Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin má predvolebný problém: Rusi sa sťažujú na vysoké ceny vajec, pripomína to Sovietsky zväz

Vladimir Putin má problém s vysokými cenami vajec.
Vladimir Putin má problém s vysokými cenami vajec. (Zdroj: SITA/(Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Getty Images)

MOSKVA - Zatiaľ čo na Ukrajine zúri vojna, ruský prezident Vladimir Putin má v rukách ďalší problém: Boj proti rastúcim cenám vajec. Moskva sa všemožne snaží obmedziť rastúce ceny základného tovaru, ktoré zvýšili infláciu a spôsobili dlhé rady v supermarketoch. Pripomínajú časy, keď bola krajina ešte súčasťou Sovietskeho zväzu. Šéf Kremľa sa dokonca osobne ospravedlnil občanom za vysoké ceny. Pritom päť producentov vajec vlastní štát alebo Putinovi ľudia, píše Forbes.

Vajcia sa stali symbolom ekonomického kolapsu a problémov, ktorým Rusko čelí. Podľa ruskej štatistickej agentúry Rosstat sa ceny za dvanásť mesiacov do novembra 2023 zvýšili o 42 percent.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 697 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

Stali sa tak drahé, že obchody v niektorých regiónoch ich teraz predávajú jednotlivo až za 20 ruských rubľov (ekvivalent asi 23 centov) za vajce, uvádza Telegraph. Ostatné základné potraviny, ako sú banány, pomaranče a paradajky, tiež za posledný rok prudko vzrástli. Dôvodom je masívny nedostatok pracovnej sily, rastúce náklady na energie a klesajúci výmenný kurz rubľa.

Podľa niektorých opatrení zostala ruská ekonomika stabilná od invázie na Ukrajinu vo februári 2022. A to aj napriek tomu, že zahraničné firmy opúšťajú krajinu a západné krajiny uvalili na Kremeľ sankcie. Hrubý domáci produkt vzrástol v 3. štvrťroku minulého roka o 5,5 percenta. Tým sa zvrátil pokles zaznamenaný v roku 2022, zatiaľ čo nezamestnanosť klesla na rekordne nízku úroveň.

Rastúce ceny potravín však spôsobujú Putinovi ekonomické bolesti hlavy pred prezidentskými voľbami naplánovanými na marec 2024.

Rady ako v Sovietskom zväze

Jedným z príznakov chaosu sú dlhé rady pred supermarketmi. Tam sa ľudia snažia zásobiť vajíčkami a inými potravinami. Video zverejnené na Telegrame v decembri ukazuje stovky Rusov stojacich v rade v snehu pred supermarketom v Belgorode. Belgorod je mesto asi 40 kilometrov severne od ukrajinských hraníc. Balenie desiatich vajec sa tam predáva za približne 70 centov, ako uvádza Kyiv Post.

Ďalšie video zverejnil na X Anton Geraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra. Zobrazuje stovky nakupujúcich, ktorí sa snažia hromadiť vajcia v Saratove. Saratov je mesto ležiace asi 800 kilometrov juhovýchodne od Moskvy.

Pre Rusov narodených pred rokom 1991 môžu dlhé rady v supermarketoch vyvolať spomienky na Sovietsky zväz. Vtedy boli masívne rady a robenie si zásob za bežné, pretože komunistická krajina často trpela ochromujúcim nedostatkom potravín.

Reakcia Moskvy na problémy Ruska

Ruská centrálna banka minulý mesiac zvýšila úrokové sadzby na 16 percent. Chcela obmedziť infláciu. Tá sa v novembri síce ochladila, ale stále je vysoko nad cieľom politikov na úrovni štyroch percent.

Moskva však prijala aj konkrétne opatrenia na skrotenie cien vajec: Kremeľ v decembri dočasne zrušil dovozné clá na vajcia, aby ich mohol dovážať zo susedného Azerbajdžanu a Turecka. Hoci úrady minulý týždeň varovali, že viac ako 20 percent vajec zakúpených z Turecka bolo pravdepodobne infikovaných vtáčou chrípkou.

Medzitým sa Putin na stretnutí radnice koncom roka 2023 nečakane ospravedlnil ruskej verejnosti za sťažnosť jedného dôchodcu na rastúce ceny vajec a kurčiat. "Ospravedlňujem sa za to, ale ide o zlyhanie vládnej práce... Sľubujem, že situácia sa v blízkej budúcnosti napraví," povedal Putin podľa agentúry Reuters.

Prekvapivá ľútosť ruského vodcu prišla s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v marci – a je znakom toho, ako vážne berie krízu cien vajec.

Viac o téme: VajciaRuskoVladimir PutinCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu