Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PROBLÉM v najbohatšej krajine Európy: TOTO chýba vo väčšine regálov! Dodávatelia varujú širokú verejnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO – Severoeurópska krajina má problém, ktorý sa v dnešnej dobe opisuje len veľmi ťažko. Ako najbohatší štát celej Európy má síce dobré podmienky na život, ale široká verejnosť je čoraz viac nespokojná. Blížiaca sa Veľká Noc môže situáciu ešte viac skomplikovať.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nórsko sa ocitlo v nezávideniahodnej situácii. Na dnešnú dobu to znie pre ekonomicky silnú krajinu priam absurdne, no v krajine nastala situácia, kedy spotrebitelia žiadajú viac vajec, ako sú dodávatelia schopní doručiť. Inými slovami, dopyt prevyšuje ponuku, pričom to už zašlo do extrému. 

Varovanie 

Supermarkety sú bezmocné. Regále na vajcia vo väčšine z nich zívajú prázdnotou. Ako informuje Der Standard, dodávateľ mäsa a vajec Nortura už prial niekoľko opatrení, no napriek tomu širokú verejnosť varuje. V súčasnej situácii totiž môže zákazník začať vajcia skladovať vo veľkom počte, keďže každú chvíľu hrozí ich nedostatok. 

V regáloch visia nápisy typu: "Vzhľadom na veľký dopyt po vajciach, hrozí ich nedostatok. Naši dodávatelia sa snažia tovar priebežne dopĺňať, no občas môžu byť vajcia vypredané. Ospravedlňujeme sa za vzniknuté nepríjemnosti."

Opatrenia možno nepomôžu

Podľa Matildy Aronssonovej zo spoločnosti Nortura, ide o prvý prípad nedostatku vajec za posledných 15 rokov. "Prijali sme viacero opatrení. Dovážame viac vajec pre spracovateľský sektor, aby sa nórske vajcia mohli predávať maloobchodníkom a stravovacím zariadeniam. Navyše nosnice nechávame teraz znášať vajcia o niekoľko týždňov dlhšie," povedala s tým, že veľkonočné sviatky budú veľkou výzvou. "Dovoz pred sviatkami zabezpečíme, no hrozí, že ľudia ich začnú skupovať, čím sa opäť vrátime tam, kde sme teraz," doplnila. 

PROBLÉM v najbohatšej krajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Problém s nedostatkom vajec rieši Nórsko už od leta minulého roku. Harald Kristiansen, hovorca pre styk s médiami v Coop Norway, hovorí, že spoločnosť dostáva vajcia každý deň. "Nie je to tak, že by bol úplný nedostatok, ale na trhu je vo všeobecnosti príliš málo vajec na to, aby pokryli vysoký dopyt. Z tohto pohľadu sa obávame, že niektoré odrody môžu byť na krátku dobu vypredané," vysvetlil.
 

Viac o téme: PotravinyVajciaNedostatokNórskoNortura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu