Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2022 v Nitrianskom kraji ONLINE: Víťaz je jasný! Hattas obhájil post primátora

Marek Hattas Zobraziť galériu (19)
Marek Hattas (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA - O post primátora Nitry sa uchádzali šiesti kandidáti. Post primátora obhájil Marek Hattas a županom sa stal Branislav Becík.

 

  • v Nitrianskom kraji už uzavreli volebné miestnosti
  • post primátora Nitry obhájil súčasný primátor Marek Hattas, 
  • županom sa stane Branislav Becík
  • NAKA riešila podozrenie na korupciu v okrese Levice

 


Slovensko odvolilo. Sledujte s nami výsledky a reakcie na voľby 2022

Výsledky môžete sledovať na tomto linku.

9:20 V Šali bude starostom nezávislý kandidát Jozef Belický. Získal 63,27% hlasov. 

9:15 V Topoľčanoch vyhrala nezávislá kandidátka Alexandra Gieciová. Získala 58,25% hlasov.

9:10 Zlaté Moravce budú mať za starostu Dušana Husára (Hlas, Smer, SNS). Získal 56,28% hlasov.

9:05 V Leviciach bude starostom Ján Krtík, nezávislý kandidát. Získal 33,54% hlasov. 

9:00 V Nových Zámkoch bude starostom Otakar Klein, nezávislý kandidát. Získal 57,49% hlasov.

8:35 Primátor Komárna Béla Keszegh, ktorý kandidoval ako nezávislý, bude vo svojej funkcii pokračovať. Vo voľbách získal 74,74 percenta z 9 527 platných hlasov. Volebná účasť presiahla v meste 34 percent.(sita)

6:20 Staronový primátor Nitry Marek Hattas (Tím Kraj Nitra) chce v novom volebnom období pokračovať v trende, ktorý začal po svojom nástupe do funkcie v roku 2018. "Priniesli sme do mesta zmenu a naďalej v nej chceme pokračovať," povedal. Zároveň skonštatoval, že samosprávu čaká ťažké obdobie, ktorú však zvládne rovnako ako predchádzajúce krízy. Čítať viac!

6:10 Na základe neoficiálnych výsledkov volieb sa novým predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) stane Branislav Becík (Hlas-SD). Výsledky volieb podľa jeho slov dokázali, že si obyvatelia NSK želali zmenu.

6:00 Milan Belica priznal porážku v boji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Uviedol to po sčítaní viac ako 90 percent hlasov.

Podľa jeho slov spravil všetko pre to, aby bol vo voľbách úspešný. "Výsledky naznačujú, že sa volilo viac národnostne a politicky. Taký je život. Chcem sa poďakovať obyvateľom nášho kraja za tú 21-ročnú podporu, ktorú som od nich dostával. Záleží mi na tomto kraji a želám mu, aby sa pokračovalo v pozitívnych trendoch, ktoré sme nastolili. Kraj sme zanechali vo výbornej kondícii. Myslím si, že môžem s čistým svedomím odísť," uviedol Belica.

0:11 Po sčítaní vyše 95 % hlasov stále vedie Branislav Becík. V týchto chvíľach sa čaká na výsledky komunálnych volieb.

Voľby
Zobraziť galériu (19)
Voľby  (Zdroj: Topky.sk)
Voľby
Zobraziť galériu (19)
Voľby  (Zdroj: Topky.sk)

22:49 Branislav Becík vedie po sčítaní takmer 55 % hlasov. Tesne za ním je Milan Belica, na treťom mieste Tibor Csenger.

Voľby
Zobraziť galériu (19)
Voľby  (Zdroj: Topky.sk)
Voľby
Zobraziť galériu (19)
Voľby  (Zdroj: Topky.sk)

22:25 V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 22,7 % okrskov vedie zatiaľ Branislav Becík (28,65 %) pred Tiborom Csengerom (22,45 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Štátna komisia súhlasí so zverejňovaním priebežných výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov až po uzatvorení všetkých volebných miestností (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

20:45 Volebné miestnosti sa vo väčšine krajov zatvorili o 20:00. V Nitrianskom samosprávnom kraji po spočítaní 9,16 % okrskov vedie zatiaľ Tibor Csenger (27,05 %) pred Branislavom Becíkom (26,72 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Voľby 2022
Zobraziť galériu (19)
Voľby 2022  (Zdroj: ŠÚ SR)

20:15 Spojené voľby v Nitre mali pokojný priebeh, vážnejšie problémy jednotlivé volebné komisie nehlásili. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. V priebehu dňa sa miestami tvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Napriek očakávaniam však volebná účasť nebude rekordná, domnieva sa na základe informácií z jednotlivých volebných okrskov Holúbek. "V podvečerných hodinách dosahovala účasť okolo 30 až 35 percent, určite sme mali vyššie očakávania," povedal.
V meste pod Zoborom bolo zriadených 71 okrskov. V zoznamoch bolo zapísaných celkovo 66.693 oprávnených voličov vrátane 4136 prvovoličov. Špeciálna komisia navštívila deväť ľudí v domácej izolácii s ochorením COVID-19, ktorí si vyžiadali prenosnú urnu.

19:48 Policajti vyšetrujú prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Na linku 158 ho v popoludňajších hodinách oznámil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Michal Mráz. Podľa jeho vyjadrenia na prípad upozornili dve členky volebnej komisie v Dolných Semerovciach v okrese Levice.  Počas sobotňajších spojených volieb v čase od 9.00 do 12.00 mala 47-ročná žena prejsť s približne stovkou voličov za zástenu vo volebnej miestnosti, kde za nich zakrúžkovala konkrétnych kandidátov. "Či to bolo sprostredkovane aj s cieľom nejakej odmeny, sa zistiť nepodarilo," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

19:47 V Nitrianskom kraji riešili  sťažnosti na nekalú volebnú reklamu. Šlo o statusy niektorých kandidátov na sociálnych sieťach, ktoré však neboli sponzorované, ale súkromné. "Po konzultácii s ústrednou volebnou komisiou sme tieto podnety vyhodnotili ako neopodstatnené," uviedol predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký.

17:13 Priebeh volieb v Nitrianskom kraji je pokojný a bezproblémový. Ako pre TASR uviedli zástupcovia okresných volebných komisií, podnety a otázky, ktoré k nim prichádzajú z jednotlivých okrskov, sú iba administratívneho charakteru. Podľa slov predsedníčky Okresnej volebnej komisie v Nitre Ivany Bakovej sa v doterajšom priebehu volieb riešili iba bežné problémy. "V niektorých okrskoch sa miestami tvorili rady, v meste Nitra sa preto niekde pridávali plenty. Sú miesta, kde to je zdĺhavejšie a ľudia strávia za plentou viac času ako pri iných voľbách, inde je to zasa plynulejšie," vysvetlila.  Podobný priebeh volieb popísali aj Okresné volebné komisie v Komárne, v Šali, v Topoľčanoch i v Nových Zámkoch. "Nezaznamenali sme žiadne incidenty. Okrskové komisie to pri týchto voľbách majú o čosi ťažšie, musia ľuďom viac vysvetľovať ako voliť. Ale majú veci dobre zorganizované a zvládajú to veľmi dobre," uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch Darina Balážová.

15:23 Ešte ráno bol v Nitre voliť aj súčasný primátor Nitry Marek Hattas spolu s rodinou. Informoval o tom na sociálnej sieti. "S manželkou Monikou sme odvolili ešte ráno v sprievode našich detí," napísal Hattas a pripomenul, že volebné miestnosti sú otvorené do 20:00.

Súčasný primátor Nitry Marek Hattas s rodinou
Zobraziť galériu (19)
Súčasný primátor Nitry Marek Hattas s rodinou  (Zdroj: FB/Marek Hattas)

15:19 Vo volebnej miestnosti v Komárne mali príjemné prekvapenie. Voliť prišla aj nevesta so ženíchom.

V Komárne volila aj nevesta so ženíchom
Zobraziť galériu (19)
V Komárne volila aj nevesta so ženíchom  (Zdroj: TASR)

13:38 Levická polícia prešetruje údajné zvýhodňovanie jedného z kandidátov na starostu v obci Hontianske Trsťany v okrese Levice. Prípad ohlásila jeho protikandidátka. Podľa nej je v blízkosti volebnej miestnosti vyvesený vzor, ako voliť, ktorý zvýhodňuje konkrétnu osobu. Policajná hliadka vec preverila a polícia ju rieši ako priestupok proti poriadku v správe, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

12:15 Mesto Nitra prosí voličov o trpezlivosť. Volebné miestnosti sa rýchlo plnia a niekde sa tvoria rady. "Mesto Nitra sa snaží v najväčšej možnej miere vyjsť v ústrety občanom, ktorí sa rozhodli volieb zúčastniť. Využili sme maximálne kapacity pri zrieďovaní volebných okrskov a miestností. Na miestach, kde evidujeme výnimočný nápor voličov, priebežne pridávame plenty, aby sme voľbu umožnili viacerým občanom naraz a pri radoch pred volebnými miestnosťami umiestňujeme stoličky," napísali na sociálnej sieti.

Voľby Nitra
Zobraziť galériu (19)
Voľby Nitra  (Zdroj: FB/Nitra)

12:03  V obci Čab v Nitrianskom okrese sa podľa zoznamu zaregistrovaných kandidátov uchádza o posty v sedemčelnom obecnom zastupiteľstve šesť ľudí. V Chrabranoch v Topoľčianskom okrese má obecné zastupiteľstvo sedem poslancov, no zaregistrovaní kandidáti sú iba dvaja. Aj o post starostu obce sa uchádza jediný kandidát. V tomto okrese je podobná situácia tiež v obci Lužany. O posty v päťčlennom obecnom zastupiteľstve sa uchádzajú traja registrovaní kandidáti. Záujem stať sa starostom má tiež jediný kandidát.

12:01 V troch obciach Nitrianskeho kraja sa o priazeň voličov uchádza menej kandidátov, než je stanovený počet členov obecného zastupiteľstva. Zaregistrovaní kandidáti si tak môžu byť istí svojím zvolením.

11:59 V obci Domadice v Levickom okrese sa zasa nenašiel nikto, kto by mal záujem stať sa starostom. Ako informovalo Ministerstvo vnútra SR, voliči si tam preto budú vo voľbách vyberať iba poslancov do obecného zastupiteľstva.

11:23 V obci Iža v okrese Komárno prišli odvoliť aj členovia folklórneho súboru.

Iža, Komárno
Zobraziť galériu (19)
Iža, Komárno  (Zdroj: TASR)

11:12 Voľby v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) prebiehajú pokojne a bez problémov. Pre TASR to povedal predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký. Ako uviedol, volebné miestnosti sa vo všetkých volebných obvodoch v kraji otvorili načas a bez komplikácií. "Momentálne je na výjazde kontrolná skupina, zatiaľ nám jej členovia nehlásili žiadne komplikácie či incidenty," doplnil Ujlacký. Voliči v NSK si vo voľbách do krajskej samosprávy vyberajú v ôsmich volebných obvodoch spomedzi 393 kandidátov.

11:10 Prvý volebný škandál? Podľa televízie Markíza polícia v obci Šalov v okrese Levice preveruje kupovanie hlasov. Prípadom sa má zaoberať NAKA. Televízia tvrdí, že podľa oznamovateľky asi 10 až 12 ľudí, ktorí tvrdili, že nevedia písať ani čítať volili v sprievode istej osoby vopred dohodnutého kandidáta za finančnú odmenu 50 eur plus darček. Všetko má byť zaznamenané na kamerovom zázname. 

10:27 Rady sa tvoria aj pred volebnou miestnosťou v obci Iža v okrese Komárno. 

Voľby Komárno
Zobraziť galériu (19)
Voľby Komárno  (Zdroj: TASR)

9:36 Priebeh volieb v Nitre je doteraz bezproblémový. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. Spojené voľby sa v Nitre konajú celkovo v 71 okrskoch. Okrsky sú zriadené na obvyklých miestach, o ktorých boli obyvatelia informovaní oznamom o voľbách doručeným do schránok. Ide prevažne o budovy základných škôl, kultúrnych domov, centier voľného času, ale napríklad aj o priestory inšpektorátu práce. V najväčšom okrsku je evidovaných 2523 voličov, v najmenšom je zapísaných 413 voličov. V Nitre je zapísaných celkovo 66.693 oprávnených voličov vrátane 4136 prvovoličov. Špeciálnu komisiu, ktorá navštívi pacientov s ochorením COVID-19 v domácej izolácii s prenosnou urnou, si vyžiadalo deväť ľudí.

8:30 Pred niektorými volebnými miestnosťami sa vytvárajú dlhé rady. Tam, kde to priestor umožňuje, pridali plenty navyše.

Začali sa historický prvé spojené komunálne a župné voľby

Začali sa spojené komunálne a župné voľby (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

8:00 V týchto voľbách sa vytvárajú aj špeciálne volebné komisie. Tie navštívia s urnami covidových pacientov. Podľa My regióny v Nitre prejavili záujem deviati. 

7:30 V Nitre sa začali voľby načas. Otvorili 71 volebných okrskov, mesto pripomína, že brány sa zatvárajú o 20:00. V spojených voľbách si volíme primátora mesta, župana, poslancov mestského a krajského zastupiteľstva. Do volebnej komisie odporúčajú vstupovať s nasadením rúškom alebo respirátorom.

Voľby Nitra
Zobraziť galériu (19)
Voľby Nitra  (Zdroj: TASR)
Voľby Nitra
Zobraziť galériu (19)
Voľby Nitra  (Zdroj: TASR)
Voľby Nitra
Zobraziť galériu (19)
Voľby Nitra  (Zdroj: TASR)

7:00 Brány volebných miestostí spojených volieb 2022 sa začínajú otvárať. V oblasti komunálnej či VÚC politiky sa objavuje viacero kandidátov. Občania si vyberajú najvhodnejších z nich na nasledujúce roky.

6:55 Urobte si kvíz o tom, ako dobre sa vyznáte v komunále a v župách

6:30 Pozrite si zoznam kandidátov na primátora Nitry a na župana Nitrianskeho samosprávneho kraja

6:00 Takto si počínali počas posledných prieskumov primátori v jednotlivých mestách. 


Voľby 2022: Volí sa krúžkovaním viacerých čísel kandidátov, v prípade županov len jedného

Kandidátom v sobotných spojených voľbách 2022 budeme odovzdávať hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkujeme ich poradové číslo. V prípade voľby starostu obce, primátora mesta, predsedu kraja a starostu mestskej časti krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta.

Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku. Týka sa to voľby krajských poslancov, ako aj poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva i poslancov miestneho zastupiteľstva.

Obálky budú odlíšené farebne

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Ak vloží lístok do nesprávnej obálky, jeho hlas bude neplatný. Neplatný bude aj vtedy, keď vloží obálku do nesprávnej schránky.

Hlas bude platný aj v prípade, ak hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Spojené voľby budú v sobotu (29. 10.). Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h.

Viac o téme: VoľbyKomunálne voľbyŽupné voľbyVoľby do VÚCVoľby 2022Výsledky voliebVýsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu