Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Kazachstane sa začali politické šachy: Prezident vymenoval nového premiéra

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev Zobraziť galériu (2)
Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (Zdroj: SITA/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

NURSULTAN - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vymenoval v utorok za nového premiéra Alichana Smajlova, informovala agentúra TASS.

Tokajev v utorok vystúpil v dolnej komore kazašského parlamentu, kde navrhol vymenovať za nového kazašského premiéra doterajšieho podpredsedu vlády Alichana Smajlova. Poslanci dolnej komory parlamentu Tokajevov návrh následne schválili. Tokajev následne vydal výnos, v ktorom Smajlova vymenoval za premiéra. "Vymenovať Alichana Aschanoviča Smajlova za premiéra Kazašskej republiky," uvádza sa v prezidentskom výnose. 

Smajlov má 10 dní na vytvorenie vlády

Prezident Tokajev v snahe upokojiť situáciu v krajine 5. januára prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci následne prebral Alichan Smajlov. Podľa kazašských zákonov musí Smajlov predstaviť prezidentovi návrh zloženia a štruktúry novej vlády do desiatich dní od vymenovania na pozíciu premiéra. Smajlov (49) bol podpredsedom kazašskej vlády od mája 2020. V minulosti pôsobil tiež vo funkcii ministra financií či poradcu prezidenta. 

Kasym-Žomart Tokajev
Zobraziť galériu (2)
Kasym-Žomart Tokajev  (Zdroj: TASR/Kazakhstan's Presidential Press Office via AP)

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na  prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západu krajiny rozšírili aj do ďalších oblastí krajiny. Od 5. januára pokojné protesty – najmä v najväčšom meste Alma-Ata – začali prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží.       

Vojská ODKB začnú odchádzať z Kazachstanu o dva dni

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok oznámil, že odchod jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vedenej Rusko sa začne o dva dni, informovali agentúra TASS a AFP.

"Situácia je vo všetkých regiónoch stabilná. V súvislosti s tým tak oznamujem, že hlavná misia jednotiek ODKB bola úspešné ukončená. O dva dni začne kontingent mierových jednotiek po etapách opúšťať krajinu. Proces odchodu kontingentu nebude trvať dlhšie ako desať dní," uviedol Tokajev počas svojho vystúpenia v dolnej komore kazašského parlamentu.

V reakcii na vývoj situácie v Kazachstane, kde minulý týždeň protesty prerástli do nepokojov, sa v mnohých oblastiach Kazachstanu minulý týždeň začala tzv. protiteroristická operácia. Kazašské vedenie o pomoc pri obnovovaní verejného poriadku požiadalo aj ODKB, ktorá do krajiny vyslala viac ako 2000 vojakov. Rusko, ktoré do Kazachstanu vyslalo najpočetnejší kontingent, označuje túto misiu za "mierotvornú"; tamojšia opozícia však hovorí o invázii.

V noci sa vrátili do vlasti Maďari evakuovaní z Kazachstanu

V noci z pondelka na utorok sa do Maďarska vrátili šiesti maďarskí občania, ktorých evakuovali z Kazachstanu. Na svojej oficiálnej stránke na Facebooku to oznámil v utorok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Minister podľa spravodajského servera 24.hu predtým povedal, že rusko-maďarská evakuačná akcia bude čoskoro ukončená.

Podľa Szijjártóa maďarské zastupiteľské úrady v Kazachstane boli od vypuknutia demonštrácií priebežne v kontakte s takmer sto občanmi Maďarska zdržiavajúcich sa v tejto stredoázijskej krajine. O evakuáciu požiadalo 12 požiadalo z nich. Piatich evakuovali minulý týždeň. Zo zvyšných siedmich sa jeden, ktorý má dvojaké občianstvo, napokon rozhodol zostať v Kazachstane.

Evakuačné lietadlo ruského ministerstva obrany na palube so šiestimi občanmi Maďarska a ich rodinnými príslušníkmi vzlietlo v pondelok z letiska najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata, ktoré je zatiaľ pre komerčné lety uzatvorené. Po prílete do Moskvy evakuovaní Maďari leteli ďalej domov lietadlom maďarských ozbrojených síl.

"Ruský rezort zahraničných vecí ponúkol pomoc pri evakuácii maďarských občanov z Alma-Aty," uviedol v pondelok Szijjártó a pripomenul, že o tomto kroku rokoval v nedeľu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Kazašský líder obvinil exprezidenta Nazarbajeva z "vytvorenia vrstvy bohatých"

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok obvinil svojho predchodcu Nursultana Nazarbajeva z vytvorenia kasty bohatej elity v krajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. V Kazachstane pritom vládne hnev obyvateľov nad chudobou a minulý týždeň dokonca vypukli nepokoje, pripomína tlačová agentúra AFP. Tokajev povedal, že Nazarbajevova vláda v krajine vytvorila "vrstvu bohatých ľudí, dokonca aj podľa zahraničných meradiel".

Tokajevova kritika na adresu svojho vlastného mentora, 81-ročného Nazarbajeva, je zriedkavým javom, konštatuje AFP. Nazarbajev bol najmocnejšou osobou v krajine celé desaťročia. V prezidentskom úrade pôsobil od roku 1991 do marca 2019, keď ho nahradil práve Tokajev.

Viac o téme: PremiérKazachstanKasym-Žomart TokajevAlichan Smajlov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu