Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kňazi by mali mať možnosť ženiť sa, tvrdí arcibiskup Scicluna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VALLETTA - Rímskokatolícka cirkev by mala povoliť kňazom ženiť sa, vyhlásil jeden z jej najvyšších predstaviteľov. Arcibiskup Charles Scicluna, ktorý vedie maltskú katolícku cirkev, ako aj vatikánsky orgán, ktorý vyšetruje obvinenia kňazov zo sexuálneho zneužívania, povedal, že cirkev stráca ľudí pre prísne pravidlá celibátu.

"Keby to bolo na mne, zmenil by som pravidlá, podľa ktorých musí kňaz dodržiavať celibát. Prečo by sme mali prísť o mladého muža, ktorý by bol skvelým kňazom, len preto, že sa chce oženiť?" uviedol Scicluna pre denník Times of Malta.

archívne video

Kňaz z východného Slovenska požehnáva motorky pred začiatkom sezóny (Zdroj: Farnosť Lemešany)

"Muž môže... milovať ženu. Za súčasného stavu si musí vybrať medzi ňou a kňazstvom, a niektorí kňazi sa s tým vyrovnávajú tak, že sa tajne zapájajú do citových vzťahov," dodal arcibiskup v rozhovore, ktorý bol zverejnený v nedeľu. Scicluna poznamenal, že katolícka cirkev povoľovala svojim kňazom uzatvárať manželstvá až do 12. storočia, a povedal, že by bol rád, keby sa Vatikán k tomuto postoju vrátil.

Nie všetci vo Vatikáne boli tejto myšlienke naklonení

Priznal však, že nie všetci vo Vatikáne boli tejto myšlienke naklonení, keď ju interne navrhol. "V Ríme o tom hovorím otvorene, ale rozhodnutie nie je na mne," povedal. Katolícka cirkev, ktorú vedie pápež František, vyžaduje, aby všetci kňazi a mníšky zložili sľub celibátu. Biskupská synoda - poradný orgán katolíckej cirkvi - v roku 2019 odhlasovala, že kňazi v odľahlých oblastiach amazonského dažďového pralesa môžu uzatvárať manželstvá. Toto odporúčanie však pápež neprijal do katolíckej doktríny.

Scicluna je od roku 2018 adjunktom Dikastéria Svätej stolice pre náuku viery. V tejto funkcii je zodpovedný za skúmanie obvinení zo sexuálneho zneužívania mladistvých klerikmi na celom svete. Maltským arcibiskupom je od roku 2015.

Viac o téme: ArcibiskupPravidláCelibátStrácaKňazi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu