Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

PRAHA - Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní, platiť tak budú do 22. novembra. V stredu to na sociálnej sieti X oznámil český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

archívne video

Na hraniciach s Maďarskom sa vo štvrtok ráno začínajú náhodné kontroly (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Česko spustilo v koordinácii s Poľskom náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom 4. októbra, pôvodne na desať dní. "Vláda na môj návrh schválila predĺženie zvýšenej ochrany česko-slovenskej hranice o 20 dní, teda do 22. novembra. Pokiaľ nebude fungovať naozaj účinná ochrana vonkajšej hranice EÚ, budeme musieť dopady nelegálnej migrácie riešiť na vnútorných hraniciach schengenského priestoru," napísal Rakúšan.

Český premiér Petr Fiala na tlačovej konferencii uviedol, že do konca septembra česká polícia zadržala od začiatku roka takmer 2800 nelegálnych migrantov, pričom vlani v rovnaký čas to bolo 11.000 osôb. "Vďaka tomu, že postupujeme rozhodne a včas prijímame potrebné rozhodnutia, tak sa nám darí držať počty nelegálnych migrantov na našom území na číslach, ktoré sú výrazne nižšie než vlani, a to takmer o 80 percent," dodal.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Tieto opatrenia sú však podľa neho len "hasením požiaru". Zopakoval, že potrebné je prijať európske riešenie – iný prístup k nelegálnej migrácii na európskej úrovni, ktorý by obsahoval zrýchlené vyhosťovanie, lepšiu ochranu vonkajších hraníc či lepšiu spoluprácu s tretími krajinami.

Predĺženie kontrol naznačil Rakúšan už pred týždňom v súvislosti s rozhodnutím Nemecka predĺžiť kontroly na hranici s Českom, Poľskom a Švajčiarskom najmenej o 20 dní. Nemecko obnovilo hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom 16. októbra a zároveň o ďalších šesť mesiacov predĺžilo kontroly s Rakúskom, ktoré boli zavedené už v roku 2015.

Situácia je tento rok výrazne lepšia

Kontroly sa na česko-slovenskej hranici opakujú po roku, vlani ich kvôli prílevu migrantov ČR zriadila koncom septembra a trvali do začiatku februára. České úrady zdôrazňujú, že situácia je tento rok výrazne lepšia ako pred rokom a náhodné kontroly sú predovšetkým prevenciou kvôli tomu, aby sa po obdobných krokoch okolitých štátov migračné toky nepresunuli do Česka.

Viac o téme: SlovenskaHraniceČeskoKontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu