Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľvyslanec v tom má jasno: Ak bude NATO napadnuté, tento ruský región bude zlikvidovaný ako prvý

Litovský veľvyslanec vo Švédsku Linas Linkevicius
Litovský veľvyslanec vo Švédsku Linas Linkevicius (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - V prípade Putinovho útoku na krajinu NATO je na vrchole bojového plánu jeden ruský región. Ako vysvetľuje litovský veľvyslanec vo Švédsku, najskôr by bola zlikvidovaná dôležitá námorná základňa.

Ruská invázia na Ukrajinu prebieha už viac ako dva roky. Počas jej trvania sa opakovane špekulovalo o možnom útoku Vladimira Putina na jeden z členských štátov NATO. Vyhrážky v tomto smere sme nepočuli iba v ruských propagandistických diskusných reláciách. K takémuto varovaniu totiž už pristúpili aj niektorí predstavitelia Kremľa. Napríklad poslanec Dumy Alexej Žuravljov nedávno povedal, že Vladimir Putin by mal presunúť ruské jadrové zbrane bližšie k USA. Predtým zasa hovoril o útoku na Poľsko a "ďalšej fáze vojny".

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Veľvyslanec varuje pred následkami

V súvislosti s pravdepodobným vstupom Švédska do vojenskej aliancie NATO Linas Linkevicius, litovský veľvyslanec vo Švédsku, vydal jasné varovanie pred Vladimirom Putinom v článku o službe krátkych správ X. Vysvetlil, aké drastické následky by pre Rusko malo, ak by šéf Kremľa prišiel s nápadom „vyzvať“ NATO v regióne Baltského mora. Podľa Linkeviciusa sa Baltské more stalo „vnútorným morom NATO“ po tom, čo Maďarsko súhlasilo so vstupom Švédska do NATO.

Najnovšie Švédsko prekonalo poslednú prekážku na ceste k vstupu do NATO, keď maďarský parlament odhlasoval ratifikáciu vstupu krajiny do vojenskej aliancie. Aby krajina mohla vstúpiť do NATO, potrebuje jednomyseľnú podporu členov aliancie – Maďarsko bolo doteraz posledným odporcom.

Tento ruský región bude vyradený ako prvý

Linkevicius mápodľa svojho komentára na sociálnej sieti X jasno v tom, akú reakciu môže Vladimir Putin očakávať v prípade útoku v Baltskom mori. Prvým krokom by bola „likvidácia“ ruskej exklávy Kaliningrad, priznáva švédsky veľvyslanec v Litve. "Kedysi falošné obvinenia Ruska, že bolo obkľúčené NATO, sa teraz stávajú realitou," komentoval ďalej Linkevicius.

Ruská flotila má základňu v Kaliningrade, najzápadnejšom regióne Ruskej federácie. Baltské more oddeľuje Kaliningrad od Švédska, švédsky ostrov Gotland je od pobrežia Kaliningradu vzdialený takmer 300 kilometrov.

Viac o téme: RuskoNATOLinas Linkevicius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu