Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Značka Moskvič znova ožíva: Automobily by sa mali začať vyrábať už v decembri

Výstava venovaná ruskej automobilovej značke Moskvič v Moskve.
Výstava venovaná ruskej automobilovej značke Moskvič v Moskve. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Hospodárske sankcie za inváziu Ruska na Ukrajinu majú svoj dopad aj na automobilový priemysel v krajine. Po odchode zahraničných automobiliek je Rusko nútené nahradiť nedostatok nových áut na trhu.

Rusko siahlo po možnosti oživiť legendárnu automobilovú značku Moskvič. Chce tak vyplniť prázdne miesto v ponuke nových automobilov. Ako píše portál Komsomolskaja Pravda, nové vozidlo je vlastne prebrandovanou obdobou automobilu čínskej značky JAC.

archívne video

V blízkosti automobilky Jaguar by mali vzniknúť nové nájomné byty, povedal Kollár (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Už v máji moskovský starosta Sergej Sobjanin oznámil, že plánuje obnoviť výrobu áut známych najmä zo sovietskej éry a zachovať tak v továrni pracovné miesta. Nové moskviče by mali začať opúšťať výrobné linky už v decembri. Automobilka má v pláne ešte v tomto roku vyrobiť 600 vozidiel vrátane 200 elektromobilov. V roku 2023 by to malo byť 50-tisíc a o rok neskôr dokonca dvojnásobok áut.

Moskovská radnica sa s najväčším výrobcom nákladných áut Kamaz dohodla na investícii v hodnote 5 miliárd rubľov. Je to v prepočte asi 84 miliónov eur. V moskovskej automobilke sa podľa predpokladov prestanú vyrábať automobily Renault a namiesto toho sa bude s malými obmenami vyrábať čínsky model JAC JS4. Bude sa však volať Moskvič.

Ako píše Komsomolskaja Pravda, nový Moskvič by mal stáť 24-tisíc eur, benzínová verzia dokonca 32-tisíc eur. Značka Moskvič vznikla v roku 1930 a autá vyrábala do roku 1991. V celom Rusku je stále registrovaných asi 200-tisíc moskvičov, tvrdí analytická agentúra Autostat.

Viac o téme: AutomobilRuskoMoskvaMoskvič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu