Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odhalená špionáž! Pri pobreží Litvy našli ruský sonar, slúžil na detekciu ponoriek NATO

Sonar, ktorý objavil civilista pri pobreží Litvy na Kuršskej Kose Zobraziť galériu (2)
Sonar, ktorý objavil civilista pri pobreží Litvy na Kuršskej Kose (Zdroj: X/Saturnax, Getty Images)

KURŠSKÁ KOSA - Rusi veľmi pozorne sledujú aktivity západných krajín v Baltskom mori. Priľahlé vody im ale zrejme nič nehovoria. V opačnom prípade by sa nestalo, že litovské loďstvo nájde pri pobreží sonar, ktorý slúži na detekciu ponoriek.

archívne video

Rusko nemá odvahu priznať porážku, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Na litovskom úseku v Baltskom mori, ktorý sa nachádza na polostrove Kuršská Kosa, bol nájdený neaktívny ruský sonar. Podľa armády sa používa na detekciu ponoriek. Informujú o tom poľské Wiadomości. Územie sa nachádza v tesnej blízkosti hraníc s Kaliningradskou oblasťou, ktorá spadá pod Ruskú federáciu. 

Civilná osoba 

Námorníctvo Litovskej republiky informovala o lokalite sonaru anonymná civilná osoba. Podľa jej tvrdení sa na sonare nachádzali slová v azbuke. Neaktívny sonar previezlo námorníctvo do skladov. Okrem toho požiadalo vo vyhlásení všetkých návštevníkov pobrežia, aby zostali v strehu a nepribližovali sa k prípadným ďalším podozrivým nálezom.

Podobné nálezy boli zistené aj v roku 2021. Vtedy išlo tiež o pobrežie Litvy v Baltskom mori, no pridala sa aj južná časť Británie. "Námorné sily neustále monitorujú a kontrolujú teritoriálne vody a ekonomickú zónu Litovskej republiky, majú primerané schopnosti a kompetencie v prieskume podmorského dna a sú pripravené reagovať na rôzne udalosti," uvádza sa v tlačovej správe. 

Ruské voľby 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok šiesteho februára predvolalo vedúcich diplomatických misií troch pobaltských štátov v súvislosti s marcovými ruskými prezidentskými voľbami. Rezort žiadal, aby predstavitelia Litvy, Lotyšska a Estónska zaručili bezpečnosť ruských občanov vo svojich krajinách, ktorí tam budú hlasovať v ruských prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 17-teho marca.

Odhalená špionáž! Pri pobreží
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Kremeľ nemá právo učiť nás princípom demokracie v súvislosti s voľbami," povedal v stredu ôsmeho februára litovský minister zahraničných vecí Gabriel Landsbergis. "Agresorské krajiny, ktoré desaťročia nezažili demokratické voľby nebudú Litvu učiť demokracii a vysvetľovať jej pravidlá organizácie volieb," dodal.

Viac o téme: ŠpionážSonarRuskoLitvaKuršská Kosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu