Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nevyhol sa tomu ani Scatman John: Alkohol a... heroín!

Scatman John Zobraziť galériu (5)
Scatman John (Zdroj: Profimedia)

LOS ANGELES - Hudobník Scatman John sa stal masovo populárnym až vo vyššom veku. V tom čase už za sebou mal liečbu závislosti od alkoholu a drog. Sám sa rozhodol s tým skoncovať po smrti kamaráta.

Scatman John sa narodil 13. marca 1942 ako John Paul Larkin. Už ako dieťa koktal a veľmi tým trpel. Len ťažko znášal posmešky ostatných detí. 

Akousi terapiou sa mu stala hudba. Za klavírom vedel vyjadriť všetko to, čo nevedel povedať. V 70. a 80. rokoch hrával v džezových kluboch v Los Angeles. Svoj prvý album pod názvom John Larkin vydal v roku 1986. 

Nevyhol sa tomu ani
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

V 80. rokoch ale spadol aj do závislosti od alkoholu a drog. Podľa zverejnených informácií užíval heroín. V roku 1986 však zomrel na rakovinu jeho priateľ, ktorý mal tiež problém so závislosťou, a John sa rozhodol s tým skoncovať. Oporou mu bola manželka Judy, ktorá bola tiež vyliečená alkoholička. 

V roku 1990 sa presťahoval do Berlína a práve vtedy sa rozhodol pridať do svojho vystupovania aj spev. Jeho manažér mu navrhol skombinovať spievanie v štýle scat s modernou hudbou a hip-hopovými efektmi. 

Spočiatku mal obavy, že poslucháči zistia, že koktá a práve jeho manželka mu navrhla, aby to teda zakomponoval rovno do textov. A tak natočil svoj prvý hit Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) a rovno si z neho vytvoril aj umelecký pseudonym. Ako 53-ročný sa stal celosvetovou hviezdou. 

Nevyhol sa tomu ani
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

Svoj prvý album pod novým menom nazval podľa svojho druhého singla Scatman's World. Druhý album mal názov Everybody Jam! 

V roku 1998 Johnovi diagnostikovali rakovinu pľúc, no napriek odporúčaniam lekárov naďalej naplno pracoval. V júni 1999 vydal svoj posledný album Take your time. Zomrel 3. decembra 1999. 

Nevyhol sa tomu ani
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

Viac o téme: Scatman John
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu