Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Aktivista prehovoril o potýčke s Thurnbergovou: Servítku si pred ústa nedával, TOTO o nej povedal

Erjan Dam počas konfliktu s Gretou Thurnbergovou
Erjan Dam počas konfliktu s Gretou Thurnbergovou (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Holandský ochranca životného prostredia, ktorý sa počas nedeľnej veľkej klimatickej demonštrácie v Amsterdame dostal do stretu so švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou kvôli jej podpore Palestíny, v rozhovore s nemeckým magazínom Der Speigel uviedol, že on aj mnoho ďalších aktivistov sa cíti zneužitý a varoval pred rozštiepením hnutia.

Keď Thunbergová namiesto o ochrane životného prostredia hovorila o Palestíne, Erjan Dam vtrhol na pódium, kde do jej mikrofónu vyhlásil, že prišiel na klimatickú demonštráciu, nie počúvať jej politické názory. Thunbergová po krátkej strkanici s Damom so zjavným odkazom na Izraelom okupované palestínske územia začala skandovať: "Na okupovanej pôde neexistuje klimatická spravodlivosť." Dam bol potom vyvedený ochrankou.

Viac ako 200-tisíc obyvateľov Gazy sa už presunulo na juh cez evakuačné koridory izraelskej obrany (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Keď Greta Thunbergová alebo iní poprední aktivisti neustále hovoria o palestínskej otázke, vyvoláva to nesúhlas," povedal Dam v rozhovore s týždenníkom. "Ľudia, ktorí s tým nesúhlasia, takéto prejavy odpudzujú. To poškodzuje našu vec," povedal aktivista a bývalý fyzioterapeut s tým, že hnutie za ochranu klímy by sa malo sústrediť na svoj hlavný cieľ, teda ochranu klímy. "Cítil som sa zneužitý, rovnako ako mnoho ďalších účastníkov," dodal.

Podľa organizátorov sa klimatickej demonštrácie zúčastnilo približne 85 000 ľudí, čo z nej robí doteraz najväčší podobný protest v Holandsku. Už minulý mesiac sa Thunbergová stala terčom kritiky za to, že vo svojom prejave na podporu Palestíny nezmienila izraelské obete útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal asi 1200 mŕtvych, z väčšiny civilistov.

Dam v rozhovore tiež povedal, že Thunbergovú vždy obdivoval. "Ale ak teraz namiesto o ochrane klímy neustále hovorí o Palestíne, nie je to pre hnutie za ochranu klímy dobré," myslí si. Protest sa podľa neho točil hlavne okolo palestínskej otázky a niektorí rečníci podnecovali nálady proti Izraelu. Ochrana klímy, kvôli ktorej do Amsterdamu spolu s ďalšími prišiel, bola odsunutá na druhú koľaj. Mnohí účastníci demonštrácie preto sklamaní odchádzali, dodal.

Viac o téme: ProtestKlímaAmsterdamAktivistaGreta ThunbergováErjan Dam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu