Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Náš záväzok voči Afganistanu trvá, musíme sa prispôsobiť novej realite, tvrdí britský minister

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool via AP, File)

DAUHA - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab hovoril počas svojej štvrtkovej návštevy Kataru o potrebe viesť s militantným hnutím Taliban dialóg o situácii v Afganistane. Uznať vládu talibov však podľa neho Británia nemá v pláne. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Záväzok Spojeného kráľovstva voči Afganistanu trvá. Musíme sa prispôsobiť novej realite," povedal Raab novinárom. Zdôraznil, že hlavnou prioritou je zaistiť z Afganistanu bezpečný odchod britským občanom, afganským spolupracovníkom a ďalším osobám, ktoré sa odtiaľ doteraz nepodarilo evakuovať. O zaistení ich bezpečného prechodu cez tretie krajiny Raab plánuje hovoriť s regionálnymi lídrami, píše Reuters.

Raab sa v Katare, kde navštívil zariadenie pre utečencov evakuovaných z Afganistanu, stretol so svojím katarským náprotivkom šejkom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním. Ten potvrdil, že Katar vedie s Talibanom rozhovory a s Tureckom pracuje na prípadnom poskytnutí technickej podpory v snahe obnoviť prevádzku kábulského letiska. "Zatiaľ nie je jasné, kedy bude letisko v plnej prevádzke... Stále dúfame, že sa nám to podarí čo najskôr," dodal Ál Sání.

Šéf britskej diplomacie ďalej uviedol, že s katarskými predstaviteľmi rokoval v súvislosti s Afganistanom aj o problematike terorizmu, možnostiach, ako predísť humanitárnej kríze a zachovať regionálnu stabilitu, či ako prinútiť talibov dodržať ich verejný prísľub zostaviť inkluzívnu vládu.

Viac o téme: BritániaAfganistanTalibanDominic Raab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu