Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemci v ošiali: Vláda znížila ceny nafty, benzínu aj verejnej dopravy! Za lístok pýtajú smiešne sumy

Tankovanie paliva Zobraziť galériu (4)
Tankovanie paliva (Zdroj: Getty Images, Twitter)

BRATISLAVA/BERLÍN – Motoristom v Nemecku sa už dýcha o niečo lepšie. Benzín aj naftu tam vodiči tankujú v týchto dňoch už lacnejšie. Môže za to opatrenie miestnej vlády, ktorá sa rozhodla od 1. júna na dobu troch mesiacov znížiť daň z pohonných hmôt. Parlament okrem toho odobril aj zníženie cien cestovných lístkov vo verejnej doprave.

Zatiaľ čo slovenskí vodiči majú hlavu v smútku a peňaženky čoraz prázdnejšie, Nemecko sa pridalo na zoznam krajín, ktoré v snahe pomôcť vodičom pristúpili k opatreniu s cieľom výrazne znížiť ceny pohonných hmôt v krajine. Ešte koncom mája vodiči v Nemecku tankovali za viac ako dve eurá na liter, podľa portálu tolls.eu bola cena benzínu 2 eurá a 19 centov a cena nafty 2 eurá a 4 centy. Takéto sumy boli vysoké aj pre miestnych motoristov.

Nemci v ošiali: Vláda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Od 1. júna 2022 sa preto v Nemecku rozhodlo znížiť daň z pohonných hmôt, na čo takmer okamžite zareagovali aj čerpacie stanice v krajine. Tie išli často dolu s cenami až o 35 centov za liter v prípade benzínu. V prípade nafty je to asi o polovicu menej.

Ako upozornil portál thelocal.de s odvolaním sa na terénny prieskum agentúry DPA a nemeckého autoklubu ADAC, drvivá väčšina čerpacích staníc v Berlíne, Hamburgu a Mníchove znížila ceny takpovediac okamžite potom, ako zmeny vstúpili do platnosti. Benzín stál už ráno 1. júna menej ako 1 euro a 90 centov za liter.

Lacnejšie cestovné spôsobilo chaos

Nemci tiež v rámci balíčka opatrení, ktoré majú znížiť vysoké ceny energií, pristúpili k zníženiu cien lístkov pri cestovaní verejnou dopravou. Zavedený bol celoštátny mesačný lístok v hodnote iba 9 eur. Využiť ho možno vo vlakoch, autobusoch aj MHD. Nemci sa možnosti cestovať lacnejšie podľa všetkého ihneď chopili.

Ako upozornili nemecké média, dopravné prostriedky v Nemecku doslova praskajú vo švíkoch. Nemecké Deutsche Bahn síce posilnili spoje, napriek tomu sa však s návalom cestujúcich počas víkendu vysporiadať nevedeli. Vlaky boli preplnené, najhoršia situácia bola na linkách smerujúcich k Baltskému moru. Cestujúci na viacerých linkách sa dokonca sa stretli s obmedzením, keď so sebou vlakom nemohli prepravovať bicykle.

Ako upozornil nemecký portál tagesspiegel.de, veľké množstvo nastupujúcich a vystupujúcich ľudí malo za následok tiež meškania spojov. Samotné cestovanie v preplnených vlakoch bolo okrem toho nie len nepohodlné pre samotných cestujúcich, no problémy spôsobovalo aj personálu.

Nemci v ošiali: Vláda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Slováci sú stále iba pri rečiach, na skutky sa čaká

Opatrenia voči vysokým cenám benzínu začalo robiť už na jeseň minulého roka Maďarsko, ktoré ceny zastropovalo, a to do začiatku letných prázdnin. Začiatkom tohto roka urobili ústretový krok smerom k vodičom aj Poliaci, ktorí do 1. júla znížili DPH na pohonné hmoty. Od júna znížili spotrebnú daň aj v Česku, tam sa však zníženie cien pohonných hmôt neprejavilo tak radikálne.

Archívne video: Podľa Sulíka môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu

Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Otázka zníženia cien pohonných hmôt sa otvorila už aj na Slovensku, zatiaľ však finálna dohoda padá na politických treniciach. Parlament má na júnovej schôdzi hlasovať o dodatočnom zdanení lacnej ruskej ropy. Toto opatrenie však na vláde prešlo bez podpori SaS. Liberáli najskôr navrhovali z ušetrených peňazí kompenzovať zníženie DPH z 20 na 8 percent. Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) to však nie je možné. Sulík však hovorí aj o znížení spotrebnej dane na naftu a benzín. Definitívna politická dohoda však zatiaľ známa nie a naši motoristi si tak za benzín aj naftu priplatia.

Viac o téme: NaftaBenzínVlakyAutobusyPohonné hmotyNemeckoMHDCestovné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu