Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Od začiatku vojny prišlo o život viac ako 500 detí na Ukrajine: Americký minister obrany bol v Kyjeve

Americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) sa rozpráva so zamestnancami amerického veľvyslanectva v Kyjeve v pondelok 20. novembra 2023 počas svojej návštevy Ukrajiny. Zobraziť galériu (3)
Americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) sa rozpráva so zamestnancami amerického veľvyslanectva v Kyjeve v pondelok 20. novembra 2023 počas svojej návštevy Ukrajiny. (Zdroj: SITA/W.G. Dunlop/Pool via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odvolal generálmajorku Teťjanu Ostaščenkovú z funkcie veliteľky zdravotníckych síl ukrajinskej armády. Bola prvou ženou, ktorá túto pozíciu zastávala. Informuje o tom agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 633

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 633 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:01 USA oznamujú balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 100 miliónov dolárov. Americký prezident Joe Biden schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote až 100 miliónov dolárov, oznámilo americké ministerstvo obrany 20. novembra. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

20:12 Ruskí armádni výrobcovia topánok doviezli materiály z EÚ v hodnote viac ako 4 milióny dolárov. Spoločnosti, ktoré vyrábajú topánky pre ruskú armádu, minuli v roku 2023 na materiály z krajín EÚ 4,1 milióna dolárov, informoval Trap Aggressor 20. novembra. Správu prebral portál The Kyiv Independent.

19:07 Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus v pondelok vyzval Európsku Úniu, aby hľadala riešenia na ochranu poľských poľnohospodárov v spojitosti s ťažkosťami, ktoré by sa mohli vyskytnúť po vstupe Ukrajiny do EÚ. Informovala agentúra PAP.

18:37 Rusko v pondelok odmietlo obvinenia, že posiela migrantov k hraniciam Fínska. Vyjadrenie prišlo po tom, ako Helsinki informovali o náraste počtu žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú nelegálne dostať do tejto severskej krajiny. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

18:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena Zelenská zablahoželali v pondelok americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi k 81. narodeninám. Poďakovali sa jemu aj Spojeným štátom za obranu slobody a života v tomto ťažkom období a zaželali mu víťazstvo.

17:19 Ukrajinská vláda prepustila pre podozrenie zo sprenevery dvoch vysokopostavených pracovníkov úradu na boj proti kybernetickému zločinu. V pondelok o tom informoval zástupca vlády v parlamente Taras Melnyčuk. Píše sa o tom v správe z agentúry Reuters. Prepustenými sú vedúci Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) Jurij Ščyhol a jeho zástupca Viktor Žora.

16:30 Dnes je Svetový deň detí. Od začiatku rozsiahlej invázie 24. februára 2022 zabila ruská armáda viac ako 500 ukrajinských detí. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. Väčšina detí zahynula pri ruských raketových alebo delostreleckých útokoch, ale desiatky z nich boli zastrelené ručnými zbraňami zblízka. Kyiv Independent zdokumentoval tri prípady úmyselných vrážd detí spáchaných rôznymi ruskými jednotkami. 

16:29 Americký minister obrany Lloyd Austin sa už stretol so Zelenským v Kyjeve. "Bolo mi cťou sa dnes stretnúť s prezidentom v Kyjeve, aby som opätovne potvrdil vytrvalú podporu Spojených štátov Ukrajine. My spolu s našimi spojencami a partnermi budeme naďalej podporovať naliehavé potreby Ukrajiny na bojisku a dlhodobé obranné požiadavky," dodal. napísal. 

15:10 Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Kyjevu odovzdali telá 94 padlých ukrajinských vojakov, uviedlo v pondelok na platforme Telegram Ukrajinské koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

11:32 Dve obete na životoch si v pondelok ráno vyžiadal ruský delostrelecký útok na juhoukrajinské mesto Cherson, uviedol gubernátor rovnomennej oblasti Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

11:01 Rusko zaradilo ukrajinskú speváčku Džamalu, víťazku Eurovízie z roku 2016, na zoznam hľadaných osôb, uviedli v pondelok ruské štátne tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

9:11 Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval do Kyjeva, aby sa stretol s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi a "posilnil vytrvalú podporu ukrajinskému boju za slobodu", uviedol Pentagon.

8:01 Dvaja ľudia v nedeľu večer zomreli, keď v ich byte v štvrti Dniprovskyj rajon vybuchol granát, informovala v noci na dnes podľa portálu RBK Ukrajina polícia. Tretí človek utrpel zranenia.

6:00 Ruský mínometný útok v dedine Seredyna-Buda v Sumskej oblasti si vyžiadal smrť 51-ročného muža, informovala regionálna prokuratúra v Sumy.

Armáda oznámila, že si udržuje pozície na ľavom brehu rieky Dneper

Ukrajinská armáda v noci na pondelok oznámila, že si udržuje svoje pozície na ľavom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti. Podľa predchádzajúcich informácií ukrajinské sily zatlačili ruské sily vojakov tri až osem kilometrov od ľavého brehu rieky. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

"Obranné sily si udržujú svoje pozície na ľavom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti," uviedol generálny štáb armády na sociálnej sieti Facebook. O zatlačení ruských vojsk v nedeľu informovala hovorkyňa Operačného veliteľstva Juh Nataľa Humeňuková. Nešpecifikovala pritom, či majú Ukrajinci už úplnú kontrolu nad oblasťou alebo či sa ruskí vojaci stiahli.

Ukrajinské a ruské sily viac ako rok kontrolujú opačné brehy Dnepra na juhu Chersonskej oblasti po tom, čo sa Rusko vlani v novembri stiahlo z jeho pravého brehu. Ukrajinci sa viackrát pokúsili rieku prekročiť, pričom Kyjev minulý týždeň konečne ohlásil "úspešný" prelom. Predmostie na ľavom brehu Dnepra by Ukrajincom umožnilo podniknúť ofenzívu hlbšie smerom na juh. Takáto operácia by si však vyžadovala vyslanie väčšieho počtu vojakov a výzbroje do ťažko dostupnej močaristej oblasti.

DPA uvádza, že postup oboch strán sa do veľkej miery zastavil na frontovej línii, ktorá sa tiahne od pobrežia Čierneho mora až po hranicu Ukrajiny s Ruskom.

Zelenskyj odvolal veliteľku zdravotníckych síl ukrajinskej armády Ostaščenkovú

"Úroveň zdravotníckej podpory našej armády sa musí zásadne zmeniť," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore. Dodal, že Ostaščenkovú vo funkcii nahradí Anatolij Kazmirčuk, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ vojenskej nemocnice v Kyjeve. Ostačšenkovú vymenovali za veliteľku zdravotníckych síl armády v roku 2021, rok pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

DPA uviedla, že na jej prácu sa v posledných mesiacoch sťažovalo čoraz viac armádnych lekárov a zdravotníkov. Približne pred týždňom internetový portál Ukrajinska pravda informoval, že ukrajinský minister obrany Rustem Umerov chce požiadať o jej odvolanie.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu