Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študenti podporujú piatkový pochod na pamiatku mladého novinára

Zapaľovanie sviečok na Svätoplukovom námestí pri Mariánskom stĺpe v Nitre počas spomienkového pochodu na počesť zavraždeného investigatívneho novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Zapaľovanie sviečok na Svätoplukovom námestí pri Mariánskom stĺpe v Nitre počas spomienkového pochodu na počesť zavraždeného investigatívneho novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl podporuje piatkový pochod na pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a vyzýva všetkých študentov zúčastniť sa na pochode, a tak vyjadriť protest proti násiliu, proti ohrozeniu novinárskej slobody a princípov demokracie.

Podľa predsedu študentskej rady Bálinta Lovásza sa k udalostiam z posledných dní musí celá spoločnosť postaviť jasne, jednotne a odmietavo. „Vysokoškolskí študenti tvoria dôležitú časť spoločnosti, ktorá bude zodpovedať za vytváranie a formovanie budúcnosti krajiny. Takej budúcnosti, kde bude silná občianska angažovanosť postavená na pilieroch demokracie a slobody slova, ktorá bude viesť k zodpovednému prístupu politickej elity proti akejkoľvek forme korupcie, a ktorá dokáže ochrániť čestných občanov, novinárov hľadajúcich pravdu pred hrozbou mafiánskych praktík," uzatvára Lovász.

Pochod za zavraždeného novinára z redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú pod názvom Nechceme späť 90-te organizuje manažér vydavateľstva Petit Press Peter Nagy a jeho manželka Katarína Nagy Pazmany. Podľa informácií na Facebooku sa pochod začne v piatok, 2. marca o 17:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, medzi 17:45 a 18:00 sa ľudia presunú na Námestie slobody. Od 18:00 do 18:45 sú naplánované vystúpenia rečníkov. „Pri organizácii nespolupracujeme so žiadnymi politikmi a politickými stranami," uviedli organizátori. To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je pre nich niečo, pri čom nedokážu podľa vlastných slov ostať ticho.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa zatiaľ dostupných informácií má ísť o úkladnú vraždu, Kuciaka zabili jedným výstrelom do hrude, Kušnírovú do hlavy. Obaja sú pravdepodobne mŕtvi od štvrtka, polícia na základe žiadosti matky jednej z obetí dom prehľadala v noci z nedele na pondelok. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Premiér Robert Fico prisľúbil milión eur každému, kto poskytne relevantnú informáciu o prípade. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Viac o téme: ŠtudentiPochodJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu