Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V bojoch v nedobytnom afganskom údolí Pandžšír údajne pomáha Talibanu aj al-Káida

Militantné hnutie Taliban
Militantné hnutie Taliban (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Teroristická organizácia al-Káida sa pripojila k militantnému hnutia Taliban v bojoch v údolí Pandžšír, kde operuje front národného odporu vedený miestnym lídrom Ahmadom Masúdom. Vo štvrtok o tom informovala televízia al-Arabíja, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia miestnych milícií.

Obe strany podľa televízie utrpeli v uplynulých dňoch straty. Masúd je synom zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda. Spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom sa po ofenzíve Talibanu stiahol do svojho rodného údolia Pandžšír.

V Pandžšíre sa nachádza niekoľkotisícová jednotka zložená z miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek. Útočisko a strategickú výhodu pri bojoch im poskytuje zložitý terén. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid vo štvrtok vyhlásil, že jednotky Talibanu obsadili časť územia v údolí Pandžšír.

"Začali sme (vojenskú) operáciu po tom, ako vyjednávanie s miestnou ozbrojenou skupinou zlyhalo... Utrpeli ťažké straty," dodal Mudžáhid. Naopak hovorca frontu uviedol, že hnutie odporu má plnú kontrolu nad všetkými priechodmi a odrazilo pokus Talibanu obsadiť jeden z okresov pri údolí. Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach.

Viac o téme: AfganistanTalibanAl-KáidaPandžšír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu