Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora o zastavení izraelskej ofenzívy v Rafahu posilní Hamas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

LONDÝN - Britská vláda kritizovala rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Londýn tvrdí, že toto rozhodnutie posilní palestínske hnutie Hamas. Informuje o tom podľa sobotnej správy agentúra Reuters.

"Dôvod, prečo sa boje (v Pásme Gazy) neprerušili, je ten, že Hamas odmietol veľmi veľkorysú dohodu o rukojemníkoch od Izraela," uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom v piatok večer. Podľa britského rezortu diplomacie takéto "zásahy súdov posilnia názor Hamasu, že môže zadržiavať rukojemníkov a zostať v Gaze". "A ak sa to stane, nebude ani mier, ani dvojštátne riešenie," dodalo ministerstvo.

MSD v piatkovom rozhodnutí Izraelu tiež prikázal, aby ponechal otvorený hraničný priechod Rafah a zabezpečil tak neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023. MSD rozhodoval o tejto záležitosti na žiadosť Juhoafrickej republiky (JAR).

Viac o téme: IzraelRafahMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu