Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dánsko uvoľní hraničné kontroly pre návštevníkov a ľudí dochádzajúcich za prácou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

KODAŇ - Dánsko uvoľní režim na hraniciach pre návštevníkov a ľudí dochádzajúcich za prácou. Príslušníci polície sa namiesto bežných kontrol viac sústredia na vyšetrovanie cezhraničnej trestnej činnosti, informovala v piatok agentúra DPA.

Dánske ministerstvo spravodlivosti vysvetlilo, že návštevníci krajiny a ľudia dochádzajúci za prácou už nebudú musieť tak často ukazovať pri prechode hraníc svoje identifikačné dokumenty. Kontroly na hraniciach so susedným Švédskom budú zrušené úplne. Nový, voľnejší režim na dánskych hraniciach, ktorého podrobnosti neboli bezprostredne známe, bude predbežne platiť do 11. novembra.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dočasné kontroly na hraniciach

Agentúra DPA pripomína, že v Schengenskej zóne, do ktorej patrí 27 krajín Európy vrátane Dánska, neexistujú na hraniciach stále kontrolné stanovištia. Uprostred utečeneckej krízy v roku 2015 však niektoré štáty zaviedli dočasné kontroly, ktoré musia byť každých šesť mesiacov predlžované.

Kodaň tieto dočasné kontroly najprv zaviedla na hraniciach s Nemeckom a neskôr i so Švédskom. Najmä kontroly na hraniciach s Nemeckom vyvolali vlnu kritiky, keďže Dánsko sa rozhodlo kontrolovať i cestujúcich vo vlakoch či trajektoch.

Viac o téme: DánskoHraniceNávštevníciKontrolyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu