Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Prelomové rozhodnutie! Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v Rafahu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) v piatok nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Prikázal taktiež otvoriť hraničný priechod Rafah, aby bol zabezpečený neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Informujeme s odvolaním sa na agentúry AFP, AP a Reuters.

Ide o prelomové rozhodnutie, ktoré pravdepodobne zvýši rastúci medzinárodný tlak na Izrael po viac ako siedmich mesiacoch jeho vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas, píše AFP. Hlavný súd OSN taktiež nariadil Izraelu, aby mu do jedného mesiaca predložil správu o tom, ako napreduje pri plnení opatrení nariadených súdom. Izrael by mal podľa MSD tiež umožniť prístup vyšetrovateľom do Pásma Gazy.

archívne video 

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Súd vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo palestínske hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023. MSD rozhodoval o tejto záležitosti v rámci žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR), aby nariadil Izraelu zastavenie vojenskej operácie v Pásme Gazy vrátane invázie do mesta Rafah. JAR po vynesení verdiktu ocenila "prísnejšie" príkazy MSD. Rozhodnutie privítala aj Palestínska samospráva, podľa ktorej predstavuje medzinárodný konsenzus o ukončení tejto vojny na Blízkom východe.

Hnutie Hamas privítalo rozhodnutie

Hnutie Hamas v piatok privítalo rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru Reuters.

Hamasu, ktorý vládne v Pásme Gazy od roku 2007, však prekáža, že sa v rozhodnutí MSD nespomínajú ďalšie časti palestínskej enklávy, ktoré sú pod útokom. "Sme presvedčení, že to nestačí, pretože agresia v celom Pásme Gazy, najmä na severe, je rovnako brutálna a nebezpečná," povedal vysokopostavený predstaviteľ palestínskeho hnutia Básim Naím. Hamas vyzval Bezpečnostnú radu OSN na implementovanie rozhodnutia MSD. Naím tiež uviedol, že hnutie víta aj žiadosť Medzinárodného súdneho dvora, aby umožnil vyšetrovacím výborom dostať sa do Páma Gazy a preskúmať obvinenia z genocídy Palestínčanov. "Hamas sa zaviazal spolupracovať s vyšetrovacími výbormi," dodal.

Rozhodnutie MSD je záväzné, strany mu musia vyhovieť, uvádza Guterres

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok zdôraznil, že rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu sú záväzné. Tento súd predtým Izraelu nariadil zastaviť vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. Šéf OSN podľa svojho hovorcu takisto vyjadril presvedčenie, že strany konfliktu náležite vyhovejú nariadeniu súdu.

Viac o téme: VojnaIzraelRafahMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu