Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf izraelskej tajnej služby varuje pred prehlbovaním vojenského partnerstva Moskvy a Teheránu

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

JERUZALEM - Irán sa snaží zvýšiť dodávky moderných zbraní do Ruska, uviedol vo štvrtok šéf izraelskej tajnej služby Mosad David Barnea. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na miestne médiá.

"Varujeme pred budúcimi zámermi Iránu, ktorý sa snaží utajiť, prehĺbiť a zvýšiť dodávky moderných zbraní do Ruska, rozšíriť projekt obohacovania uránu a zintenzívniť útoky proti spriateleným moslimským krajinám v regióne," povedal Barnea. Koncom októbra izraelský prezident Jicchak Herzog oznámil, že s Washingtonom zdieľa informácie s cieľom potvrdiť, či Irán dodáva Rusku drony útočiace na Ukrajine.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby 9. decembra označil vojenské partnerstvo Teheránu a Moskvy za "škodlivé" pre Ukrajinu, susedov Iránu a svet. Teherán v novembri priznal, že do Ruska poslal bezpilotné lietadlá, ale trvá na tom, že boli dodané ešte pred ruskou februárovou inváziou na Ukrajinu.

Britský Úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO) uviedol, že Iránom vyrábané bezpilotné lietadlá dodávané Rusku zohrali "ústrednú úlohu" v útokoch na civilné ciele na Ukrajine. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly minulý týždeň povedal, že režim v Teheráne, ktorý posledné mesiace čelí vlne civilných protestov, uzatvára "špinavé dohody" s Moskvou "v zúfalej snahe prežiť".

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že nebude "od nikoho žiadať povolenie" na rozšírenie vzťahov s Ruskom. "Spolupráca medzi Iránom a Ruskom v rôznych oblastiach vrátane obrany sa rozširuje v rámci spoločných záujmov a nie je namierená proti žiadnej tretej krajine," dodal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání.

Viac o téme: VojnaTajná službaIránMoskvaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu