Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Desivá bilancia po výbuchoch v Bejrúte: Vyše sto mŕtvych aj nezvestných, tisíce zranených!

Bejrútom otriasli dva výbuchy. Zobraziť galériu (12)
Bejrútom otriasli dva výbuchy. (Zdroj: twitter/@klixba)

BEJRÚT - Už viac ako 100 obetí a vyše 4000 zranených si vyžiadali mohutné výbuchy v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút z utorkového večera. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje libanonského Červeného kríža.

Výbuchy hlásili z prístavu, bolo ich počuť vo veľkých častiach mesta. Tlaková vlna rozbila sklá na oknách budov a nad mestom sa vzniesol veľký oblak dymu. K výbuchom, ktorých príčina nebola bezprostredne známa, došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troskách, niektorých zakrvavených. "Budovy sa chvejú, všetky okná môjho bytu sú vyrazené," tweetoval jeden občan hlavného mesta.

Korešpondent AFP z miesta výbuchov uviedol, že každý obchod v tejto obchodnej štvrti zostal poškodený, taktiež mnoho áut je zničených. Na ulici bolo podľa neho mnoho zranených vrátane detí, mnohí sa ponáhľali do blízkej nemocnice.  Výbuchy prišli v čase, keď Libanon čelí najhoršej hospodárskej kríze za posledné desaťročia, ktorá takmer polovicu obyvateľstva zanechala v chudobe.

 Výbuchy hlásili z
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

AFP taktiež poznamenala, že osobitný tribunál pre Libanon v holandskom Haagu vynesie v piatok dlho očakávaný verdikt v kauze vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a ďalších 21 ľudí, ktorí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte. Súd s páchateľmi, štyrmi údajnými členmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh, sa koná v ich neprítomnosti.

Izrael vyhlásil, že nemá nič spoločné s výbuchmi 

Izrael nemá nič spoločné s utorňajšími výbuchmi v libanonskej metropole Bejrút. Podľa agentúry TASS o tom informoval izraelský štátny rozhlas Kan citujúc zdroj z izraelských politických kruhov. Podľa agentúry AFP libanonský premiér Hasan Dijáb medzitým vyhlásil stredu za deň štátneho smútku v dôsledku výbuchov, ku ktorým došlo v oblasti prístavu a ktoré si podľa predbežných informácií vyžiadali najmenej desať mŕtvych a stovky zranených. Podľa televízie al-Arabíja utrpeli zranenia aj manželka a dcéra premiéra Dijába, taktiež niekoľko jeho poradcov.

 Výbuchy hlásili z
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

Výbuchy mohol spôsobiť zhabaný výbušný materiál, tvrdí šéf tajných

Dva masívne výbuchy mohli byť spôsobené výbušnými materiálmi zhabanými pred viacerými rokmi a uskladnenými v mestskom prístave. Uviedol to riaditeľ libanonskej tajnej služby Abbás Ibráhím. "Zdá sa, že je tam sklad obsahujúci materiál, ktorý bol skonfiškovaný pred rokmi, a zdá sa, že išlo o vysoko výbušný materiál," povedal podľa agentúry AFP Ibráhím, šéf Generálneho riaditeľstva bezpečnosti.

Zranený muž kráča po
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla)

Explóziu bolo cítiť až na Cypre

Výbuch bolo cítiť až na Cypre, vzdialenom 234 kilometrov. Informoval o tom denník The Guardian. "Každý na Cypre to cítil. Dvere v mojom dome sa triasli. Mysleli sme si, že sa to stalo u nás," uviedol obyvateľ cyperského mesta Larnaka, ktoré leží na južnom pobreží ostrova.

 Výbuchy hlásili z
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

Výbuchy mali silu ako zemetrasenie s magnitúdom 4,5 

Nemenovaný predstaviteľ libanonskej bezpečnostnej služby predtým pripustil, že v prístave zrejme vybuchli materiály, ktoré boli skonfiškované a uskladnené v tamojšom sklade už "celé roky". Premiér Dijáb vo svojom prejave avizoval zverejnenie nových faktov o "tomto nebezpečnom sklade, ktorý existuje už šesť rokov, od roku 2014". Podľa jordánskych seizmológov mal výbuch intenzitu rovnajúcu sa  zemetraseniu s magnitúdou 4,5.

Žiadosť o pomoc

Libanonský premiér Hasan Dijáb v utorok žiadal potrestanie osôb zodpovedných za dva mohutné výbuchy, ktoré podvečer otriasli prístavom v Bejrúte a vyžiadali si najmenej 60  obetí a stovky zranených. "To, čo sa dnes stalo, nezostane nepotrestané. Tí, ktorí sú zodpovední za túto katastrofu, za to aj zaplatia," vyhlásil Dijáb v televíznom prejave.

Dijáb súčasne požiadal o pomoc všetky krajiny, ktoré "sú priateľmi a bratmi Libanonu a majú ho radi", aby "stáli po našom boku a pomohli nám zaceliť tieto hlboké rany". Svoju pomoc už medzičasom ponúkli EÚ, USA, Francúzsko, Rusko, Turecko, viaceré štáty Perzského zálivu, ako aj Izrael, ktorý je technicky s Libanonom stále vo vojnovom stave.  

Hasan Dijáb
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/ Ali Fawaz, Lebanese Parliament media office)

Židovský štát ponúkol Libanonu lekársku a humanitárnu pomoc. Agentúra AFP pripomenula, že táto ponuka prišla po tom, ako sa v uplynulých dvoch týždňoch výrazne zvýšilo napätie medzi dvoma susednými štátmi. Izraelská armáda však v utorok večer vydala vyhlásenie, že "nastal čas dať konflikt bokom" a pomôcť Libanonu.

V prístavnom sklade bolo priveľa dusičnanu amónneho

Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2750 ton dusičnanu amónneho.

Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, že "2750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez toho, aby boli prijaté preventívne opatrenia". "Je to neprijateľné a my o tom nemôžeme mlčať," uviedol hovorca s odvolaním sa na vyjadrenie premiéra na zasadnutí rady obrany štátu, ktoré sa konalo v utorok večer.  

VIDEO Desivá bilancia po
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Dusičnan amónny je biela kryštalická látka používaná ako poľnohospodárske hnojivo, dezinfekčný prostriedok vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike. Dusičnany amoniaku sú tiež používané na úpravu rýchlosti detonácie iných výbušnín.

Zranených hlásia ambasády Belgicka, Holandska a Nemecka

Šéf belgickej diplomacie Philippe Goffin prostredníctvom sociálnej siete Twitter informoval, že veľvyslanectvo Belgicka bolo poškodené výbuchmi v prístave. Podľa jeho slov črepiny skla z okien rozbitých tlakovou vlnou "mierne zranili" dvoch diplomatov a tiež dvoch rodinných príslušníkov personálu ambasády.

Goffin v reakcii na výzvu libanonského premiéra Hasana Dijába pre medzinárodnú spoločnosť o poskytnutie pomoci dodal, že Belgicko je ochotné pomôcť pri prekonávaní následkov "tejto hroznej explózie" a jeho rezort vyjde v ústrety aj Belgičanom žijúcim v Bejrúte, ktorí budú potrebovať pomoc v súvislosti s ničivými výbuchmi. Podľa agentúry Belga zranených zamestnancov hlásia aj veľvyslanectvá Holandska a Nemecka, ktoré sa tiež nachádzajú v blízkosti prístavu.

VIDEO Desivá bilancia po
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že momentálne nevie posúdiť stav škôd na budove veľvyslanectva. Upozornilo, že vzhľadom na rozsiahle škody v zničenej mestskej oblasti zatiaľ nemôže potvrdiť, či medzi obeťami alebo zranenými sú aj nemeckí štátni príslušníci.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v dôsledku výbuchov bolo na veľvyslanectve v Bejrúte zranených päť osôb, z toho štyria zamestnanci a jeden ich rodinný príslušník.

Krízové zasadnutie vlády

Libanonský prezident Michel Aún zvolal na stredu krízové zasadnutie vlády, ktoré bude venované dôsledkom utorkového mohutného výbuchu v bejrútskom prístave.   Podľa najnovšej bilancie ministerstva zdravotníctva si explózie vyžiadali životy najmenej 78 ľudí a okolo 4000 zranených.

Libanonská metropola Bejrút bola vyhlásená za oblasť katastrofy a Aún navrhol, aby sa v nej na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu v noci na stredu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda.

VIDEO Desivá bilancia po
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo. Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu žiadal vytvoriť komisiu, ktorá by zistila príčiny a prešetrila okolnosti výbuchov, informovala v stredu televízia al-Džazíra. Prvé výsledky vyšetrovania majú byť známe do piatich dní. Dijáb žiada pre vinníkov za výbuchy prísne tresty.

Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan. CNN informovala aj o dvoch mŕtvych Filipíncoch. Viacero cudzincov je aj medzi zranenými. Zranenia utrpeli aj viacerí príslušníci misie OSN v Libanone, uviedli agentúrne zdroje.

Mnohé štáty sveta a organizácie, najnovšie Liga arabských štátov, vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu lekársku i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak i Kuvajt.

Medzi obeťami ani zranenými nie sú občania SR

Občania SR nie sú medzi obeťami či zranenými utorkových mohutných výbuchov v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút. "Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii nevyplýva, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť nejakí občania SR. Sme však v stálom kontakte s miestnymi úradmi," informoval v stredu riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Juraj Tomaga.

Pomáha aj Červený kríž

"Doteraz evidujeme viac ako 4000 zranených a vyše 100 mŕtvych. Náš tím stále vedie v zasiahnutých oblastiach pátracie a záchranné operácie," uviedol v stanovisku libanonský Červený kríž.

Nezvestných hľadajú aj prostredníctvom sociálnych sietí

Bol zriadený účet na Instagrame, ktorý má pomôcť identifikovať tých, ktorí zmizli alebo sa neozvali blízkym po utorkových výbuchoch v Bejrúte. Do deviatej ráno bolo na účte 94 obrázkov ľudí. Účet má už vyše 60-tisíc sledovateľov. Bola tiež vytvorená samostatná webová stránka so žiadosťou o dary, ktoré majú pomôcť mestu zotaviť sa z katastrofických výbuchov.

Ľudia hľadajú nezvestných aj
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Instagram/locatevictimsbeirut)

Libanon potrebuje pomoc v oblasti civilnej ochrany i lekárov

Libanon po utorkovej mohutnej explózii neďaleko centra metropoly Bejrút potrebuje v prvom rade pomoc v oblasti civilnej ochrany a takisto aj lekárov, povedal v stredu v Budapešti štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za pomoc prenasledovaným kresťanom Tristan Azbej. Štátny tajomník to pre verejnoprávnu televíziu M1 konštatoval po tom, čo situáciu konzultoval s veľvyslancom Maďarska v Libanone a s tamojšími charitatívnymi organizáciami. Dodal, že libanonský zdravotný systém nie je schopný ošetriť vyše 4000 ľudí, ktorí pri večerných dvoch výbuchov utrpeli zranenia. Podľa nemeckého denníka Bild nemocnice v Bejrúte kolabujú, nemajú dostatočné zásoby krvi.

"V Libanone je v súčasnosti štátny bankrot a pri explózii v bejrútskom prístave bolo zničené veľké množstvo zásob potravín a liekov, ktoré bude treba v strednodobom horizonte doplniť," povedal Azbej.

Pri výbuchu bola poškodená aj budova maďarského veľvyslanectva, kde boli rozbité okná a poškodený strop. Poškodené boli aj byty pracovníkov veľvyslanectva, avšak nikto z nich sa nezranil. Hovorca maďarského rezortu diplomacie Tamás Menczer v tejto súvislosti uviedol, že nemajú informácie o tom, že by tragédia bola zasiahla občanov Maďarska žijúcich v Libanone.

VIDEO Desivá bilancia po
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Pomoc prisľúbilo viacero krajín

Viacero štátov ponúklo pomoc Libanonu po mohutných utorkových výbuchoch v bejrútskom prístave, pri ktorých zahynulo najmenej 100 ľudí a zranenia utrpelo ďalších vyše 4000 osôb. Libanonský premiér Hasan Dijáb v stredu ráno v krátkom televíznom príhovore vyzval zahraničie na pomoc jeho krajine. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Poľsko posiela do Libanonu približne 50 hasičov spoločne so štyrmi záchranárskymi psami a záchranným chemickým modulom. Grécke vojenské dopravné lietadlo privezie do Libanonu záchranný a pátrací tím so špeciálnym vybavením a pátracieho psa. Pomoc pre Libanon avizoval aj Cyprus. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie pošle do Libanonu v piatich lietadlách záchranárov, zdravotnícky personál, provizórnu nemocnicu a laboratórium s vybavením na testovanie ľudí na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Z Francúzska majú priletieť do Libanonu dve lietadlá s desiatkami záchranárov, mobilnou záchrannou jednotkou a 15 tonami zdravotníckeho materiálu. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by tak Francúzi mohli poskytnúť zdravotnú starostlivosť pre približne 500 ľudí. Francúzski vojaci, ktorí sa v Libanone nachádzajú v rámci mierovej misie NATO a OSN, pomáhajú na mieste už od utorka. Jordánsko v Libanone zriadi poľnú nemocnicu, Egypt tak už urobil. Český minister vnútra Jan Hamáček v stredu uviedol, že Libanon prijal ponuku, aby Česko vyslalo do Bejrútu tím 37 záchranárov a tiež pátracích psov. Dánsko informovalo, že je pripravené poskytnúť Libanonu humanitárnu pomoc.

Viac o téme: VýbuchBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu