Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Fiala reagoval na návrh nemeckých ministrov: Nevidím cestu v zavádzaní kontrol

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

PRAHA - Počty nelegálnych migrantov nie sú tak vysoké, aby bol dôvod na zavádzanie takýchto opatrení. Reagoval v pondelok český premiér Petr Fiala na návrh ministrov vnútra nemeckých spolkových krajín Brandenbursko a Sasko na dočasné zavedenie kontrol s Českom a Poľskom.

"Nechcem komentovať nemeckú vnútropolitickú debatu, ale Česká republika v minulom roku čelila náporu nelegálnej migrácie. Reagovali sme na to príslušnými krokmi, vrátane kroku, z ktorého sme nemali radosť, ale bol vtedy nutný. A to bola kontrola na hraniciach so Slovenskom," povedal český premiér.

Archívne video: Polícia odhalila v dodávke 43 nelegálnych migrantov zo Sýrie

Polícia odhalila v dodávke 43 nelegálnych migrantov zo Sýrie (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Situácia sa zlepšuje

Situácia na tejto trase sa podľa neho odvtedy výrazne zlepšila. Dodal však, že nelegálna migrácia je naďalej pre Európu veľkým problémom. Cestu k riešeniu nevidí v opatreniach jednotlivých štátov alebo v zavádzaní kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

"Musíme upraviť návratovú politiku, zlepšiť kontroly, dohodnúť sa na úprave vízovej povinnosti v tretích krajinách, odkiaľ sa k nám dostávajú nelegálni migranti," vymenoval možné riešenia Fiala. "Určite nevidím cestu v tom, že budeme zavádzať kontroly na hraniciach," dodal.

Chcú obmedziť nelegálne prekročenie hraníc

Ministri vnútra nemeckých spolkových krajín Brandenbursko a Sasko Michael Stübgen a Armin Schuster sa podľa agentúry DPA v nedeľu obrátili na spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú so žiadosťou o dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Poľskom a Českom. Opatrením chcú obmedziť nelegálne prekračovanie hraníc. Vo svojom návrhu sa odvolávajú na už existujúce hraničné kontroly v Bavorsku, ktoré podľa nich fungujú.

Nemecko obnovilo kontroly v Bavorsku na hraniciach s Rakúskom na jeseň 2015 po tom, ako sa desaťtisíce utečencov a migrantov dostali balkánskou trasou z Grécka do západnej Európy.

Viac o téme: MigrantiNemeckoPetr FialaKontroly na hraniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu