Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Slovensku začalo veľké cvičenie NATO: Strong Cohesion 2024 je založené na simulácii bojov na Ukrajine!

Strong Cohesion 2024, Centrum výcviku Lešť
Strong Cohesion 2024, Centrum výcviku Lešť (Zdroj: Facebook/Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku )

PLIESOVCE – V Centre výcviku Lešť prebieha v týchto dňoch cvičenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Pre našu krajinu je celkové hodnotenie veľmi dôležité, pretože celú misiu riadi veliteľ z radov slovenskej armády. Samotný výcvik, ktorého sa zúčastňujú armádne jednotky zo šiestich krajín, podlieha kontrole desiatok hodnotiteľov. Ako pozorovatelia budú prítomní aj zástupcovia jednotlivých veliteľstiev.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o voľbe budúceho generálneho tajomníka (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V pondelok dňa 22. apríla 2024 bolo v Centre výcviku Lesť pri Pliešovciach (okres Zvolen) spustené vojenské cvičenie NATO "Strong Cohesion 2024". Okrem jednotiek zo Slovenska a Českej republiky, sa ho zúčastňujú aj Nemci, Slovinci, Španieli a samozrejme Američania. Ministerstvo obrany Českej republiky informuje, že riadiacim celého výcviku je veliteľ 2. mechanizovanej brigády z Prešova, brigádny generál Róbert Kecső.

"Jedná sa o cvičenie založené na konflikte vysokej intenzity – presne takého, aký dnes prebieha na východnej hranici NATO (pozm. red. vojna na Ukrajine). Cieľom je preveriť pripravenosť mnohonárodného práporu," uviedol veliteľ štvrtého úlohového zoskupenia plukovník Petr Blecha.

Kontrola CREVAL

Úlohou je prejsť systémom hodnotenia operačnej pohotovosti podľa spoločných štandardov NATO a následne dosiahnuť oficiálnu spôsobilosť, že celá jednotka, systémy velenia a riadenia, vrátane jej techniky a výzbroje vyhovujú definovaným normám a kritériám Severoatlantickej aliancie. 

Cvičenie bude hodnotené podľa metodiky CREVAL (Combat Readiness Evaluation) pod vedením brigádneho generála Jozefa Trojánka z Veliteľstva pre operácie. Ten bude mať pod sebou viac ako tridsať hodnotiteľov, ktorí budú verifikovať schopnosti jednotky v siedmich oblastiach. 

Galéria: Cvičenie NATO Strong Cohesion 2024

"Už od roku 2023 sa jednotlivé krajiny pripravovali samostatne a následne od januára 2024 spoločne na území Slovenska. V uplynulých mesiacoch bol výcvik zameraný na vzájomnú spoluprácu, zladenie jednotlivých národných systémov velenia a riadenia a schopností vo všetkých preverovaných oblastiach," hovorí veliteľ mnohonárodného práporu podplukovník Radek Šoman.

Zodpovednosť bude na pleciach Českej republiky, ktorá dohliadala nad zostavením hodnotiaceho tímu CREVAL. V úlohe pozorovateľov budú na cvičení prítomní aj zástupcovia veliteľstiev. 
 

Viac o téme: VýcvikSlovenskoNATOLešťPliešovceMnohonárodná bojová skupina NATO na SlovenskuStrong Cohesion 2024Róbert Kecső
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu