať obrazy. V prípade, že sa opuch makuly nelieči, ochorenie môže viesť k strate zraku.

Tento projekt finančne podporila Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).   

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu