Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty šiesty (30. máj 2022)

Ukrajinskí vojaci v Charkove Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci v Charkove (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil včera frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Od začiatku ruskej ofenzívy ide o jeho prvú verejnú cestu mimo Kyjevskej oblasti. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Nad Severodoneckou oblasťou na Ukrajine stúpajú k oblohe mraky dymu

Nad Severodoneckou oblasťou na Ukrajine stúpajú k oblohe mraky dymu (Zdroj: Profimedia.sk)

ONLINE

21:00 Viacero zranených si v pondelok vyžiadal výbuch v aute nastraženej nálože, ktorá explodovala v ukrajinskom meste Melitopol ovládanom ruskými okupačnými jednotkami. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.      

Predstavitelia Ruska deklarovali, že ide o "dielo ukrajinských sabotérov", neposkytlo však žiadne dôkazy na podporu tohto svojho tvrdenia. Dodali, že výbuch nastal v centre Melitopolu, v blízkosti bytového domu v čase distribúcie humanitárnej pomoci. Podľa predbežných informácií boli v dôsledku výbuchu zranení traja ľudia.

20:08 Ukrajinských obrancov, ktorí sa vzdali ruským vojakom v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, by mohli odsúdiť na smrť. Vyhlásil to v pondelok popredný predstaviteľ proruských separatistov v Donbase, ktorého citovali ruské štátne médiá. Informuje o tom agentúra AFP. "Rozhodne o nich súd," povedal šéf ministerstva spravodlivosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Jurij Sirovatko. "Za takéto zločiny udeľujeme v DĽR najvyšší trest - trest smrti," tvrdil.

20:00 Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že Rusko je v koordinácii s Tureckom pripravené napomôcť vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Podľa Kremľa to Putin uviedol v pondelkovom telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Vladimir Putin poukázal na pripravenosť ruskej strany uľahčiť nerušený námorný tranzit tovaru v koordinácii s tureckými partnermi. Týka sa to aj vývozu obilia z ukrajinských prístavov," píše sa vo vyhlásení Kremľa.

19:07 Ruské jednotky sa sťahujú z Mykolaivky v Chersonskej oblasti. Podľa najnovšej aktualizácie generálneho štábu utrpeli ruské sily značné straty a v dôsledku ofenzívy ukrajinských síl sa museli stiahnuť z dediny Mykolaivka.

18:40 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine, ktorý zahynul počas ostreľovania v Donbase. Informuje o tom agentúra AFP.

Francúzsky novinár Frederic Leclerc-Imhoff, ktorý zahynul 30. mája 2022 pri ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck
Zobraziť galériu (3)
Francúzsky novinár Frederic Leclerc-Imhoff, ktorý zahynul 30. mája 2022 pri ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck  (Zdroj: TASR/AP)

"Frederic Leclerc-Imhoff bol na Ukrajine, aby ukázal skutočný obraz vojny. V humanitárnom autobuse s civilistami, nútenými utiecť pred ruským ostreľovaním, bol smrteľne zranený," napísal Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

17:57 Ruské sily ostreľovali Mykolajiv, hlásili výbuchy. Podľa starostu Mykolajiva Oleksandra Sienkevyča je regionálna metropola na juhu Ukrajiny momentálne pod paľbou ruského delostrelectva. Starosta vyzval obyvateľov, aby sa držali ďalej od okien.

17:46 5 osád v Doneckej oblasti je bez dodávok vody po ruskom ostreľovaní. Podľa miestneho vodohospodárskeho podniku Kramatorsk Vodokanal bude voda v prípade potreby dovážaná vozidlami od 31. mája.

17:35 Ukrajinské sily podnikli úspešný obmedzený protiútok v blízkosti hranice Chersonsko-Mykolajivskej oblasti, čím prinútili ruské sily k defenzíve. Tento ukrajinský protiútok má pravdepodobne narušiť ruské snahy o vytvorenie silných obranných pozícií pozdĺž južnej osi.

Aj keď sa nezdá, že by ukrajinský protiútok v blízkej dobe znovu dobyl stratené územie, pravdepodobne naruší ruské operácie a potenciálne prinúti Rusko rozmiestniť posily do Chersonského regiónu, ktorý je prevažne držaný podpriemernými jednotkami. Ukrajinské protiútoky môžu navyše spomaliť ruské snahy o konsolidáciu administratívnej kontroly okupovanej južnej Ukrajiny. Informujú o tom OS SR. 

17:12 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok počas návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa už 96. deň bráni ruskej agresii.

"Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom", ale "bude pokračovať v posilňovaní dodávok zbraní", povedala Colonnová na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom. Podľa jej slov zbrane z Francúzska dorazia na Ukrajinu už "v najbližších týždňoch".

16:45 Americký prezident Joe Biden v pondelok vylúčil možnosť, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine raketový systém, ktorým by Kyjev dokázal zasiahnuť ruské územie. Informuje o tom britská spravodajská služba Sky News a agentúra AFP. "Nepošleme na Ukrajinu raketový systém, ktorý by dokázal zasiahnuť Rusko," povedal Biden.

16:30 Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Roman Starovojt v pondelok informoval o posilnení bezpečnostných opatrení v pohraničných oblastiach tohto regiónu susediaceho so Sumskou oblasťou ležiacou na severovýchode Ukrajiny.

Podľa britského denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na ruskú tlačovú agentúru Interfax, boli do Kurskej oblasti vyslané jednotky ruskej armády a dorazila i ďalšia výzbroj v podobe delostrelectva a raketometov.

15:45 Francúzsky novinár zahynul pri pondelkovom ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk. Informuje o tom stanica Sky News a denník The Guardian.

"Naše obrnené vozidlo malo dnes evakuovať desať ľudí z oblasti, keď na neho na zaútočil nepriateľ," uviedol gubernátor ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Jeden z nábojov podľa neho zasiahol do krku akreditovaného francúzskeho novinára, ktorý celú evakuáciu zaznamenával a následne svojmu zraneniu podľahol. Evakuačné operácie boli po útoku pozastavené.

15:35 Za dva mesiace sapéri zneškodnili viac ako 10,5 tisíc výbušných predmetov v regióne Kyjev, informuje ukrajinské ministerstvo vnútra.

14:20 Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generál Daniel Zmeko, sa stretol so svojim ukrajinským partnerom, generálom Valerijom Zalužnym. Počas návštevy Ukrajiny, 26. až 29. mája, sa slovenská delegácia zoznámila s aktuálnou vojenskou situáciou a mala možnosť navštíviť vojenské jednotky priamo na frontovej línii v Charkovskej oblasti.

Na mnohých miestach slovenská delegácia videla následky bojovej činnosti, ktoré niesli známky systematického porušovania princípov medzinárodného vojnového práva. Počas pobytu v Charkovskej oblasti bola delegácia svedkom nevyberavých delostreleckých útokov ruskej armády na civilné obydlia s mnohými obeťami.

14:18 Najmenej päť civilistov vrátane 13-ročného chlapca údajne zahynulo pri pondelkovom ostreľovaní hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra  AP, ktorá sa odvoláva na úrady odštiepeneckej oblasti.

Pri ostreľovaní sa údajne zranilo 13 ďalších civilistov a poškodené boli okrem iného budovy troch škôl. Ako uviedol starosta Donecka Alexej Kulemzin, ukrajinské jednotky pri ostreľovaní mesta použili delostrelecké systémy zo Spojených štátov.

Ruský test hypersonickej rakety (Zdroj: Profimedia)

13:50 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého na Ukrajine vyšetrujú pre obvinenia z vlastizrady, dostal povolenie opustiť svoju vlasť na hraniciach s Poľskom, aby sa zúčastnil na politickom stretnutí. Správu priniesla agentúra Reuters, ktorá o tom v pondelok informovala s odvolaním sa na ukrajinské médiá a Porošenkových spojencov.

Porošenko, ktorému v minulosti úrady dvakrát zakázali opustiť krajinu, mieril do holandského Rotterdamu na zasadnutie Európskej ľudovej strany (EPP), uviedli internetové noviny Ukrajinska pravda, ktoré sa odvolávajú na zdroje z polície.

12:14 Ruskí predplatitelia stratili prístup k službám americkej spoločnosti Netflix. Agentúra AFP o tom informovala v pondelok. Stránka a aplikácie Netflixu sú už od piatka v Rusku nedostupné. Hovorca spoločnosti potvrdil, že používatelia už nemajú prístup k jej službám. Podľa jeho slov ide "o zrealizovanie stiahnutia sa z ruského trhu", ktoré bolo oznámené v marci.

11:44 Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia pri bombovom útoku v meste Melitopol na juhu Ukrajiny, ktoré kontrolujú ruské sily. Informuje o tom agentúra DPA. "Dnes o 7.40 h prišlo k silnému výbuchu v centre mesta," uviedol Vladimir Rogov, šéf správy Ruskom dobytých území v Záporožskej oblasti, ktorého do funkcie dosadila ruská armáda. Zároveň označil tento útok za "teroristický".

Výbušné zariadenie bolo podľa správ ruských médií umiestnené pod autom na námestí v centre mesta, pri ktorom sídli ruská správa okupovaných území. Pri výbuchu údajne utrpeli zranenia ruskí dobrovoľníci, ktorí vykladali humanitárnu pomoc z Ruska určenú pre miestnych obyvateľov.

11:21 Už 3,7 milióna príchodov z Ukrajiny zaznamenala poľská pohraničná stráž od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy v tejto susednej krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. V nedeľu prekročilo poľské hranice z Ukrajiny 21.700 ľudí, uviedla pohraničná stráž na sociálnej sieti. Opačným smerom, z Poľska na Ukrajinu odišlo v nedeľu 28.600 ľudí. Od začiatku vojny vycestovalo z Poľska na Ukrajinu takmer 1,7 milióna ľudí – vo väčšine prípadov išlo podľa úradov o ukrajinských občanov, ktorí cestujú do oblastí opätovne ovládnutých ukrajinskými jednotkami.

09:59 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko v nedeľu (29. 5.) prešlo 2874 osôb. Z toho bolo 701 mužov, 1686 žien a 487 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 75 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3200 osôb.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 46 policajtov, 62 hasičov, 76 colníkov, 156 vojakov, 77 dobrovoľníkov, 85 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 12 zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová. Zároveň bolo vypravených 12 autobusov, ktoré prepravili 88 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 46 osôb.

09:41 Ruské jednotky vstúpili na predmestie Severodonecka na východe Ukrajiny a postupujú bližšie k centru mesta aj napriek tvrdému odporu, oznámil v pondelok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. "Nanešťastie máme zlé správy, nepriateľ postupuje do mesta," uviedol Hajdaj pre ukrajinskú televíziu.

O postupujúcich ruských vojskách v Severodonecku informoval Hajdaj aj na sociálnej sieti Telegram. "Rusi postupujú do centra Severodonecka. Boje pokračujú, situácia je veľmi vážna," napísal gubernátor na Telegrame. Podľa Hajdaja zahynuli pri poslednom útoku na mesto dvaja ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia. "(Ruské vojská) sa snažia obkľúčiť Severodoneck a Lysyčansk... Za 24 hodín sme odrazili 14 útokov nepriateľa," napísal gubernátor.

09:25 Ruské jednotky sa pripravujú na rozsiahly útok na územie okolo mesta Sloviansk – centrum ukrajinských obranných síl v regióne Donbas na východe Ukrajiny. Moskva presunula do spomínanej oblasti vojakov a plánuje Sloviansk napadnúť z Iziumu a tiež z nedávno obsadeného mestečka Lyman, vyplýva z pondelkovej správy generálneho štábu ukrajinskej armády. 

Oblasť medzi mestami Sloviansk a Kramatorsk je najväčším metropolitným územím v Donbase, ktoré je ešte pod kontrolou Kyjeva. Nachádza sa tam i hlavné velenie ukrajinských jednotiek na východe krajiny. "V oblasti Slovianska podnikli nepriateľské jednotky preskupenie svojich bojových síl, aby obnovili ofenzívu v smere Izium – Barvenkove a Izium – Sloviansk," uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády.

09:11 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová navštívi v pondelok ukrajinské hlavné mesto Kyjev, kde bude rokovať s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. S odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho rezortu diplomacie o tom informovala agentúra AFP. "Ministerka chce preukázať solidaritu Francúzska s ukrajinským ľudom a jeho plné odhodlanie posilniť svoju podporu... z humanitárneho i finančného hľadiska i v súvislosti s dodávaním obranného vybavenia," uvádza sa vo vyhlásení.

07:35 Ukrajinské sily spustili "úspešný protiútok južne od mesta Kryvyj Roh", uviedol šéf vojenskej správy tohto mesta na juhu Ukrajiny Oleksandr Vilkul. V pondelok ho citoval portál americkej televízie CNN.

Aj ukrajinská armáda oznámila, že začala protiofenzívu proti ruským silám na juhu, a hlásila výrazný postup v smere na Cherson. "Zlikvidovaných bolo 63 útočníkov a 19 kusov nepriateľskej výzbroje vrátane tankov T-72, salvového raketometu typu Grad, delostreleckých zbraní, vrtuľníkov a jedného lietadla SU-35," uviedol Vilkul. Ďalšie podrobnosti neposkytol a tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť, napísal portál CNN.

06:18 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom videoprejave, ktorý odznel počas dobročinného hudobného podujatia na podporu Ukrajiny, vyjadril znova solidaritu Berlína s Ukrajinou, ktorá sa už viac než tri mesiace bráni proti ruskej vojenskej ofenzíve. Informuje o tom agentúra DPA.

"Stojíme na vašej strane," vyhlásil Scholz vo videoposolstve, ktoré bolo súčasťou programu hudobnej šou pri Brandenburskej bráne v Berlíne s názvom "Save Ukraine - #StopWar" (Zachráňte Ukrajinu - zastavte vojnu). Zúčastnili sa na nej mnohí ukrajinskí umelci, pričom avizované bolo aj vystúpenie tohtoročného víťaza Eurovízie - skupiny Kalush Orchestra.  "Naše srdcia a mysle sú s vami - dnes rovnako ako každý deň, odkedy Rusko napadlo vašu krajinu," zdôraznil šéf nemeckej vlády. Dodal, že ako "európske sestry a (európski) bratia stojíme jednotne za Ukrajinou, slobodou, právnym štátom a dôstojnosťou".

Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne  (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

06:12 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v interview tiež vyhlásil, že "oslobodenie" regiónu Donbas na východe Ukrajiny je pre Moskvu "bezpodmienečnou prioritou", pričom ostatné ukrajinské územia sa musia samy rozhodnúť o svojej budúcnosti. Interview s francúzskou televíziou TF1 sa konalo v čase, keď sa Rusko zo všetkých síl snaží ovládnuť kľúčové mestá na Donbase, tradičnom priemyselnom srdci Ukrajiny, ktoré pozostáva z Doneckej a Luhanskej oblasti. 

"Oslobodenie Doneckej a Luhanskej oblasti, uznaných Ruskou federáciou za nezávislé štáty, je bezpodmienečnou prioritou Ruska," uviedol Lavrov podľa textu, zverejneného jeho ministerstvom. Pokiaľ ide o zvyšok území na Ukrajine, Lavrov povedal toto: "Neverím, že (tamojší obyvatelia) budú šťastní z návratu pod správu neonacistického režimu, ktorý sa v podstate ukázal ako rusofóbny. Títo ľudia sa musia sami rozhodnúť."

06:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po svojej prvej návšteve východného frontu opísal v nedeľu zničenie mesta Charkov ako symbol vyhladzovacej vojny Ruska a jeho vlastných prehier a strát v tomto konflikte. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. "Čierne, zhorené, napoly zrútené obytné domy majú okná nasmerované na východ a na sever - odtiaľ pálilo ruské delostrelectvo," povedal Zelenskyj v nedeľu vo videoodkaze z Kyjeva.

Rusko môže pozerať do týchto domov ako do zrkadla, dodal. "Môže vidieť, koľko toho prehralo počas 95 dní totálnej vojny proti Ukrajine. Rusko neprehralo len bitku o Charkov, ale aj o hlavné mesto Kyjev a o sever Ukrajiny," uviedol prezident Zelenskyj. "Prehralo svoju vlastnú budúcnosť a akékoľvek kultúrne vzťahy so slobodným svetom. Všetko toto spálilo," dodal. Tretina Charkovskej oblasti je stále okupovaná ruskými vojakmi, oznámil Zelenskyj a zdôraznil: "Určite celé toto územie oslobodíme."

Ukrajinský prezident takisto obvinil Rusko z rozsiahleho zničenia veľkého mesta Severodoneck v regióne Donbas. Celá infraštruktúra bola zničená, uviedol vo videu. "Deväťdesiat percent domov je poškodených. Vyše dve tretiny bytového fondu boli úplne zničené," spresnil Zelenskyj a dodal, že ruské sily neustále na mesto útočia. "Ruská armáda sa zúfalo snaží Severodoneck dobyť. A nezáleží im na tom, koľko životov bude stáť tento ich pokus. Útočníci chcú vztýčiť svoju vlajku nad budovou radnice Severodonecka, ktorá stojí na Bulvári priateľstva národov. Je im jedno, ako trpko znie teraz tento názov," uviedol prezident.

06:01 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu poprel špekulácie, že prezident Vladimir Putin je chorý, a dodal, že šéf Kremľa nemá žiadne príznaky poukazujúce na chorobu. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters. Putinovo zdravie a súkromný život sú v Rusku nedotknuteľnými témami a takmer nikdy sa o nich verejne nediskutuje.

Na otázku o Putinovom zdraví počas interview pre francúzsku televíznu stanicu TF1 Lavrov odpovedal: "Nemyslím si, že príčetní ľudia môžu u tohto človeka vidieť príznaky nejakého druhu choroby." Lavrov dodal, že Putin, ktorý bude mať v októbri 70 rokov, sa objavuje na verejnosti "každý deň". "Môžete ho sledovať na obrazovkách, čítať a počúvať jeho prejavy," povedal Lavrov vo vyjadreniach, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, "Nechávam to na svedomí ľudí, ktorí šíria takéto fámy," uviedol Lavrov.

EÚ sa nedohodla na embargu na ruskú ropu, pokúsi sa o to ešte ráno pred summitom

Diplomati členských krajín Európskej únie sa v nedeľu nezhodli na novom návrhu embarga na ruskú ropu, ale opäť sa o dohodu pokúsia ešte pred summitom lídrov EÚ, ktorý sa bude konať v pondelok a utorok. Nový kompromisný návrh embarga pritom obsahoval výnimku urobenú s ohľadom na suchozemské stredoeurópske štáty EÚ vrátane Slovenska - netýkal sa dodávok ruskej ropy prepravovanej sieťou ropovodov, uviedli predstavitelia pre tlačovú agentúru Reuters. Európska komisia najnovšie navrhla zakázať len dovoz ruskej ropy na tankeroch, ktorými do Európy prúdi okolo troch štvrtín dovozu z Ruska. Na ropovod Družba sa embargo zatiaľ vzťahovať nemá, pripomenul Reuters.

Vysokopostavený diplomat EÚ v nedeľu večer uviedol, že "ešte treba prebrať príliš veľa podrobností", aby bolo možné dúfať v dohodu pred summitom lídrov EÚ, ktorí sa zídu v Bruseli v pondelok popoludní. Navrhované sankcie na dovoz ruskej ropy sú súčasťou šiesteho balíka sankcií Európskej únie, ktoré chce EÚ uvaliť na Rusko za jeho napadnutie Ukrajiny 24. februára. Balík obsahuje aj vylúčenie najväčšej ruskej banky, Sberbank, z medzibankového platobného systému SWIFT, vykázanie ruských televíznych staníc z EÚ a dodanie ďalších ľudí na zoznam jednotlivcov, ktorých majetok je zmrazený a ktorí nemôžu vstúpiť na územie EÚ.

Celý šiesty balík sankcií blokuje Maďarsko, ktoré tvrdí, že ropné embargo by znamenalo tvrdú ranu pre jeho ekonomiku, pretože nemôže tak jednoducho získavať ropu odinakiaľ. Slovensko a Česká republika vyjadrili podobné obavy, píše Reuters. Rozhovory o ropnom embargu trvajú už mesiac, ale bez akéhokoľvek pokroku a lídri chceli dosiahnuť dohodu ešte pred blížiacim sa summitom, aby sa v očiach Ruska vyhli imidžu, že ich jednota je rozbitá. Európska komisia v snahe prekonať patovú situáciu navrhla, že zákaz sa bude týkať len ruskej ropy dopravovanej do EÚ tankermi, aby tak Maďarsko, Slovensko a Česko mohli určitý čas pokračovať v prijímaní ruskej ropy cez ropovod Družba, a to dovtedy, kým nenájdu náhradné riešenia.

Budapešť podporuje tento návrh, uviedli predstavitelia, ale rozhovory sa v nedeľu zasekli na financovaní EÚ, ktoré Maďarsko požaduje na zvýšenie kapacity ropovodov z Chorvátska a na prechod svojich rafinérií používajúcich ropu z ruského Uralu na ropu Brent, informovali predstavitelia. O tomto budú v pondelok dopoludnia diskutovať vyslanci členských štátov EÚ, ale tiež o tom, ako zaistiť korektnú konkurenciu vzhľadom na vyššie ceny, ktorým budú čeliť členské štáty odkázané na tankermi dopravovanú ropu Brent a ktoré budú dôsledkom sankcií.

Ruská loď priplávala do Sýrie s ďalším obilím údajne ukradnutým na Ukrajine

Nové satelitné zábery ukazujú, že ruská nákladná loď plná obilia údajne ukradnutého z ukrajinských fariem priplávala do sýrskeho prístavného mesta Lázikíja na pobreží Stredozemného mora - je to už druhá takáto dodávka za posledné štyri týždne. V nedeľu o tom informoval portál americkej televízie CNN. Nové zábery poskytnuté americkou spoločnosťou Maxar Technologies zachytávajú loď Matros Pozynich, navrhnutú špeciálne na sypaný náklad, v prístave Lázikíja 27. mája.

Je to jedna z troch lodí, na ktoré po začatí ruskej invázie na Ukrajine nakladajú obilie v prístave Sevastopol na Krymskom polostrove. Naposledy ju videli v Sevastopole 19. mája a následne ju sledovali, ako sa plaví cez prieliv Bospor a na juh popri pobreží Turecka. Odhaduje sa, že loď môže viezť približne 30.000 ton obilia. Na sesterskú loď plavidla Matros Pozynich takisto v Sevastopole posledné dva týždne nakladali zrno.

CNN už predtým informovala, že konvoje kamiónov odvážali obilie z fariem a síl južnej Ukrajiny na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Ukrajinské úrady v priebehu tohto mesiaca odhadli, že ruské sily v okupovaných oblastiach zhabali vyše 400.000 ton obilia. Krádeže obilia ohrozujú tohtoročnú úrodu na Ukrajine, ktorá je jednou z najdôležitejších krajín produkujúcich obilie na svete. Pre Rusko je obilie atraktívnym druhom tovaru. Cena pšenice sa na svetových trhoch pohybuje okolo 400 dolárov za tonu a tento rok sa prudko zvýšila.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu