Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nezamestnanosť v eurozóne sa v decembri udržala na historickom minime

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LUXEMBURG - Nezamestnanosť v eurozóne sa v závere minulého roka udržala na historickom minime. Rovnako ako v novembri, aj v decembri dosiahla 6,4 %, čo je najnižšia miera nezamestnanosti v menovom bloku v histórii záznamov. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Počet nezamestnaných v eurozóne podľa odhadu Eurostatu klesol oproti novembru o 17.000 na 10,909 milióna. V medziročnom porovnaní sa počet nezamestnaných znížil o 369.000. V celej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v decembri 5,9 %, keď počet nezamestnaných predstavoval 12.936 milióna. Aj EÚ vykázala rovnakú mieru nezamestnanosti ako v predchádzajúcom mesiaci. V prípade nezamestnanosti mladých ľudí vo veku do 25 rokov zaznamenala však eurozóna lepší vývoj než celá EÚ.

V eurozóne sa nezamestnanosť v tejto vekovej kategórii znížila z novembrovej úrovne 14,5 % na 14,4 %, zatiaľ čo v celej EÚ vzrástla. Zatiaľ čo v novembri dosiahla rovnako 14,5 %, v decembri predstavovala 14,7 %. Z členských štátov EÚ vykázali najvyššiu nezamestnanosť v decembri Španielsko, Grécko a Švédsko. V prvom prípade predstavovala 11,7 %, v druhom 9,2 % a vo Švédsku dosiahla miera nezamestnanosti v decembri 8 %. Najnižšiu nezamestnanosť zaznamenali Malta, Poľsko a Česko, pričom vo všetkých troch krajinách bola nižšia než 3 %. Na Malte dosiahla miera nezamestnanosti v decembri 2,4 %, v Poľsku 2,7 % a v Česku 2,8 %. Nezamestnanosť na Slovensku zaznamenala v závere minulého roka 5,8 %.
 

Viac o téme: Nezamestnanosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu