Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Návrhárka Blanka Matragi v centre výbuchu: Explózia v Bejrúte jej zničila ateliér... Šičky unikli nešťastiu len o pár minút!

Módna návrhárka Blanka Matragi má ateliér kúsok od epicentra výbuchu. Zobraziť galériu (7)
Módna návrhárka Blanka Matragi má ateliér kúsok od epicentra výbuchu. (Zdroj: koláž Topky.sk)

BEJRÚT - Celý svet je aktuálne v šoku z obrovského výbuchu, ktorý v utorok večer otriasol metropolou Libanonu - Bejrútom. Jeho ničivú silu na vlastnej koži pocítila aj známa česká návrhárka Blanka Matragi (67). Len kúsok od epicentra skazy má totiž ateliér. Jej krajčírky unikli nešťasiu doslova o pár minút!

Libanonským Bejrútom sa v utorok večer otriasli silné výbuchy, ktoré neprežili desiaty ľudí a zranení sa rátajú na tisíce. Len niekoľko kilometrov od epicentra explózie žije známa česká návrhárka Blanka Matragi. Našťastie sa jej ani nikomu blízkych nič nestalo. To sa však nedá povedať o honosnom sídle, v ktorom žije, či o jej ateliéri. 


VIDEO Desivá bilancia po výbuchoch v Bejrúte: Vyše sto mŕtvych aj nezvestných, tisíce zranených!


„Bývam 8 kilometrov od miesta výbuchu, ale salón mám bližšie. Správca budovy volal, že máme vybité okná. Manžel okamžite šiel na miesto zisťovať škody. U nás v dome to rozbilo obrovské sklo a sklenenú sochu, našťastie to ale nikoho nezranilo. Životy sú prednejšie,“ povedala pre Blesk.cz návrhárka. A nejde len o také slová do vetra. 

Návrhárka Blanka Matragi v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Jej krajčírky mali totiž doslova z pekla šťastie. Na mieste, rozmlátila tlaková vlna, totiž bežne sedia ženy, ktoré vyšívajú jej modely. „Niektorí odišli len niekoľko minút - pol hodiny predtým, než sa stal tento katastrofálny výbuch, takže tí, ktorí sedeli pri tých oknách a vyšívali, by boli zranení a nechcem myslieť na to, čo by sa stalo,“ opísala Matragi.


Chaos v nemocniciach po výbuchu v Bejrúte! VIDEO Zúfalá žena kričala s tromi deťmi v náručí


Módna dizajnérka dlho nevedela, čo sa vlastne stalo. „Všetci si mysleli, že ide o teroristický čin nespokojných ľudí, je tu veľká chudoba, málo elektriny. Vôbec si neviem predstaviť, čo nastane po tejto tragédii,“ opísala prvé momenty Blanka, ktorá v osudnej chvíli bola u kaderníka. „Mala som namočenú hlavu. Prvé, čo mi napadlo bolo, že nastalo zemetrasenie. Za 40 rokov som tu zažila mnoho atentátov, ale nič podobného,“ povedala.

Bejrútom otriasli dva výbuchy.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: twitter/@klixba)

Veľký strach má o svojich známych - mnohí z nich sa vôbec neozývajú. „Neberú telefóny. Máme o nich strach! Akurát mi píšu priatelia, že im to zbúralo nádherný sklenený duplex, že musia ísť spať k rodičom,“ prezradila Blanka a rozhovor predčasne ukončila: „Musím sa teraz rozlúčiť a ísť pomáhať.“

Viac o téme: Blanka Matragi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu