Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka je súčinná aj Pôdohospodárska platobná agentúra

Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka
Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou.

Uviedla to v stredu šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru, v reakcii na medializované informácie súvisiace so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, ktorý sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, aj v odvetví čerpania agrodotácií.

"V každom prípade ide asi o bezprecedentný prípad (vraždy) a je potrebné, aby sa vyšetril. Čo sa týka MPRV, a hlavne PPA, tá je k dnešnému dňu mimoriadne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní a takisto s Národnou kriminálnou agentúrou. Akékoľvek iné informácie v tejto chvíli nepodávame," povedala šéfka MPRV SR.

"Ak premiér tejto krajiny býva v budove, byte, ktorý je majetkom daňového podvodníka a minister vnútra vyšetruje sám seba a teraz prídu informácie, že môžu mať kontakty k talianskej mafii, tak je to v tejto krajine veľmi zlé s demokraciou. Myslím si, že takýto premiér by nemal byť na svojom mieste," podčiarkol nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon.

Portál Aktuality.sk informoval v poslednom článku zavraždeného novinára Kuciaka, v ktorom sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov.

Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," informoval portál.

Len za roky 2015 a 2016 sa podľa portálu firmám okolo týchto rodín podarilo získať od PPA na priamych platbách viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií. Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná. Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy.

"V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo," uviedol Kuciak s tým, že v ďalšom prípade dokonca štatutár jednej z firiem – týchto Talianov – sfalšoval rozhodnutie PPA, aby presvedčil banku, že čoskoro dostane peniaze.

Viac o téme: Pôdohospodárska platobná agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu