Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Českí politici odsudzujú postrelenie Fica, podľa Fialu násilie nemožno tolerovať

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA - Českí politici odsudzujú útok na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý bol dnes podľa slovenského listu Denník N postrelený, keď po výjazdovom rokovaní vlády v meste Handlová vyšiel medzi ľudí. Premiér Petr Fiala (ODS) označil správu za šokujúcu. Násilie nesmieme tolerovať a nesmie mať v spoločnosti miesto, napísal Fiala na sieti X. Modlím sa za Roberta Fica, napísal šéf hnutia ANO a bývalý predseda vlády Andrej Babiš.

VIDEO Atentát na Roberta Fica

Atentát na Roberta Fica

Podľa slovenskej televízie ministerského predsedu prevážajú do nemocnice v Banskej Bystrici. Pravdepodobného útočníka policajti zadržali, napísal Denník N. Podľa svedkov z miesta streľby niekoľko výstrelov padlo po tom, ako Fico prišiel k ľuďom, ktorí ho vítali. Následne politik padol k zemi.

"Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Želám pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto, "uviedol Fiala.

"Násilie do politiky nepatrí. Nepatrí vlastne vôbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačne a dôrazne odsudzujem, "uviedol vicepremér Vít Rakúšan (STAN). Ďalší podpredseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napísal, že ho informácia šokovala. "Kategoricky odsudzujem akékoľvek násilie. Verím, že sa celá situácia čo najskôr vyšetrí a premiér Fico bude čoskoro v poriadku, "uviedol.

Babiš označil správy zo Slovenska za strašné. "Modlím sa za Roberta Fica, veľa síl jemu, všetkým jeho blízkym i celému Slovensku," napísal.

Dávať atentátu politické nálepky je podľa Rakušana škodlivé, je to kriminálny čin

Politici všetkých farieb by sa mali zamyslieť, či agresivita v spoločnosti neodráža to, akým spôsobom sa vedie politická debata. Ohavný čin atentátu by však nemal mať žiadnu politickú nálepku, je to kriminálny čin. Vo vysielaní stanice ČT24 to v stredu v reakcii na útok na slovenského premiéra Roberta Fica povedal český minister vnútra Vít Rakušan."Situácia na Slovensku je veľmi napätá. Rozhodne nebudem slovenským kolegom radiť, ako reagovať na takú vypätú a emocionálnu chvíľu. Na druhú stranu by som všeobecne veľmi požiadal a poprosil, aby sme skutočne dodržali, že taká udalosť politický podtón jednoducho nemá," povedal Rakušan.

Vít Rakušan
Zobraziť galériu (2)
Vít Rakušan  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Každý človek, či je alebo nie je politikom, musí podľa ministra použitie strelnej zbrane proti inému človeku odsúdiť. "Dávať tomu nejaký politický podtón je v tejto chvíli podľa mňa skôr škodlivé a nemali by sme sa toho dopúšťať," dodal.

Šéf českého rezortu vnútra vyzval všetkých politikov, aby sa zamysleli nad tým, či spoločenskej agresii neprispievajú aj oni sami. "Všeobecne by sme sa politici všetkých farieb mali zamyslieť, akým spôsobom pridávame alebo nepridávame do spoločenskej agresie, akým spôsobom sa vedie politická debata a či možno agresivita v spoločnosti nie je spôsobená a neodráža to, akým spôsobom je vedená aj politická debata," povedal Rakušan.Zopakoval, že útok na slovenského premiéra je šokujúci a ohavný čin, ktorý si zaslúži odsúdenie.

Viac o téme: HandlováStreľbaRobert FicoAndrej BabišRokovanie vládyPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu