Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zavraždenú archeologičku Kušnírovú si pietne pripomína aj Archeologický ústav SAV

Martinu Kušnírovú a Ján Kuciaka zavraždili.
Martinu Kušnírovú a Ján Kuciaka zavraždili. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

NITRA – Zavraždenú mladú archeologičku Martinu Kušnírovú si pietne pripomína aj Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre. Vo vestibule má vyvesené parte, pod ktorým horia sviečky.

„Sme zhrození z tejto tragédie a vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodine. Martina Kušnírová bola mladá bádateľka, ktorá mala celý život pred sebou,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay. Kušnírová spolupracovala napríklad na systematickom výskume žiarového pohrebiska v Cinobani. Archeológiu vyštudovala v Nitre. „Martina bola našou študentkou, ktorá úspešne ukončila štúdium odboru archeológie v roku 2014. Bola srdcom i telom archeologičkou,“ uviedla Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre na sociálnej sieti.

Martinu Kušnírovú našli v nedeľu zastrelenú v rodinnom dome spolu s jej snúbencom – investigatívnym novinárom Jánom Kuciakom, ktorý bol absolventom Katedry žurnalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa a zároveň tu vyučoval ako doktorand. Rektor Ľubomír Zelenický vyjadril hlboké rozhorčenie nad tragédiou a vyslovil v mene univerzity hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a pozostalým. „Nie je možné slovne vyjadriť dôsledky takého krutého aktu, vykonaného na dvoch mladých ľuďoch, ktorý otriasa nielen Slovenskou republikou, ale aj akademickou verejnosťou,“ uviedol Zelenický vo svojom stanovisku.

Katedra žurnalistiky a katedra archeológie zorganizovali v utorok večer v Nitre spomienkový pochod, ktorý sa skončil na Svätoplukovom námestí. Účastníci pochodu v tichosti zapálili sviečky pri Mariánskom stĺpe, na ktorom boli položené fotografie oboch zavraždených.

Viac o téme: VraždaSAVMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu